• Informacje na temat:

    przechowywanie masy cukrowej

Przepisy na temat: przechowywanie masy cukrowej
  • Tort robiłam 4 lata temu na Imieniny mamy.

  • Tort, który nie wymaga wielu umiejętności, by efekt był zadowalający - jestem tego przykładem ;) prawdziwe dekoratorskie antytalencie, a wyszedł całkiem całkiem ;) starałam się jak najlepiej opisać wykonanie.

  • Kolor i forma tego wypieku doskonale oddaje leśny klimat. Polecam nawet tym, którzy nie przepadają za szpinakiem- w tej formie Was na pewno oczaruje. Łamie stereotyp, że szpinak nie jest smaczny i pasuje jedynie do obiadu. W związku z tym, że nałogowo i pasjami zbieram grzyby, w mojej wersji powstały także kurki i podgrzybki, które ulepiłam z masy cukrowej.

  • Przepis wart wypróbowania: "Koronki z masy lukrowej"

  • Nie wiecie co zrobić z masy krówka która wam zostaje ? Podam wam dziś pyszny przepis na trufle z dwóch składników. Sposób wykonania jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, dzieci będą zachwycone takim deserem a i dorosłym do kawy jak znalazł. Wystarczy zaledwie piętnaście minut i deser gotowy.

  • Właściwe przechowywanie produktów spożywczych jest kluczowe do zachowania ich właściwości odżywczych.

  • Tort na urodziny czy imieniny, tort na imprezy. Tort o smaku porzeczek z ciastem czekoladowym. Góra z polewą czekoladową i ozdobami cukrowymi.

  • Masa idealna do tworzenia dekoracji i pokrywania nią tortów w stylu angielskim. Robi się ją szybko, a składniki wbrew pozorom są ogólnodostępne. Jest o wiele tańsza niż ta już gotowa dostępna w niektórych sklepach!

  • Maliny strasznie szybko się psują, ale można temu zapobiec!

  • Cytryny, które przynosimy ze sklepu do domu, bardzo szybko zaczynają się psuć. Używam ich prawie każdego dnia a bywają dni, że żadna nie nadaje się do spożycia. Kupuję więc kilogram, szoruję szczoteczką pod bieżącą gorącą wodą. Wycieram do sucha i z każdej ścieram skórkę -uważając by nie zetrzeć białej części. Następnie każdą przekrawam i wyciskam z niej sok. Starte skórki przekładam do malutkich torebek strunowych. Tak samo robię z sokiem. Wkładam do zamrażarki i wyjmuję wtedy, kiedy...

Artykuły na temat: przechowywanie masy cukrowej
  • Sernik  na zimno

    ...cytrynowym, otartą skórką i przestudzoną żelatyną. 4. Wiśnie osączyć z syropu. Na podpieczonym spodzie rozłożyć część masy serowej, obłożyć wiśniami (część odłożyć do dekoracji), przykryć  pozostałą masą...

  • Co do magazynowania większości produktów nie mamy wątpliwości. Są jednak takie, które wzbudzają nie lada kontrowersje np. jajka. W jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby były świeże przez długi czas? Fot. 123RF/Picsel Chociaż jajka możemy przechowywać stosunkowo długo, nie możemy robić tego w nieskończoność. Wraz z upływem czasu zmieniają się ich właściwości, smak i wygląd. Kupując jajka w sklepie koniecznie zwracajmy uwagę na datę minimalnej przydatności do spożycia umieszczonej na...

  • Słodkie ukoronowanie wesela

    ...bazie śmietany jest lekki i może nie utrzymać bogatej, ciężkiej dekoracji z masy cukrowej i marcepanu. Jeśli mimo tych ograniczeń decyzja padnie na połączenie masywnych ozdób oraz lekkiego kremu(...) dorównuje oczekiwaniom. Zwolennikom tradycyjnych białych tortów na pewno spodobają się delikatne koronki wytłaczane z masy cukrowej. Do łask wracają również kwiatowe kaskady spływające po poszczególnych...

  • Może i jestem monotonna, ale jako fanka wyrobów cukierniczych nie mogę udawać obojętności wobec blogów, które kuszą wszelkimi słodkościami, jakie można sobie tylko wyobrazić. Odwiedzić blog "Cukrowa wróżka" to tak jakby znaleźć się w fabryce czekolady Willi'ego Wonka , a o tym po przeczytaniu książki lub obejrzeniu filmu (Tim Burton) Charlie i fabryka czekolady marzyła i marzy nie jedna osoba. Cukrowa wróżka jest zupełnie zwyczajna, a pieczenie jest tylko odskocznią od codzienności i...

  • Dom pachnący cynamonem

    ...czasu uzyskania jednolitej masy. 8. Przełożyć do tortownicy i piec ok. 40 minut, do momentu aż drewniany patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. 9. Pozostawić ciasto w blaszce do...

  • 40 najważniejszych ziół z całego świata na Twoim parapecie lub za oknem! Teraz bez trudu wyhodujesz okazały tymianek, rozmaryn, szałwię lub rukolę. Naprawdę warto - zwłaszcza jeśli masz ochotę na zupę z rzeżuchy, sznycle z sosem szczawiowym lub zapiekaną cykorię. Znajdziesz tu prezentacje roślin, złożone ze zdjęcia, informacji o zasadach uprawy, zbioru i konserwowania, zastosowaniu w domowym leczeniu i w kuchni. Sprawdź, które zioła pasują do ziemniaków i ryb lub dobrze smakują w likierze!...

  • Może znacie baśń, w której król zadaje córkom pytanie o siłę miłości i od swej najmłodszej uzyskuje odpowiedź, która początkowo wywołuje w nim gniew? Brzmi ona "Ojcze, kocham cię jak sól kuchenną". Ta baśń, podobnie jak wiele innych, kryje w sobie pokoleniową mądrość – nie można żyć bez przypraw. Fot. 123RF/Picsel Przyprawy poprawiają znacząco smak i zapach potraw, mają właściwości konserwujące, stymulują trawienie oraz mają cechy prozdrowotne i lecznicze. Nic dziwnego, że handel nimi od...

  • W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Tomasz zaprezentował jurorom przepis na miodownik udekorowany kwiatami. Biszkopty 12 jaj 4 łyżki cukru 1 szklanka płynnego miodu niecałe 2 szklanki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 4 łyżki przyprawy do piernika 2-3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Marmolada 3 puszki moreli w zalewie mąka ziemniaczana do zagęszczenia opcjonalnie żelatyna   Krem miodowy 3 jaja 150 g drobnego cukru 300 g masła 2 łyżki miodu...

  • Ciemny biszkopt nasączony odrobiną wiśniówki, do tego polewa czekoladowa i śmietanowy krem. Wszystko ozdobione samochodzikami z kolorowej masy cukrowej. Biszkopt 6 jaj150 g cukru115 g mąki pszennej25 g kakao40 g masła Nasączenie 1/3 szklanki wiśniówki2/3 szklanki wody Krem 1 łyżka żelatyny5 łyżek wody550 ml śmietanki kremówki2 łyżeczki cukru pudru Konfitura wiśniowa 500 g wiśni200 g cukru1 cytryna Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki kremówki60 g gorzkiej czekolady (70% kakao)60 g mlecznej...

  • Trudno znaleźć gospodynię, która nie miałaby mąki w swojej spiżarni. Jest to produkt zaskakująco uniwersalny, który znalazł zastosowanie w niemal każdym zakątku świata. Jak ją przechowywać, aby jak najdłużej zachowała swoje właściwości? Fot. 123RF/Picsel Dobra mąka ma swoisty zapach mielonego zboża, nie powinnyśmy w niej wyczuwać żadnych obcych aromatów, a na języku pozostawia lekko słodkawy posmak. Produkt powinien mieć jednolity, zbliżony do białego kolor, nie mogą w niej występować smugi w...