• Informacje na temat:

    przekąska przed zupą

Przepisy na temat: przekąska przed zupą
  • Pestki dyni: Najlepsza przekąska dla kobiet po 50-tce

    ...(np. łyżka) zaspokoi naszą ochotę, by coś przegryźć przed obiadem. Ale to nie koniec ich zalet. Wzmacniają kości, włosy i paznokcie - to zasługa dużej ilości witaminy K, która ułatwia przyswajanie(...) zasługa przede wszystkim dobrych tłuszczy bogatych w fitosterole i kwasy z grupy omega. Dlatego pestki powinni chrupać także mężczyźni, bo te składniki zmniejszają ryzyko chorób prostaty. Pestki najlepiej...

  • Zdrowsza alternatywa dla popcornu i paluszków

    Jesienią, gdy więcej czasu spędzamy przed telewizorem, łatwiej o podjadanie. Film bez popcornu albo paluszków nie smakuje tak samo dobrze. Podajemy przepis na alternatywę dla niezdrowych przekąsek - paluchy z okładki książki Grażyny Bober-Bruijn "Pysznie bez glutenu".

  • Czas coś zjeść

    Kiedy serwować obiad? Czy karmić przed kąpielą, czy po niej? Rozwiejemy twoje wątpliwości na temat pór posiłków.

  • Bulion grzybowy - superfood dla ciała i ducha

    ...chronią organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. I tak dla przykładu grzyby reishi poprawiają odporność, grzyby shiitake posiadają właściwości przeciwwirusowe i są źródłem witaminy D, podobnie...

  • Szlakiem śliwki

    ...suszenia.. Niemniej przez cały rok możemy cieszyć się smakiem chilijskiego słońca w postaci suszonej śliwki, która świetnie sprawdza się jako dodatek do tradycyjnych regionalnych dań oraz słodka przekąska(...) utarty imbir i pozostałe przyprawy, blendujemy wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez chwilę. Przed podaniem dekorujemy zupę suszonymi owocami...

  • Warzywa z rosołu

    Żal wyrzucić pachnące przyprawami marchewki, pietruszki, seler, por czy kapustę, których nie zjedliśmy z zupą. Można zrobić z nich smaczne dania na ciepło i zimno! Pasta do kanapek Z ugotowanej(...) z cebulą albo mielonego mięsa. Frittata na śniadanie Szybki, ciepły posiłek rano? Idealne będzie frittata z warzywami! To rodzaj omletu, do którego dodatki są wmieszane przed smażeniem. Roztrzep jajka...

  • Jakie warzywa i owoce są obowiązkowe w diecie dzieci?

    ...neutralnym, np. z ziemniaczkiem. W przypadku samodzielnego przygotowywania posiłków pamiętajmy jednak, że warzywo warzywu nierówne - liczy się przede wszystkim jego jakość, świeżość, pochodzenie czy(...) wzroku przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Warto także zachęcić malucha do jedzenia przywołanego już szpinaku. Zawiera on antyoksydanty, mnóstwo magnezu i białka, przez co pozytywnie wpływa...

  • Skarby ze strączka

    ...przygotować np. purée z zielonego groszku lub zupkę jarzynową z dodatkiem fasolki szparagowej. Z kolei przedszkolaki zwykle lubią marchewkę z groszkiem i fasolkę szparagową polaną masłem. Dla zdrowia(...) farszu do pierogów lub pasty do pieczywa. Groch - z powodu twardej łuski, która nie mięknie nawet po ugotowaniu, zwykle używamy grochu łuskanego (taki jest najczęściej w sprzedaży). • Soja - ze...

  • Pożywne smakołyki dla ochłody

    ...różnorodnych świeżych owoców, pokrojonych tak, by dziecko mogło je łatwo pogryźć, i schłodzonych przez chwilę w lodówce! Taka przekąska nasyci malucha, orzeźwi, a także dostarczy mu sporej porcji witaminy C, beta-karotenu i pektyn dobrych na trawienie. Deser należy przygotować tuż przed podaniem. Zupa na zimno Twoje dziecko uwielbia pomidorówkę? Latem zaserwuj mu ją na zimno jak hiszpańskie...

  • Przysmaki z jogurtu i twarożku

    ...z dziecięcego talerzyka. Poranna przekąska Jeśli maluch domaga się czegoś na słodko w porze drugiego śniadania, zaproponuj mu biały ser utarty z jogurtem naturalnym i odrobiną cukru. Obowiązkowym dodatkiem(...) kromki bułki, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do ok. 180oC i zapiekaj. Przed podaniem udekoruj zapiekanki świeżymi owocami, np. kawałkami śliwek. Jogurtowa zupka Jeśli maluch nie przepada za...

Artykuły na temat: przekąska przed zupą
  • Pestki słonecznika - przekąska wypełniona witaminą młodości

    Pestki słonecznika to doskonały dodatek do zup i sałatek, to również świetna przekąska będąca bogatym źródłem witaminy E. Wykazuje ona również silne właściwości przeciwutleniające.

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...

  • Chipsy prosto z morza

    Ten ceniony na całym świecie morski przysmak jest doskonały jako przystawka, przekąska, dodatek do sałatek.

  • Najczęstszym dodatkiem do świątecznego barszczu są uszka, jednak w wielu domach, poza pierożkami, serwuje się również paszteciki. Jak je zrobić, aby były naprawdę pyszne? Fot. 123RF/Picsel Wśród świątecznej krzątaniny warto znaleźć nieco czasu na przygotowanie świątecznych pasztecików. Są one fantastycznym dodatkiem do barszczu lub zupy grzybowej, ale możecie serwować je również jako samodzielną przekąskę. Co bardzo ważne, możecie przygotować je ze sporym wyprzedzeniem, gdyż doskonale znoszą...

  • Najzdrowsze owoce i warzywa - jedz szczególnie teraz

    Owoce i warzywa powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach – zwłaszcza w czasie pandemii, gdy silny system odpornościowy jest nam szczególnie potrzebny, by uchronić się przed zakażeniem koronawirusem. Które z nich powinny szczególnie często gościć w naszym menu?

  • Aby organizm mógł sprawnie funkcjonować, potrzebny nam jest zdrowy i odpowiednio długi sen. Jednak nocna regeneracja może zostać zakłócona przez to, co jemy wieczorem. Oto kilka produktów, które powinniśmy szerokim łukiem omijać w porze kolacji. Specjaliści do spraw żywienia w większości zgadzają się, iż kolacja zjedzona 2-3 godziny przed snem nie powinna zaszkodzić naszej sylwetce, dlatego nie powinniśmy się jej obawiać. Warto jednak wiedzieć, że istnieją produkty, których absolutnie nie...

  • Obiad dobrze przemyślany

    ..., posyp osączonymi z wody owocami jarzębiny i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C na 45-55 minut. 15 minut przed końcem pieczeń ostrożnie wysuń i posmaruj miodem połączonym z papryką i łyżką oleju. 4. Pieczeń podawaj na ciepło (pokrój ją na porcje tuż przed nałożeniem na talerz, gdy już nieco przestygnie) z sosem z pieczenia oraz z ziemniakami z wody. Przygotowanie: 130 minut...

  • Organizowanie zabawy karnawałowej dla rodziny i przyjaciół, mimo że z reguły jest przyjemnym zadaniem, niekiedy może okazać się małym wyzwaniem, zwłaszcza w kwestii przygotowania odpowiedniego menu. Fot. 123RF/Picsel W trakcie karnawału trzeba zadbać o odpowiednią kreację i muzykę, ale także o przygotowanie smacznych i pożywnych potraw dla gości. W tym celu warto sięgnąć po Mieszankę studencką oraz mieszanki ziaren marki Kresto, które są dostępne aż w 5 różnych smakach. Produkty tego typu...

  • Jesz, ile chcesz, a waga spada

    Na diecie doktora Ornisha chudniesz bez liczenia kalorii. Co więcej, powiedzenie: „balsam na serce” zyskuje inny wymiar. Bo chroni ona przed chorobami, które zagrażają nam coraz częściej.

  • Jego wysokość – rosół! Czyli esencjonalny wywar mięsno-jarzynowy, który musi przynajmniej raz w tygodniu pojawić się na polskich stołach Profesor Jan Miodek nazwę rosołu wywodzi od słowa „rozsolić" i podaje jej pierwotną postać - „rozsół", która z czasem uległa uproszczeniu. Kiedyś mięsa konserwowano solą. Były one bardzo twarde i trzeba było je długo gotować, czyli właśnie „rozsalać". Takie też najprawdopodobniej są początki wywarów. Jeszcze parę wieków temu zupa nie stanowiła dania...