• Informacje na temat:

    prosty i szybki chleb

Przepisy na temat: prosty i szybki chleb
  • Zupa z pomidorów i chleba - orzeźwienie na talerzu, ratunek dla skóry

    Latem potrzebujemy sycących, lekkich dań. Korzystając z sezonowych produktów, które latem rozkwitają w swoich smakach, możemy przygotować proste i pyszne dania. Przykładem niech będzie zupa z pomidorów i chleba.

  • idealnie. chrupiący.

  • Sprytny sposób na szybkie party

    Pojawienie się niespodziewanych gości potrafi wprowadzić wiele chaosu i zamieszania do naszego domu. Mimo, że w takich sytuacjach nikt nie spodziewa się, że „wyczarujemy” trzydaniowy obiad, to każda gospodyni czy gospodarz chciałby jak najlepiej przyjąć gości. „Kołem ratunkowym” mogą okazać się produkty, dzięki którym w prosty i szybki sposób przyrządzimy smakowite przekąski. Co takiego zawsze...

  • Przyznaje szczerze że jestem leniwcem kuchennym, lubię gotować prosto, szybko i wygodnie. Hołduję więc przekonaniu, że im mniej czasu i pracy wymaga ode mnie przygotowanie ciasta chlebowego, a efekt końcowy nadal wychodzi smaczny, tym lepiej. Często przeszukuję przestworza netu polując na nowe, "chlebowe" inspiracje. Ostatnio trafiłam na rarytasik na www.zajadam.pl. Przepis zawiera wszystko to co lubię: powszechnie dostępne składniki, prostota wykonania, szybkość przyrządzenia. Musiałam go...

  • ABC odporności dziecka

    Wychodzenie z dusznego pomieszczenia prosto na mróz, spotkania z chorymi dziećmi, przejadanie się słodyczami i białym chlebem oraz brak higieny – oto, co osłabia nasze dzieci. Jak temu zaradzić?

  • Prosty domowy chleb,bez specjalnego kłopotu:)

  • Makaron? Nie zjem! Przecież przytyję!

    Makaron, ziemniaki i chleb – to chyba najsilniejsze trio na liście produktów zakazanych, która funkcjonuje w wielu głowach. Przecież, jeśli zrzucać nadprogramowe kilogramy to tylko ekspresowo i najlepiej już dziś. Znacie to? Nawet jeśli sami nie wdrażaliście w życie takiego postępowania, to zapewne macie kogoś takiego w swoim otoczeniu.

  • Pieczony filet z lososia pod chrupiaca pierzynka koprowo-orzechowa. W ciagu 30 minut mozna wyczarowac z niewielu skladników smaczny i oryginalny posilek.

  • Najlepsze menu na wakacyjne duchoty i upały

    ...manewru jest sałatka - nie dość, że możemy w nią wkomponować kilka produktów wyziębiających i wychładzających, to jeszcze idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, szybki lunch w pracy czy na(...) C i wody.  - Jeśli uważacie, że samą sałatką się nie najecie, wystarczy dodać kromkę chrupiącego pieczywa - mówi ekspert firmy Dan Cake, produkującej m.in. chleby tostowe. - Wystarczy kromki chleba...

  • Myślisz, że upieczenie domowego chleba jest trudne? Mylisz się, jest bardzo łatwe. I wiesz co jesz :) Jak zwykle u mnie przepis z rodzaju "szybko i prosto"

Artykuły na temat: prosty i szybki chleb
  • Prosto z pasieki

    .... Bogactwo prosto z ula Miody to nie jedyne skarby, wytwarzane przez pracowite pszczoły. Cenny jest pyłek kwiatowy, czyli pszczeli chleb. Jest on bogaty w białko, witaminy, sole mineralne...

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...

  • Wybierz chleb najlepszy dla siebie

    ...potrzebujemy tej energii do funkcjonowania. Oprócz niej zyskujemy dużą porcję błonnika, bo produkty zbożowe są jego najlepszym źródłem. Ogranicza on wchłanianie tłuszczu i usprawnia trawienie. Chleb to także bogate źródło witamin z grupy B, które dbają o nasz dobry nastrój. Pod warunkiem że wybierzesz dobry i odpowiadający potrzebom organizmu. Podpowiadamy, jak to zrobić. Dobry chleb - co...

  • Jaki produkt bywa najczęściej umieszczany na czele listy zakazanych przez osoby, które próbują zrzucić kilka kilogramów? Oczywiście pieczywo. Jednak pojawiła się jego nowa odmiana, która zdaniem naukowców, może zupełnie zmienić nasze nawyki żywieniowe. Fot. 123RF Przechodząc na dietę, najczęściej zaczynamy odmawiać sobie słodyczy oraz różnego rodzaju niezdrowych przekąsek. Kolejnym krokiem bywa także ograniczenie spożycia białego pieczywa, a nawet jego całkowite wyeliminowanie z diety....

  • Chleb chlebowi nierówny...

    Jego wartość zależy jednak od składników, z których zostało przygotowane. Skład dobrego chleba jest bardzo prosty: mąka, woda, zakwas lub drożdże oraz sól. Mąka jest tym lepsza, im ma wyższy numer, np. żytnia razowa 2000, pytlowa 720, pszenna chlebowa 850 i 750. Dobry chleb musi przez określony czas rosnąć na drożdżach lub na zakwasie. Po upieczeniu jest ciężki, lekko wilgotny, zwarty, dość...

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • 3 kroki do „reanimowania” różnych produktów

    Aby chleb czy inne pieczywo nie wysychało zbyt szybko, wystarczy zastosować prosty trik.

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...- My jemy dużo chleba i Włosi jedzą dużo chleba. Jemy dużo klusek, które Włosi nazywają tak pięknie makaronem. Polskie kopytka i włoskie gnocchi są ze sobą bardzo blisko. Włoskie ndundari i polskie leniwe również. Być może stąd bierze się przekonanie, że znamy się na włoskiej kuchni. A to nie jest taka prosta sprawa – mówi Bartek Kieżun, autor książki „Italia do zjedzenia”, dziennikarz kulinarny...

  • Zdarzyło ci się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zeschnął i już nie za bardzo nadaje się do jedzenia? Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Fot. 123RF/Picsel Badania wskazują, że bardzo często kupujemy chleb, jednak równie często go wyrzucamy. Niewiele osób wie, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo, tymczasem nie trzeba wiele wysiłku, aby wyczarować z niego naprawdę smaczny posiłek. Wyrzucanie chleba powinno być ostatecznością. Oto kilka sposobów, dzięki którym uda...