• Informacje na temat:

    prosty dynia gotować

Przepisy na temat: prosty dynia gotować
  • Dynia na obiad i deser

    Prosty gulasz z dyni z soczewicą Sposób przygotowania: Rodzynki namocz w wodzie (np. odstaw na noc). Cebulę pokrój w kosteczkę  i zeszklij na rozgrzanym oleju razem z cynamonem, chilli(...) i pieprzem. Podawaj np. z ryżem. Porada: dzięki grubej skórce dynia  znakomicie się przechowuje. Na zacienionym parapecie może stać nawet kilka tygodni. Jeśli chcesz ją zamrozić, pozbaw dynię skórki i pestek...

  • Deser jabłkowa dynia!

    ...​Jabłkowa dynia to szybki i prosty sposób na podanie maluszkowi tego co najlepsze. Rodzic po takim deserze nie przytyje a wręcz przeciwnie!

  • Puree z dyni, jabłka i banana (powyżej 6 miesięcy)

    Oto prosty przepis, który jest połączeniem 3, bogatych w składniki odżywcze produktów!

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    Pieczona szynka to element obowiązkowy bożonarodzeniowego stołu. Jej aromatyczny zapach kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i spotkaniami w rodzinnym gronie. Teraz każdy, kto chce czerpać z kulinarnej, polskiej tradycji w prosty sposób, przygotuje kruchą, pachnącą szynkę prosto z pieca! Jeżeli w świątecznym przejedzeniu nie uda się jej w całości zjeść, z pozostałego upieczonego mięsa...

  • Jesień ma różne odcienie koloru pomarańczowego

    Do Europy dynia trafiła dopiero w XVI wieku, przywieziona przez hiszpańskich najeźdźców Ameryki Południowej i Środkowej. Była warzywem dobrze znanym Inkom, którzy potrafili przyrządzić ją na kilkaset(...), niektóre mają też jadalne nasiona. Spośród tych nadających się do spożycia najpopularniejsze gatunki to: Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) To roślina płożąca, jej pędy sięgają nawet 12 m długości...

  • Krem z białych warzyw i "podpalane" banany - propozycja dla dwojga

    ..., 1/4 selera, cebula, 1/3 pora (biała część), 3 ziemniaki, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżki oliwy, 1/2 garści pestek dyni, sól i pieprz. Aby przygotować zupę, warzywa obieramy(...) pestkami dyni. Do kremu możesz dodać kalafiora, jeśli masz go pod ręką. Możesz zagęścić danie tartym jabłkiem" - radzi. A na deser - banany z prażonymi migdałami . "Prosty i efektowny deser - pod...

  • Para w kuchni, Karolina i Maciej Szaciłło

    ...prozdrowotne aspekty gotowania na parze i przedstawiając sprzęty do parowania. Ponadto autorzy opowiedzą jak relacje w kuchni odzwierciedlają relacje w życiu, a także podzielą się prostymi sposobami...

  • Najcenniejsze w jednym garnku

    ...: tani i łatwo dostępny zestaw warzyw, dzięki któremu w prosty sposób przygotujemy pożywny posiłek. Aby ugotować zupę dla czterech dorosłych osób potrzebne nam będą następujące ilości składników...

  • Kuchnia wege dodaje mi skrzydeł!

    ...i nasionach (sezam, dynia). Polskie badania dowodzą, że więcej odchyleń od normy zdarza się nie u dzieci na diecie bezmięsnej, ale właśnie klasycznej. Takie maluchy spożywają więcej cukrów prostych(...) ma takiej potrzeby. Dajmy sobie czas, wrzućmy na luz i powoli delektujmy się prostymi przepisami. Można je znaleźć między innymi w mojej ostatniej książce "Warzywa górą! Od korzeni po liście". To aż...

  • Makabryczne menu na halloweenową imprezę!

    ..., musztardą dobrze wyrobić za pomocą robota kuchennego. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Z masy uformować 24 paluszki. Migdały krótko obgotować, przekrawać na pół i umieszczać na końcu paluszków(...) nektaru wiśniowego Przygotowanie: Proszek budyniowy, 80 g cukru i 200 ml mleka wymieszać, pozostałe mleko zagotować, zdjąć z płyty. Rozpuszczony budyń wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając...

Artykuły na temat: prosty dynia gotować
  • Dynia w słodkiej odsłonie

    Dżem z dyni i pomarańczy Składniki na 4 średnie słoiczki: 1 dynia (ok. 2 kg przed obraniem), 4 pomarańcze, sok z 1 cytryny, 2 szklanki cukru, łyżeczka imbiru w proszku, 1/2 łyżeczki cynamonu(...). Rada W prosty sposób można zrobić bardziej wytrawną wersję takiego dżemu. Skórki obrane z pomarańczy oczyszczamy z białej błonki, kroimy w drobniutką kosteczkę. W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy...

  • Jedni ją uwielbiają, z kolei inni unikają jej jak ognia. Okazuje się jednak, że wątróbkę można przygotować w taki sposób, aby ze smakiem zjadł ją nawet największy niejadek. Fot. 123RF/Picsel Sporo osób krzywi sie na samą myśl o daniu z wątróbki. Już od dzieciństwa mamy i babcie, zmuszające nas do jej zjadania, jak mantrę powtarzały, że wątróbka to samo zdrowie. W istocie, miały rację. Najnowsze badania potwierdzają, że spożywanie tego rodzaju mięsa to jeden z najlepszych sposobów na walkę z...

  • Afrodyzjaki prosto z natury

    ...miodu naturalnego i jedną kroplą czerwonego wina. Chłodnik ogórkowy Najpierw musimy przygotować: 500 ml jogurtu naturalnego, 1 duży ogórek, 1 ząbek czosnku, 4 rzodkiewki, ½ łyżki oliwy z oliwek...

  • Mogłoby się wydawać, że przygotowanie makaronu nie powinno nikomu sprawić najmniejszego problemu. Tymczasem okazuje się, że w trakcie tej prostej czynności możemy popełnić sporo błędów. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...i staram się je powtórzyć w każdą Wigilię. Mocno ukiszoną kapustę zasmażam na oleju lnianym, dodaję grzyby i kawałki aromatycznej pigwy. No i... kompot z suszu. Ten kompot muszę zawsze ugotować sama - nikt nie zrobi takiego, jak lubię. Farsz makowy Aby przygotować dobrą masę makową, zaczynamy od zaparzenia maku gorącym mlekiem i gotujemy go w tym mleku tak długo, aż da się rozetrzeć w palcach...

  • Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Możemy ją jeść bez wyrzutów sumienia ponieważ jest niskokaloryczna, a przy tym bogata w liczne witaminy i minerały. Fot. 123RF/Picsel Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą halloweenową, która staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Warto...

  • Melon: Zdrowie i rarytas w jednym

    ...jest zbyt dojrzały. Dojrzałe melony powinno się zjeść w ciągu kilku dni od kupienia, niedojrzałe można przechować kilka tygodni. Elegancka przystawka W prosty sposób przygotujesz wykwintne przekąski...

  • Dynia to smaczne i zdrowe warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań. Chociaż zwykle jadamy ją w wersji wytrawnej, nasi użytkownicy wiedzą, że równie dobrze sprawdza się w deserach. Fot. 123RF/Picsel 100 gramów tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę A. Ten przeciwutleniacz wykazuje...

  • Na słodko czy na ostro?

    .... Truskawki możemy też grillować.  Na ruszt można wrzucić truskawkowe szaszłyki (na minutę), ale lepiej przygotować połówki owoców na grillowej patelni (ok. 2 minuty). Marynatę zrobimy, np. z octu(...) sprawdzi się też prosty sos na bazie truskawek i octu balsamicznego. Warto eksperymentować z przyprawami. Truskawki lubią świeże zioła - miętę, bazylię, melisę, pietruszkę, tymianek, kolendrę oraz...

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Gotując makaron z przyzwyczajenia popełniamy wiele błędów. Oto najpopularniejsze z nich, przez które możecie całkowicie zrujnować ulubione danie. Dolewanie do wody oleju lub oliwy Ten prosty trik z logicznego punktu widzenia nie ma żadnego uzasadnienia. Prawdopodobnie powodem był fakt, że większość...