• Informacje na temat:

    proporcje do marynaty

Przepisy na temat: proporcje do marynaty
  • Kompot gruszkowy

    Gruszki zawierają sporo potasu, trochę sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza a także jod. Najzdrowiej spożywać je na surowo. Jeśli jednak mamy ich nadmiar, warto zrobić z nich atrakcyjne kompoty, konfitury, półsłodkie marynaty lub ususzyć na wigilijny kompot.

  • Przepis na smaczne paróweczki.

  • Gruszki domowym sposobem

    Gruszki zawierają sporo potasu, trochę sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza a także jod. Najzdrowiej spożywać je na surowo. Jeśli jednak mamy ich nadmiar, warto zrobić z nich atrakcyjne kompoty, konfitury, półsłodkie marynaty lub ususzyć na wigilijny kompot.

  • Sekretem udanego grilla jest marynata. To ona nadaje charakter potrawom z grilla, dlatego warto starannie dobrać jej składniki. To całkiem proste i pozwala na dużą dowolność. Kompozycje do marynowania mogą być słodkie, wytrawne, czy pikantne. Zależy to od naszej wyobraźni. Podstawą dobrej i smacznej marynaty jest dobór odpowiednich przypraw. Drugim ważnym składnikiem jest płyn, czyli oliwa, albo olej, ocet lub sok z cytryny, czy wino, miód. I cała gama dodatków jak np. musztarda, ketchup,...

  • Jabłka do mięs

    ...są doskonałym dodatkiem do różnych przekąsek mięsnych. Świetnie komponują się z gorącymi potrawami z drobiu. W czasie pieczenia mięsa z drobiu możemy podlać mięso kilkoma łyżkami takiej marynaty...

  • Kotlet podany po staropolsku.

  • Soczyste, miękkie i aromatyczne kotlety z piersi kurczaka marynowane w marynacie słodko - ostrej, w chrupiącej panierce.

  • Filety rybne marynowane w marynacie majonezowo - czosnkowo - ziołowej, smażone w panierce.

  • Pyszne, mięciutkie i aromatyczne udka z kurczaka duszone z cebulą i sosem sojowym.

  • Wyborny boczek na święta.

Artykuły na temat: proporcje do marynaty
  • Marynaty do mięs

    ...proporcje przewidziane są zwykle na 1-1,5 kg mięsa. Marynata do drobiu (1. rodzaj) pół szklanki octu jabłkowego pół szklanki soku z pomarańczy pół szklanki soku z grejpfruta łyżeczka cynamonu(...) małej cytryny 2 ząbki czosnku Wymieszać składniki marynaty, nasmarować nią kurczaka i tak zabejcowane mięso wstawić na noc do lodówki. Kurczaka można piec w całości lub w kawałkach albo też użyć...

  • Weekend bez grilla? Wielu Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Ale jak przygotować mięso, aby było delikatne i soczyste? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie. Fot. 123Rf/Picsel Grillowane mięso dzięki marynatom staje się bardziej kruche, aromatyczne, delikatniejsze. Oto kilka składników, które warto dodać do marynaty, aby twoje dania zaskoczyły smakiem wszystkich gości. 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej...

  • Rodzaje octu. Jaki do czego używać?

    ...zioła oraz miód i prosta marynata do karkówki gotowa! Czerwony ocet winny niezastąpiony składnik marynaty do wołowiny i dziczyzny. Estragonowy wybornie smakuje z serami, jajkami, podkreśla smak(...), pasje do surówek i gotowanych warzyw. Ziołowy świetny do klasycznego sosu winegret (idealne proporcje: 1 część octu na 3 części oliwy) Z chili. Ocet spirytusowy z papryczką chili, to znakomity...

  • Chcemy, by nasze potrawy były wyśmienite i długo zachowywały swój smak. Marynowanie jako sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych znowu staje się popularne. Wypróbuj nasze niecodzienne przepisy na marynowane owoce, warzywa, grzyby, ryby, orzechy, zioła i jajka. Produkty te konserwujemy w oleju, occie, cukrze, soli i alkoholu. Podpowiemy Ci, jak zrobić pesto nie tylko pomidorowe, lecz także makowe, borowikowe i z pestek dyni. Nauczymy Cię, jak zamarynować kapary i ślimaki....

  • Boczek marynowany

    ...będzie rzadki. Przyprawę do żeberek, kminek mielony, curry i gałkę muszkatołową wsypujemy do miski (proporcje przypraw zależą od naszych upodobań), dokładnie mieszamy i dodajemy do miodu z sosem sojowym(...) smażymy na patelni grillowej przez 4-5 minut z każdej strony. Następnie na tę samą patelnię kładziemy plastry pomidorów, przyprawiając je solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy resztę marynaty pozostałej...

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, aby za każdym razem wychodziła perfekcyjnie? Fot. 123RF/Picsel Nieodłącznym elementem wielu domowych ciast jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych, podkradana ukradkiem, gdy tylko ciasto zostanie wyjęte z piekarnika. Chociaż wydaje się być wyjątkowo prostym składnikiem, jej przygotowanie to prawdziwa sztuka. Właśnie z tego względu należy...

  • Cholesterol nie zawsze trzeba obniżać

    .... że marynowanie mięsa (wybieramy chudą wołowinę i drób) np. w sosie sojowym, może obniżać ilość niezdrowego cholesterolu, który tworzy się podczas jego gotowania lub smażenia. Marynaty zapobiegają(...). Maksymalna ilość to 1 proc. energii dziennie, czyli ok. 2 g tłuszczów trans w diecie wynoszącej 2000 kcal. Większe ilości zaburzają dobre proporcje cholesterolu w organizmie. Wystarczy więc zachować...

  • Z badań wynika, że lunch statystycznego Polaka to kanapka jedzona przy komputerze. Obiad to ważny posiłek, który ma duży wpływ na naszą efektywność w pracy. Samodzielne przygotowanie lunchu do pracy wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne i czasochłonne. Co jadamy w pracy? Analitycy firmy Pipdrive zbadali efektywność pracowników handlowych w europejskich krajach. Zwrócili uwagę, że Polacy w porównaniu do Francji i innych krajów Europy Zachodniej ciężko pracują, często kosztem przerwy...

  • ... wolowina po raz pierwszy ...

    ...o zajacu,  a  o zwyklym wole, ktory zajaca udaje ... Wolowina moze byc jaka badz , nawet z koscia( kosc odkrajamy i gotujemy na niej zupe ) a mieso wkladamy do marynaty bo to wlasnie stanowi tajemnice(...) sie za to danie to po wyjeciu miesa z marynaty , bron Boze jej nie wylewamy. Mieso obsmazamy solidnie z kazdej strony i po wlozeniu do brytfanki podlewamy marynata dodajac tluszcz z obsmazania...

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...