• Informacje na temat:

    przekąska do wódki

Przepisy na temat: przekąska do wódki
  • Kiszone kwiaty dżondżoli: Popularny przysmak Gruzinów

    Marynowane kwiaty dżondzoli, czyli kłokoczki kolchidzkiej to popularna w Gruzji potrawa. Doskonale nadaje się jako przekąska do mocnych drinków i zimnych dań. Kłokoczka jest krzewem znanym również w Polsce (kłokoczka południowa), ale tutaj nie robi się z niej zakąski do wódki, ale... różańce. Do tego celu wykorzystuje się lśniące nasiona tej rośliny.

  • Potrawy, które budzą kontrowersje na całym świecie

    W każdej kuchni narodowej znajdziemy potrawy kontrowersyjne, dla większości mało apetyczne i odrzucające. Nie wszyscy Polacy są gotowi ze smakiem zajadać się czerniną czy flaczkami, nie każdego Niemca ucieszy tradycyjny knipp, czyli kasza owsiana z mięsem mielonym. Są jednak dania powszechnie uważane za (delikatnie mówiąc) problematyczne i wymagające od degustatora sporej odwagi. Poniżej prezentujemy pięć potraw od lat budzących przerażenie turystów i ekscytację miłośników kuchni.

  • postanowiliśmy skąpać pieczony boczek w gorzkiej czekoladzie i odrobinie chilli i sprawdzić, dokąd nas to zaprowadzi

  • szbkość przygotowania, smaczne

  • Bardzo szybka i smaczna przekąska na ciepło. Połączenie pomidorów, mozarelli oraz kurczaka owocuje wspaniałym smakiem.

  • Przepis który powstał...przed chwilą.Tak, jest godzina prawie 22 a ja nie miałam pojęcia, co wziąć jutro do szkoły.Wyszło pysznie i sycąco.Tak więc zapraszam!

  • Galaretka z kaszanki do piwa idealna

  • Super szybka przekąska na party..

  • Śledzik podany z fasolką szparagową.

Artykuły na temat: przekąska do wódki
  • Przeziębienie pokonane w 3 krokach

    ...1 litrem wina lub wódki; odstawiamy w ciepłe miejsce, po 7 dniach zlewamy do ciemnej butelki. Pijemy po małym kieliszku 2-3 razy dziennie. Herbatka malinowo-wierzbowa działa jak aspiryna. Po 1 łyżce(...) pieczemy w folii, a jajko gotujemy na półmiękko. Jako przekąska garść orzechów lub migdałów - to prawdziwa bomba białkowa i energetyczna; jemy je do południa. Kąpiele, które dodadzą wigoru W soli...

  • Najczęstszym dodatkiem do świątecznego barszczu są uszka, jednak w wielu domach, poza pierożkami, serwuje się również paszteciki. Jak je zrobić, aby były naprawdę pyszne? Fot. 123RF/Picsel Wśród świątecznej krzątaniny warto znaleźć nieco czasu na przygotowanie świątecznych pasztecików. Są one fantastycznym dodatkiem do barszczu lub zupy grzybowej, ale możecie serwować je również jako samodzielną przekąskę. Co bardzo ważne, możecie przygotować je ze sporym wyprzedzeniem, gdyż doskonale znoszą...

  • Mateusz Gessler: Wino ma nam smakować!

    ...winiarzy. Niektóre wina z Nowego Świata są doskonałe i coraz częściej zostawiają europejskich odpowiedników daleko w tyle. WC: - Kiedyś, żeby spróbować dobrej wódki trzeba było pojechać do Polski albo...

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...

  • Jedzenie leczy, czyli apteka w twojej kuchni

    ...funkcjonowanie wątroby, czego efektem jest szybsze oczyszczanie organizmu z toksycznych produktów przemiany materii. Pomagają też obniżyć poziom cholesterolu. Zdrowa przekąska Przy skłonności do(...) uczuciu ciężkości w żołądku, po obfitym posiłku, można zastosować leczniczą miksturę. Łyżeczkę do kawy przyprawy curry rozpuszczamy w łyżce czystej wódki. Połykamy (uwaga: jest bardzo ostre...

  • Organizowanie zabawy karnawałowej dla rodziny i przyjaciół, mimo że z reguły jest przyjemnym zadaniem, niekiedy może okazać się małym wyzwaniem, zwłaszcza w kwestii przygotowania odpowiedniego menu. Fot. 123RF/Picsel W trakcie karnawału trzeba zadbać o odpowiednią kreację i muzykę, ale także o przygotowanie smacznych i pożywnych potraw dla gości. W tym celu warto sięgnąć po Mieszankę studencką oraz mieszanki ziaren marki Kresto, które są dostępne aż w 5 różnych smakach. Produkty tego typu...

  • Żyj z ochotą

    .... - Najczęściej jednak "jause" używana jest w kontekście górskich wędrówek lub narciarskich wypraw - jako pożywna przekąska podczas wycieczki. Tradycyjną "jause" serwują przede wszystkim górskie schroniska...

  • Charles Daigneault to finalista Master Chefa. Mimo iż nie zdobył głównej nagrody, prowadzi swój własny program telewizyjny "Domówka", w którym pomaga Polakom w organizacji domowych przyjęć. Nam zdradza swoje kulinarne sekrety! Charles przyjechał do Polski z Kanady. Co myśli o polskiej kuchni? 1. Moja ulubiona potrawa to... homar wyciągnięty prosto z oceanu w Gaspezji. Gotowany na plaży w garnku z wodą i algami. Już niczym nie doprawiany. Jedzenie homara jest trudne, trzeba go przecinać,...

  • My sóm z tela, czyli jesteśmy stąd

    Piosenkarka i producent muzyczny. Dzieli ich różnica wieku, łączy muzyka, Zaolzie i miłość. Oboje po rozwodzie, ale nie boją się zaczynać od nowa. Wkrótce biorą ślub.

  • Basia Ritz, zdobywczyni tytułu Master Chefa, jest coraz bliżej otworzenia własnej restauracji w Gdańsku. Trzymamy za nią kciuki! Podpytaliśmy ją też o kulinarne upodobania. Oto co nam zdradziła! fot. Piotr Bolko 1. Moja ulubiona potrawa to... Nie wiem, czy mogę to nazwać potrawą, ale to kromka świeżego chleba z masłem, dobrym żółtym serem i pachnącym pomidorem, posypanym kryształkami soli morskiej. 2. Najlepsza przekąska to...Gorąca, chrupiąca ciabatta z oliwą. 3. 3 rzeczy, bez których nie...