• Informacje na temat:

    prosciutto nadziewane

Przepisy na temat: prosciutto nadziewane
  • Starterek na dzieńdobry,delikatnie łagodny

  • Chyba nie ma takiej osoby, która nie lubiłaby prostego placka pszennego z dodatkami, czyli pizzy na wszystkie możliwe sposoby.

  • Tym razem na obiad zrobiłam efektowne i bardzo smaczne kieszonki schabowe ze szpinakiem i szynką prosciutto. Jest to moja dzisiejsza propozycja na wyśmienity obiad. Takie kieszonki można nadziać ulubionymi dodatkami, np. śliwkami, morelami, kapustą, serem, czym tylko chcecie. Ja, że jestem regularnym szpinakożercom inaczej nie mogłam ich przyrządzić :)

  • To taka moja propozycja na niedzielne śniadanie, gdy chcemy naszej drugiej połówce sprawić kulinarną przyjemność ;)

  • Szybka, smaczna przystawka. Danie północnych Włoch. Użyłem melona żółtego.

  • Sprawdzony przepis na "Prosciutto z morelami"

  • Eleganckie, bardzo smaczne roladki podane w śliwkowym sosie gościły u mnie na rodzinnym obiedzie. Smak samego sosu jak dla mnie początkowo był za ostry, jednak po duszeniu w nim mięsa zyskał dodatkowy aromat. Dla złagodzenia smaku dodałam trochę słodkiej śmietanki - sos wyszedł obłędny :)

  • Pyszna chrupiaca przystawka

  • Caprese zawijane w prosciutto, bardzo prosta praktyczna przekąska. Jako kreatywny w swej prostocie caprese rolls, na śniadaniową czy kolacyjną kanapkę, również sprawdzi się świetnie.

  • Dzisiaj zapraszam na smakowite i lekkie roladki z indyka ze swieżym rozmarynem i marchewką, otulone w szynkę parmeńską. Roladki są soczyste, aromatyczne oraz bardzo pożywne. Są idealnym dodatkiem do obiadu lub świetną propozycją na przystawkę, serwowaną np. z sosem czosnkowym. Gorąco polecam :)

Artykuły na temat: prosciutto nadziewane
  • Bartek Kieżun "Italia do zjedzenia"

    ...- prosciutto di Parma, a także genialnym parmigiano; Genua i troffie z pesto, robionym koniecznie ręcznie, w moździerzu i plażą w Bodacasse, miejscu gdzie mieszka Livia, partnerka komiasarza Montalbano...

  • Italia do zjedzenia, Bartek Kieżun

    ...przymiotnikiem La Grassa - "tłusta" i tagliatelle (nigdy spaghetti) alla bolognese; Parma z jej wspaniałą katedrą i jeszcze lepszą szynką - prosciutto di Parma, a także genialnym parmigiano; Genua...

  • ZAKOCHAŁAM SIĘ W TOBIE APULIO!!!

    ...benzynowej oraz śniadanko- cappuccino lub caffe' orzo (kawa zbożowa) i cornetti, typowe włoskie rogaliki nadziewane nutellą, kremem, czekoladą, marmoladą itd, które Włosi jedzą na śniadanie do kawy(...) przygotowała nam regionalne potrawy: parmigianę di melanzane, focaccię z cebulą, wielkie pierogi typu calzone z mozzarellą i prosciutto cotto (gotowaną szynką) oraz pizzę na zimno z pomidorkami koktajlowymi...