• Informacje na temat:

    przechowywanie zupy

Przepisy na temat: przechowywanie zupy
  • Strączkowe zupy

    Sycące i pełne aromatu zupy. Możesz je przygotować w wersji z mięsem lub bez niego. Świetnie sprawdzą się w chłodne dni.

  • U podstawy dobrej zupy

    Francuskie słowo bouillon oznacza m.in. wywar z mięs, warzyw bądź kości, będący podstawą zup lub zawiesistych sosów. Prawdziwy aromatyczny bulion ma niewiele wspólnego z tym powstałym po rozpuszczeniu w wodzie sklepowej kostki.

  • Zupy - niezastąpione danie w naszej szerokości geograficznej

    Z każdą łyżką zdrowej zupy maleje ilość wysokoprzetworzonej żywności, którą hipotetycznie moglibyśmy zjeść - przyznają autorki książki "Zupowy detoks", Urszula Mijakoska i Monika Stachura. Po modzie na sokoterapię, przyszła pora na zupoterapię.

  • Susz i już!

    Nie tylko mrożenie czy kiszenie, ale też suszenie jest sposobem na przechowywanie smaków lata. Idealnie nadają się do tego owoce, takie jak np. jabłka czy śliwki, które są świetną alternatywą dla amatorów słodyczy. Albo grzyby - będą w sam raz do wigilijnej kapusty!

  • Olej z pestek dyni

    Ten tłoczony na zimno, ciemnozielony olej jest wyjątkowym przysmakiem. Jego subtelny orzechowy posmak uszlachetnia nie tylko zupy i sałatki, ale także sery i słodkości.

  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    ...sporą ilość witamin i minerałów i dodatkowo jest mało kalorycznym warzywem. Możemy z niej zrobić pyszne zupy, ciasta czy dyniowe purée. W zimowej spiżarni świetnie sprawdzą się także ziemniaki, które...

  • Prawda i mity o daniach w słoikach

    Wiele mam kupuje dzieciom gotowe obiadki, zupy i deserki, bo uważają, że dzięki temu maluszkom nie zabraknie w diecie ważnych składników. Czy mają rację? Sprawdź sama! Bierzemy pod lupę jedzenie w słoiczkach...

  • Jak zażegnać kuchenne katastrofy?

    ...konsystencji. Do zawiesiny dodajemy niewielką ilość gorącej zupy, po czym mieszamy całość. Powstały płyn dodajemy do gotującej się zupy, mieszamy i gotujemy wszystko razem jeszcze przez kilkanaście minut. W wersji bezglutenowej warto zastąpić mąkę żółtkami jaj kurzych. Pół szklanki śmietany łączymy z dwoma żółtkami, intensywnie mieszamy, dodajemy niewielką ilość gorącej zupy, ponownie mieszamy...

  • Groch bez tajemnic

    ...przygotowaniem zupy moczyć kilka godzin w przegotowanej wodzie. Jeśli jednak robisz zupę z ziarenek krojonych na pół, nie musisz go namaczać, tylko od razu wrzucasz do zupy. 4. Mus groszkowy możesz zrobić nie...

  • Groszkowa z piersią z kurczaka

    .... 2. Z zupy wyjmij włoszczyznę, marchew pokrój w kostkę - i dodaj je ponownie do zupy. Następnie wrzuć groszek - konserwowy i w strąkach - i gotuj jeszcze kwadrans. Przypraw zupę do smaku solą, pieprzem...

Artykuły na temat: przechowywanie zupy
  • Zupy z nowalijek

    ...wywaru. Gotuj około 10 minut. Śmietanę wymieszaj z mąką i łyżką koncentratu, wlej do zupy i zagotuj. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą oraz pieprzem. Gotową zupę rozlej do kokilek. Do(...) i poszatkowaną kapustę. Całość gotuj 15 minut na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, do zupy dołóż zielony groszek i uprzednio umyte i pokrojone na połówki pomidory. Całość gotuj jeszcze około 10

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

  • Zupowy detoks

    Zupy to przykład slow food „ery pośpiechu” – gotowane na przysłowiowym „niczym”, łatwe do odgrzania przez domowników po powrocie ze szkoły czy pracy, praktyczne, bo można je przechowywać przez 2–3 dni.

  • Co do magazynowania większości produktów nie mamy wątpliwości. Są jednak takie, które wzbudzają nie lada kontrowersje np. jajka. W jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby były świeże przez długi czas? Fot. 123RF/Picsel Chociaż jajka możemy przechowywać stosunkowo długo, nie możemy robić tego w nieskończoność. Wraz z upływem czasu zmieniają się ich właściwości, smak i wygląd. Kupując jajka w sklepie koniecznie zwracajmy uwagę na datę minimalnej przydatności do spożycia umieszczonej na...

  • Sekrety udanych zup

    ...„Zupa musi być” – to motto naszych babć i mam. I choć ich zupy były gęste i zawiesiste, wciąż wspominamy ich smak, próbując go odtworzyć. Oto rady, które pomogą wam odnaleźć smak dzieciństwa, ale dzięki którym zupy będą smaczne, ale nie tak ciężkie jak w kuchni babci.

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...

  • Królowa lodu: Chłodzenie pod kontrolą

    ...wiązać. Jeżeli nie chcesz wygrzebywać np. rozsypanych drobnych owoców, lepiej zainwestuj w zdecydowanie mocniejsze torebki strunowe lub zasuwane.  Produkty płynne (zupy, sosy) możesz mrozić...

  • 23 maja 2009 na krakowskim Kazimierzu już po raz ósmy odbędzie się Festiwal Zupy. Serdecznie zapraszamy wszystkich Smakerowiczów! Jak co roku o miano Złotej, Srebrnej oraz Brązowej Łyżki bedą walczyć najznakomitsi profesjonalni restauratorzy oraz amatorzy. Po raz pierwszy zostanie przyznana nagroda na Najlepszą Zupę Tradycyjną- Złoty Kociołek. Każdy kto choć raz miał okazję uczestniczyć w festiwalu na pewno zna "placówkę"- zupę, którą gotuje się z produktów jakie można zakupić na Placu Nowym....

  • Spotkanie (nie tylko) z książką

    ...się w "Opowieść o Despero. Historię myszki, księżniczki, zupy i szpuli nici" Kate DiCamillo.   ----- Właśnie ruszyła druga edycja akcji "Tysiąc powodów, by czytać". To element szeroko...

  • Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich rocznie aż 100 litrów. A jakie zupy warto zaserwować bliskim jesienią? Oto propozycje naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak i propozycji...

Zdjęcia na temat: przechowywanie zupy
Wideo na temat: przechowywanie zupy
  • Jak chronić witaminy w żywności?

    Jak zapobiegać utracie witamin w żywności? Warzywa i owoce warto jeść na surowo i przygotowywać możliwie jak najkrócej przed podaniem. Żywność najlepiej gotować na parze. Jeśli już gotujemy w wodzie, to w małej ilości, aby ją później wykorzystać np. jako sos lub do zupy. Mrożonki można gotować bez wcześniejszego rozmrażania.Surówki należy robić ze świeżo pokrojonych warzyw, w przeciwnym razie

  • Jak zapobiegać utracie witamin w żywności?

    Jak zapobiegać utracie witamin w żywności? Warzywa i owoce warto jeść na surowo i przygotowywać możliwie jak najkrócej przed podaniem. Żywność najlepiej gotować na parze. Jeśli już gotujemy w wodzie, to w małej ilości, aby ją później wykorzystać np. jako sos lub do zupy. Mrożonki można gotować bez wcześniejszego rozmrażania.Surówki należy robić ze świeżo pokrojonych warzyw, w przeciwnym razie