• Informacje na temat:

    prosty przepis na ciemny chleb

Przepisy na temat: prosty przepis na ciemny chleb
  • Z garnków świata: Szwecja

    Szwedzi dosypują cukier nawet do chleba, robią śledzie w słodkim sosie. Cukier i koperek to dwie podstawowe przyprawy.

  • Przyznaje szczerze że jestem leniwcem kuchennym, lubię gotować prosto, szybko i wygodnie. Hołduję więc przekonaniu, że im mniej czasu i pracy wymaga ode mnie przygotowanie ciasta chlebowego, a efekt końcowy nadal wychodzi smaczny, tym lepiej. Często przeszukuję przestworza netu polując na nowe, "chlebowe" inspiracje. Ostatnio trafiłam na rarytasik na www.zajadam.pl. Przepis zawiera wszystko to co lubię: powszechnie dostępne składniki, prostota wykonania, szybkość przyrządzenia. Musiałam go...

  • Można dodać ulubione ziarna, np słonecznik, siemie lniane, pestki dyni... :) tylko nie przesadzić z ilością po ok łyżce stołowej

  • Prosty przepis na chleb zapiekany w liściach chrzanu. Nie tylko dla smaku, ale i po to, by nie był zbyt suchy. Bardzo tradycyjny polski smak

  • Przepis wart wypróbowania: "Ciemny chleb z daktylami i orzechami"

  • Prosty domowy chleb,bez specjalnego kłopotu:)

  • Prosty i smaczny sernik na każdą okazję.

  • Wypróbowany przepis na "Ciemny keks"

  • Smaczne domowe Bułeczki. Z przepisu wychodzi ok 14szt. Są mięsiste. Można dodać przeróżne nasiona.

  • Sprawdzony przepis na "Ciabatta - prosty przepis"

Artykuły na temat: prosty przepis na ciemny chleb
  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...- My jemy dużo chleba i Włosi jedzą dużo chleba. Jemy dużo klusek, które Włosi nazywają tak pięknie makaronem. Polskie kopytka i włoskie gnocchi są ze sobą bardzo blisko. Włoskie ndundari i polskie leniwe również. Być może stąd bierze się przekonanie, że znamy się na włoskiej kuchni. A to nie jest taka prosta sprawa – mówi Bartek Kieżun, autor książki „Italia do zjedzenia”, dziennikarz kulinarny...

  • Nie od dziś wiadomo, że ciemne pieczywo należy do najzdrowszych i najbardziej wartościowych. Jak je zrobić w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Jak wskazują statystyki, spora część Polaków najczęściej sięga po jasny chleb pszenny. Posiada on niewiele błonnika, przez co, jedzony w nadmiarze, może tuczyć. Właśnie z tego względu coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie go znacznie zdrowszym pieczywem razowym. Zdecydowanie najzdrowsze jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego...

  • Słodki początek dnia

    Jak będzie wyglądał twój dzień, zależy tylko od ciebie. Pozytywne nastawienie, otwartość na kolejne wyzwania i przekonanie, że masz w sobie siłę, by stawić im czoła, to przepis na udany dzień. Pytanie skąd brać potrzebną energię? Ze śniadania!

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...

  • 21 sposobów na poprawę odporności

    ...wiązać i blokować np. pestycydy i inne trucizny przenikające do naszego organizmu. Zastąp nim choćby część produktów z mąki pszennej - chleb, ciastka, panierkę. W formie poppingu, czyli preparowanego(...) uwalnia się najwięcej przeciwutleniaczy - z nich organizm wytwarza ważną dla odporności witaminę A. Smaczne danie przygotujesz z... mrożonki. Przepis na sałatkę do pracy lub do szkoły: Podsmaż w woku...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Zostań foodisem

    ...tam wstępu PR-owcy wynajęci przez koncerny produkujące żywność. Foodisi polecają sobie wzajemnie miejsca, gdzie można dobrze i zdrowo zjeść, kupić wartościowe produkty, wymieniają się przepisami(...) parchem. A u nas wystarczy, że marchewka jest nieumyta i niezbyt dorodna, żeby uchodziła za ekologiczną i kosztowała majątek. Zdarza się, że własnoręcznie upiecze chleb dla siebie lub przyjaciół...

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

  • Smok uradowany Chiny część IV

    ...odwracają i zaczepiają. Oczywiście, nie mówię o sprzedawcach, dla których turyści to chleb powszedni: dosłownie i w przenośni. Ledwo dochodziłyśmy do dworca autobusowego i nie zdążyłyśmy się nawet rozejrzeć(...) rzeka, to przepis tematyczny na cos pływającego:))) Filet rybny w cieście ze szpinakiem. Składniki: 500 gramów filetu z soli lub halibuta (lub dowolny filet), pociętego w 1,5 cm kostkę...

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...