• Informacje na temat:

    przekąska na słodko

Przepisy na temat: przekąska na słodko
  • Natto czyli zdrowa przekąska

    Soja fermentowana ma konsystencję przypominającą siemię lniane czy kisiel i charakterystyczny kwaśny zapach. Można go zmienić, dodając jogurt, serek wiejski, posiekaną cebulę czy szczypiorek albo musztardę. Jemy ją samą jako przekąskę albo tak jak Japończycy - z ryżem i rybą lub w zupie z makaronem, w sałatce lub surówce albo na słodko z jogurtem. Dla zdrowia warto jeść 2 łyżeczki dziennie.  Soja...

  • Przekąska z mięsem

    ...dag mielonego mięsa, - sól, pieprz, łyżka oleju, - pół szklanki sosu słodko-kwaśnego (ze słoika lub fix), - pół pęczka natki pietruszki, kilka łodyżek szczypiorku Przygotowanie: Składniki ciasta(...). Smażyć około 10 minut. Dodać ananasa z puszki, pokrojony w kostkę, oraz sos słodko-kwaśny. Wymieszać i trzymać na wolnym ogniu jeszcze 10 minut. Naleśniki napełniać wystudzonym farszem, posypanym drobno...

  • Biskwity

    Słodka przekąska z ziemniaków.

  • Klasyczne placki ziemniaczane

    W Polsce, w zależności od regionu, a przede wszystkim od preferencji, jada się je na słodko (ze śmietaną i cukrem) lub słono (z sosem lub solo). To nieco grzeszna przekąska, bo smażona na głębokim tłuszczu, ale jej smak wiele wynagradza.

  • Kreatywne gotowanie z… herbatnikami Jutrzenka Petit Beurre

    Pory duszone w miodzie pitnym, grzanki cynamonowo-ciasteczkowe, a może słodko-słony pasztet? Brzmi smakowicie?! Z herbatnikami Jutrzenka Petit Beurre można stworzyć oryginalne potrawy, które zaskoczą każdego.

  • Egzotyczne szaszłyki

    ...kuminu. Do marynaty włóż mięso. 4. Pieczoną paprykę wymieszaj z sosem chili (słodko-kwaśnym), łyżką sosu sojowego oraz dwoma łyżkami przecieru pomidorowego. Powstały sos dopraw do smaku solą. Mięso...

  • Wiosna na talerzu

    ...postanowienie zrealizować, jest wprowadzenie sałatek na nasze talerze. Na słodko lub wytrawnie. Ze świeżymi, sezonowymi warzywami i owocami, z makaronem, a nawet z rybą. Ile pomysłów, tyle możliwości!

  • Tahini - przełamie każdą słodycz

    ...- Jest niewiele rzeczy, które kocham bardziej niż tahini. Ta słodko-pikantna pasta z ziaren sezamu jest jednym z najczęściej używanych składników w mojej kuchni, zaczynając od sosów sałatkowych na ciastach i ciastkach kończąc - przyznaje na łamach "The Guardian" Anna Jones. Jedną z jej propozycji na osłodzenie tahini są poranne tosty z owocami i prażonymi pistacjami. Do ich przygotowania...

  • Rabarbar – deserowy król wiosny!

    Sezon na rabarbar trwa. To oryginalne warzywo robi w kuchni prawdziwą furorę ze względu na swój słodko-kwaskowy smak i uniwersalność zastosowań. Rabarbar jest doskonały do wypieków, musów czy koktajli. Znakomicie sprawdzi się także na ciepło – w delikatnych placuszkach z kwaśną śmietanką i aromatyczną Appetitą.

  • Mango i ananas - bakaliowy duet w twojej kuchni

    ...bywa podstawą marynat, zmysłowych sosów i słodko-pikantnych chutney’ów. Suszony ananas i mango są także idealną przekąską i doskonałą alternatywą dla świeżych owoców.

Artykuły na temat: przekąska na słodko
  • Śniadanie na słodko?

    Są idealną przekąską do pracy!

  • Orzechy laskowe to doskonały dodatek do deserów, a najlepiej smakują w... Fot. 123RF/Picsel Orzechy w czekoladzie Orzechy laskowe to znany dodatek do słodyczy. Świetnie komponują się z czekoladą, w formie kremów kanapkowych, wsród których najsłynniejsza jest Nutella. Jej pierwowzór to gianduia, stworzona przez turyńskich cukierników: Paula Caffarela i Michele'a Prochema, w XIX wieku. Produkowali oni tabliczki czekolady z zawartością minimum 30% orzechów laskowych, które szybko przypadły do...

  • Bruschetta z burratą, słodko-kwaśne pieczone cykorie i serca selera naciowego

    Bruschetta - włoska odkryta kanapka podawana jako przystawka, antipasto albo przekąska - pozwala naprawdę cieszyć się najlepszymi sezonowymi produktami. Moim zdaniem rozpoczęcie przyjęcia od podania frykasów na grzankach to wspaniały pomysł.

  • Organizowanie zabawy karnawałowej dla rodziny i przyjaciół, mimo że z reguły jest przyjemnym zadaniem, niekiedy może okazać się małym wyzwaniem, zwłaszcza w kwestii przygotowania odpowiedniego menu. Fot. 123RF/Picsel W trakcie karnawału trzeba zadbać o odpowiednią kreację i muzykę, ale także o przygotowanie smacznych i pożywnych potraw dla gości. W tym celu warto sięgnąć po Mieszankę studencką oraz mieszanki ziaren marki Kresto, które są dostępne aż w 5 różnych smakach. Produkty tego typu...

  • Śledź - świąteczna przekąska

    Śledzie - ulubiona przekąska Polaków. Mają wszechstronne zastosowanie: od pikantnych koreczków, przez sałatki, po smażone filety. Na świąteczny stół pasują idealnie.

  • Suszone i kandyzowane owoce to pyszny i zdrowy zamiennik słodyczy, który pozwoli nam zaspokoić apetyt na słodkości, i dostarczy witamin i składników odżywczych. Odrzućmy czekoladę, nie jedzmy cukierków - suszone morele i kandyzowany ananas są dla nas znacznie korzystniejsze. Jak wekować przetwory? Porozmawiaj na Forum! Fot. 123RF/Picsel Suszenie jest najstarszą z metod konserwacji żywności, nasi przodkowie suszyli zboża, ryby, mięso, warzywa i owoce. Współcześnie używamy przede wszystkich...

  • Delikatne placki z gruszkami

    W sam raz na deser lub danie na słodko. To idealna przekąska na zimowe wieczory.

  • Najczęstszym dodatkiem do świątecznego barszczu są uszka, jednak w wielu domach, poza pierożkami, serwuje się również paszteciki. Jak je zrobić, aby były naprawdę pyszne? Fot. 123RF/Picsel Wśród świątecznej krzątaniny warto znaleźć nieco czasu na przygotowanie świątecznych pasztecików. Są one fantastycznym dodatkiem do barszczu lub zupy grzybowej, ale możecie serwować je również jako samodzielną przekąskę. Co bardzo ważne, możecie przygotować je ze sporym wyprzedzeniem, gdyż doskonale znoszą...

  • Słomki z kminkiem

    Paluszki z ciasta parzonego to doskonała przekąska na słodko albo słono. Obsypane ziołami czy grubą solą morską można podać do piwa, a nawet do barszczu zamiast pasztecików...

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...