• Informacje na temat:

    proporcje gotowania ryzu

Przepisy na temat: proporcje gotowania ryzu
  • Gotowanie ryżu - sztuka czy dyscyplina?

    Ugotowanie ryżu wydaje się proste. Jeśli jednak zagłębimy się w mnogość przepisów i liczbę jego odmian, sprawa staje się trudniejsza. Na perfekcyjną konsystencję ziaren wpływa i czas gotowania, i rodzaj użytego naczynia, i sposób podgrzewania.

  • Proporcje kasz i wody

  • Sałatka imprezowa

    Jest po prostu przepyszna! Każdy, kto jej próbował, sięgał po dokładkę. Sekret smaku? Doskonałe proporcje i połączenie składników oraz obowiązkowe chłodzenie.

  • pyszne, bezmiesne, alternatywa dla tradycyjnych kotletow

  • ...chwilkę). Całość zajmuje ok. 1/2 godziny - proporcje dla 2 osób.

  • To cos z tego co mialam w domu.

  • Perfekcyjny ryż na sypko

    Poznaj sprawdzony przepis.

  • salatka dietetyczna i bardzo szybka do zrobienia.

  • Zdrowe, smaczne i uniwersalne - mleko roślinne

    ...waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia", w której dzieli się przepisem na tenże deser. Do jego przygotowania potrzebne będą składniki: 3 szklanki ugotowanego ryżu (dowolnego rodzaju), 400 ml(...) wysuszone, to idealny sposób na zagęszczenie i dosłodzenie koktajlu. Czasami omijam etap blendowania chałki w koktajlu, a jedynie zamaczam w nim czerstwą kromkę" - zachęca autorka. Do przygotowania...

  • Buraczki duszone w zalewie, bez wstępnego gotowania. Czas ich przygotowania jest krótszy niż tradycyjnych buraczków, a nie ustępują im w smaku. Mają bardziej zwartą konsystencję, którą można regulować długością duszenia.

Artykuły na temat: proporcje gotowania ryzu
  • Nie gotuj ryżu w woreczkach!

    Plastik szkodzi zdrowiu Potwierdzają to liczne badania naukowe.  Znajduje się w nim substancja o nazwie Bisfenol, (znana jako BPA). Podczas podgrzewania i gotowania woreczków z ryżem BPA przenika do produktu, a potem do naszego organizmu. Im wyższa temperatura, tym wyższe stężenie BPA. BPA sprzyja rozwojowi wielu chorób. Zwiększa ryzyko otyłości, insulinooporności, cukrzycy typu 2, chorób...

  • To o ryżu warto wiedzieć

    ...w bulionie warzywnym lub wołowym. Czasem dodaję do bulionu białe wino w proporcji 1:1. Żeby ryż miał delikatny smak, na krótko przed końcem gotowania wkładam do garnka zrumienioną cebulę. A kiedy chcę, by był pikantniejszy, do cebuli wciskam goździki.     Gdy zostanie   Ugotowany ryż można przechowywać w lodówce w pojemniku 5-6 dni.  I wykorzystać np. do przygotowania zapiekanek, sałatek lub...

  • Gotuj razem z Sophią Loren

    ...utrzeć ręcznie, w moździerzu (stąd nazwa sosu: od włoskiego czasownika pestare, który znaczy miażdżyć, zgniatać, ucierać na miazgę) czosnek, kilka ziaren grubej soli i bazylię (minimalne proporcje...

  • Szlachetna końcówka

    ...​Sezon szparagowy zaczynam od przygotowania... wytrawnego deseru, czyli panna cotty z białymi szparagami. Mleko i śmietankę w proporcji pół na pół podgrzewam ze sporą ilością tartego parmezanu, szczyptą soli i pieprzu. Dodaję żelatynę, wlewam wszystko do prostokątnego naczynia i wstawiam do lodówki. Szparagi białe, w przeciwieństwie do zielonych, należy obrać, potem ugotować, najlepiej na parze...

  • Bento: Z czym to się je?

    ...odbicie zmieniającej się przyrody. Równie ważny jest smak przygotowanych potraw, w końcu jedzenie ma nie tylko ładnie wyglądać, ale i dobrze smakować. Techniki gotowania Skoro strefa wizualna bento jest tak ważna, duży nacisk kładzie się na zachowanie naturalnej barwy produktów, stosując różne techniki gotowania. Szczególnie ważne jest to przy zielonych warzywach, które w trakcie zbyt długiej...

  • ...sklepach. Przy okazji przedstawiam klasyczną japońska technikę gotowania ryżu, która daje fantastyczny efekt, pod warunkiem, że ryż jest krótkoziarnisty, najlepiej japoński (można czasem dostać(...) zagotuje. Od tego momentu podkręcam płomień do maksimum i czekam równo minutę. Teraz ryż wchłania wodę. Przez cały czas gotowania nie wolno pod żadnym pozorem podnosić pokrywki - jeśli miałaby tendencje do...

  • DASH: Kuracja dla sercowców

    ...na grupach produktów i ich dziennych porcjach (szczegóły w ramce obok). Można więc wybierać z grup produktów te, które lubi się najbardziej. Dobre proporcje Węglowodany złożone: pełnoziarniste...

  • Szybka pomoc dla kwiatów doniczkowych

    Zima to nie jest dobry czas na przesadzanie kwiatów. Ale może się zdarzyć, że w tym czasie staną się blade, wiotkie i będą wyglądać na „niedożywione”. Jak im pomóc, by dotrwały do wiosny?

  • Risotto z leśnymi grzybami

    ...i pieprzem, uprzednio sprawdzając smak. Przepis dla 4 osób Czas przygotowania 60 min Akademia Kulinarna Kurta Schellera, Warszawa szef: Kurt Scheller Przepis pochodzi z książki "Smaki Nieba i Ziemi...

  • Krótkie posty znanych dietetyków

    .... Po diecie nie będziemy mieć chęci na podjadanie, sięganie po słodycze i produkty wysokokaloryczne. Przykładowe menu na 1. dzień (1100 kcal) Ważne proporcje: Zalecane jest 500 kcal z węglowodanów złożonych i 500 kcal ze zdrowych tłuszczów. Takie proporcje zawiera jadłospis: - śniadanie: szklanka płatków owsianych namoczonych w wodzie z łyżką masła orzechowego lub dwa wafle ryżowe posmarowane...