• Informacje na temat:

    przecier z czerwonej porzeczki

Przepisy na temat: przecier z czerwonej porzeczki
  • Galaretka z musem z czerwonych porzeczek

    Sposób przygotowania 1. Galaretkę dokładnie wymieszaj w 350 ml wrzącej wody. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody, odłóż do napęcznienia, po czym rozpuść podgrzewając ją na małym ogniu (uważaj, aby żelatyna się nie zagotowała). Następnie połącz oba składniki. 2. Zblenduj porzeczki i przecedź je przez sitko. Tak przygotowany przecier dodaj do rozpuszczonej galaretki. Przygotuj...

  • Pyszne, świeże kolorowe

    Sezon na rodzime, świeże owoce trwa u nas bardzo krótko. Czereśnie, wiśnie, maliny, morele, porzeczki i jagody są dostępne tylko latem. Wykorzystaj to, że teraz masz ich pod dostatkiem. Codziennie podawaj je dziecku w różnej postaci. Delektując się tymi owocami, maluch może wiele zyskać. Przeczytaj, dlaczego warto, by twoje dziecko jadło czereśnie, porzeczki, morele i inne letnie owoce...

  • Wigilijne menu dla smyka

    ...strawny, zamiast smażyć rybę w panierce, np. ugotuj ją na parze. Sos przygotuj ze świeżych warzyw z dodatkiem przecieru pomidorowego. Jeśli dania ma spróbować dziecko, użycie w zamian ketchupu nie jest...

Artykuły na temat: przecier z czerwonej porzeczki
  • Porzeczkowy raj

    Słodkokwaśne porzeczki są wymarzone do letnich, orzeźwiających deserów i wypieków.

  • Są takie letnie przysmaki, które nigdy się nie nudzą, a czerwone porzeczki są właśnie jednym z nich. Zobacz, jakie dania możesz wyczarować z tych niepozornych owoców. Fot. 123RF/Picsel Medycyna ludowa od wieków wykorzystuje porzeczki w celu leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, nieprzyjemnych ukąszeń owadów, a nawet reumatyzmu i artretyzmu. Spożywanie porzeczek zalecano również w przypadku uciążliwych bólów głowy oraz ogólnego wyczerpania i osłabienia organizmu. Naukowcom udało się...

  • Zatrzymajmy czas!

    .... Fitoestrogeny. W dużej ilości występują w roślinach strączkowych. Resweratrol. Jego bogatym źródłem jest czerwone wino, czerwone i czarne porzeczki, orzeszki ziemne i owoce morwy białej. Likopen. Występuje głównie w pomidorach i ich przetworach. Lepiej wchłaniany jest przez organizm m.in. z ketchupu, przecieru, zupy pomidorowej. Selen. Znajduje się w takich produktach jak otręby, płatki owsiane...

  • Każdego roku borykamy się z tym samym problemem: które porzeczki wybrać? Wszystkie są smaczne, ale czy równie zdrowe? Fot. 123RF/Picsel Smak świeżo zerwanych z krzaczka porzeczek dla wielu osób są jednym z najsłodszych wspomnień z dzieciństwa. Nic więc dziwnego, że tak z utęsknieniem wyczekujemy momentu, kiedy ten przysmak ponownie zagości w naszych sklepach. Po porzeczki warto sięgać nie tylko ze względu na smak, ale i właściwości odżywcze. Co zyskujemy jedząc porzeczki? Badania wskazują, iż...

  • Kolorem w wolne rodniki

    ...w pomidorach. Jest też w czerwonej papryce, arbuzie, morelach i czerwonym grejpfrucie. Likopenowi nie szkodzi obróbka, więc występuje obficie w sokach, sosach, keczupie, przecierach. Obniża poziom złego...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Najlepsze letnie sposoby, by... naturalnie obniżyć cholesterol

    ...do wzrostu dobrego HDL. Owoce aronii wykorzystaj do zrobienia soku (np. używając tzw. sokownika), kompotu, przecieru, dżemu, konfitury lub nalewki (surowe nie są zbyt smaczne). Czarne porzeczki...

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...

  • Maria Pakulnis: Cieszę się każdą chwilą

    ...rano dobrą kawą, świeżo pieczonym chlebem na zakwasie. Na każdą zimą przygotowuję przetwory: przeciery pomidorowe na zupę, konfitury z moreli, galaretki z czarnej i czerwonej porzeczki. Na targu kupuję...

  • Są takie letnie przysmaki, które nigdy się nie nudzą. Porzeczki, bez względu na kolor, są świetnym rozwiązaniem na lekki deser. Zobacz, jakie dania można wyczarować z tych niepozornych owoców. Fot. 123RF/Picsel Czarne, czerwone, czy białe? Jedz każdy rodzaj. Porzeczki, bez względu na kolor, są źródłem wielu witamin, m. in. C i P, i składników odżywczych. Z czarnych porzeczek otrzymasz lekarstwo na przeziębienie. Stosuj je zamiast tabletek z witaminą C. Czerwone pomogą ci przy dolegliwościach...