• Informacje na temat:

    przechowywanie mazurka

Przepisy na temat: przechowywanie mazurka
  • Quiche z warzywami, czyli jak nie wyrzucać jedzenia po świętach

    Znów zostało jedzenie po świętach? Zawsze można z pozostałości wędlin, warzyw, ziemniaków przygotować coś pysznego. Super przekąską na ciepło może być quiche z warzywami z rosołu według Jagny Niedzielskiej.

  • Właściwe przechowywanie produktów spożywczych jest kluczowe do zachowania ich właściwości odżywczych.

  • Maliny strasznie szybko się psują, ale można temu zapobiec!

  • Cytryny, które przynosimy ze sklepu do domu, bardzo szybko zaczynają się psuć. Używam ich prawie każdego dnia a bywają dni, że żadna nie nadaje się do spożycia. Kupuję więc kilogram, szoruję szczoteczką pod bieżącą gorącą wodą. Wycieram do sucha i z każdej ścieram skórkę -uważając by nie zetrzeć białej części. Następnie każdą przekrawam i wyciskam z niej sok. Starte skórki przekładam do malutkich torebek strunowych. Tak samo robię z sokiem. Wkładam do zamrażarki i wyjmuję wtedy, kiedy...

  • Może się przydać

  • Te pyszne pomarańczowe ciasteczka zastąpią nam jeden ze świątecznych mazurków. Soczyste, nie za słodkie (a przynajmniej nie tak słodkie, jak tradycyjny mazurek), idealne. Ciasto piecze się na większej blaszce i zaraz po upieczeniu kroi w nieduże kostki. Takie w sam raz na dwa kęsy. Potrzebne są czerwone sycylijskie pomarańcze, ale oryginalny przepis, który mnie zainspirował – przewiduje użycie różowych grejpfrutów. Jeśli więc nie masz czerwonych pomarańczy, z powodzeniem możesz zastosować...

  • Mazurki tradycyjnie pieczemy w okresie Wielkanocnym. Możemy je przygotować na spodzie kruchym, biszkoptowym lub makaronikowym. przekłada się je różnym masami i marmoladą lub dżemem, dekoruje się bakaliami, lukrem lub owocami. Kształty mazurka również mogą być różne, od prostokątnego, poprzesz owalne, trójkątne lub kwadratowe. Jednym z klasycznych mazurków Wielkanocnych jest mazurek kajmakowy, który piekłam po raz pierwszy. Spód z ciasta kruchego, przełożony kwaskowatym dżemem porzeczkowym...

  • szybkie kruche ciasteczka z migdałami na zdrową przekąskę, a ja używam ich także jako coś w rodzaju wierzchniej warstwy do mazurków przepis na ok. 15 ciastek przekroju dużej szklanki

  • Do ciasta, do tradycyjnie panierowanego schabowego, do tatara lub kotleta mielonego i do wielu innych potraw jajko jest konieczne. W większości domów jest produktem podstawowym tak jak chleb czy sól. Czy jednak wiemy jak i gdzie przechowywać jajka ? Teraz latem temat ten jest szczególnie gorący.

  • Klasyczny,najprostszy mazurek na Wielkanoc:)

Artykuły na temat: przechowywanie mazurka