• Informacje na temat:

    proste ciasto drożdżowe z kruszonką

Przepisy na temat: proste ciasto drożdżowe z kruszonką
  • Drożdżowe z morelami

    Proste i przepyszne ciasto.

  • Ciasto, przy którym nie trzeba się zbytnio naprawcować, jedyne czego potrzebuje to trochę czasu i spokoju, żeby wyrosnąć, a w zamian mamy niezły kawał pysznej, puszystej, słodkiej drożdżówy z soczystym, lekko kwaskowym rabarbarem i chrupiacą kruszonką.

  • ​Proste drożdżowe z wiśniami

    Uwielbiam ciasto drożdżowe, dlatego mimo iż nie jest ono super dietetyczne, zdecydowałam, że nie może go zabraknąć na moim blogu.

  • Pyszne, mięciutkie ciasto drożdżowe. Na sobotnie śniadanko w sam raz:)

  • Najłatwiejsze wypieki dla początkujących

    Pieczenie ciast i ciasteczek kulinarnym debiutantom nierzadko wydaje się zadaniem żmudnym, skomplikowanym, a także czasochłonnym. Jednak wcale tak być nie musi. Oto wyjątkowo proste receptury, które nie tylko oczarują domowników, ale i pomogą zakochać się w pieczeniu.

  • Ciasto drożdżowe zawsze kojarzyło mi się z zagniataniem i długim czekaniem. A efekt końcowy był różny. Ten przepis jest bardzo prosty w dodatku nie zagniatamy ciasta a miksujemy. Do tego dodajemy owoce i obowiązkową kruszonkę :) Wypróbujcie, a z pewnością będziecie zadowoleni.

  • "Boskie" drożdżówki Portugalczyków

    Głównym wypiekiem przygotowywanym w Portugalii z okazji 1 listopada jest "boski chleb" - pao de Deus. To słodkie bułeczki z kokosową kruszonką, o które proszą dzieci chodzące od domu do domu.

  • PROSTE ciasto z owocami i kruszonką!

  • Przekąski słodkie i zdrowe

    ...proste. Przysmaki z kaszy, po 7. miesiącu życia Zamiast kaszki smakowej zaproponuj dziecku mannę, czy gryczaną krakowską z owocami. Taki deser to dobre źródło energii, witamin i soli mineralnych(...) temperatury 180oC. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Nabieraj łyżeczką ciasto i wykładaj je na blachę tak, by powstały małe ciasteczka. Piecz je przez ok. 15 minut - wyjmij z piekarnika, gdy lekko się...

  • Proste ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Bardzo przyjemny przepis, nie wymagający posiadania wagi. Wszystkie składniki odmierzamy używając opakowania po małym jogurcie naturalnym.

Artykuły na temat: proste ciasto drożdżowe z kruszonką
  • Wyniki testów blenderów firmy Philips

    ...rozdrabniacza było niezwykle proste, do wykonania nawet pod zwykłym kranem. Co więcej, woda nie sprawiła, że się rozleciał (przykre wspomnienia z poprzednim urządzeniem...), a gładko go opłynęła. Suszenie też(...) pyszną kruszonkę do crumble lub placka drożdżowego. Dzięki mniejszemu pojemnikowi pożegnałam się z łzami  w  kuchni - w 2 sekundy idealnie sieka cebulę (np. do mielonych, do sałatek). Moje dzieciaki...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Smaczne pomysły na podwieczorek

    ..., obierz lub oczyść z szypułek, w razie potrzeby wyjmuj pestkę i pokrój. Włóż je do głębokiego naczynia, wlej jogurt naturalny i całość zmiksuj. Ciasto domowe Maluch po 1. roku powinien jeść tylko te lekkostrawne, nietłuste, bez kremów. Warto mu zaproponować np. domowe ciasto drożdżowe. Dwu-, trzylatek może już spróbować kawałka upieczonej w domu tarty z owocami na kruchym spodzie. Nasza...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Kto powiedział, że przygotowanie smacznego deseru musi wiązać się ze sporym nakładem pracy? Aby wyczarować wyjątkowe ciasto, wystarczy tylko sprawdzony przepis. Fot. 123RF/Picsel Co zrobić, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego, ale nie możesz lub nie masz ochoty wychodzić do sklepu? Postaraj się wykorzystać te produkty, które już znajdują się w twojej kuchni. Wbrew pozorom, nawet z kilku najbardziej podstawowych produktów można wyczarować smaczny deser. Jakie produkty warto zawsze mieć w...

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, aby za każdym razem wychodziła perfekcyjnie? Fot. 123RF/Picsel Nieodłącznym elementem wielu domowych ciast jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych, podkradana ukradkiem, gdy tylko ciasto zostanie wyjęte z piekarnika. Chociaż wydaje się być wyjątkowo prostym składnikiem, jej przygotowanie to prawdziwa sztuka. Właśnie z tego względu należy...

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...