• Informacje na temat:

    proces kwaszenia buraków

Przepisy na temat: proces kwaszenia buraków
  • Kwaszone soki warzywne - nie tylko gaszą pragnienie

    ...- Proces kwaszenia stabilizuje witaminę C i prowitaminę A. Do tego wstępna obróbka surowca nie pozbawia go cennych właściwości odżywczych - Paweł Krajmas, prezes Ogólnopolskiego Stworzyszenia(...) człowieka wolne rodniki. Obfitują też w takie składniki jak: żelazo, wapń, magnez, czy potas. Lekarze dodają: sok z buraków to środek krwiotwórczy, który pomaga w zapobieganiu anemii. Jest więc zalecany...

  • Zakwas z buraków domowej roboty. Pyszny, aromatyczny i super zdrowy. Posiada mnóstwo cennych właściwości.

  • Aleksander Baron zachęca do samodzielnego kiszenia

    ...księgarń, pisze jej autor, Aleksander Baron.Znany szef kuchni jednej z warszawskich restauracji wyjaśnia, że kiszenie i kwaszenie to procesy tożsame, polegające na fermentowaniu różnych produktów spożywczych(...) procesom fermentacyjnym, jest pozbawiona witamin i flory bakteryjnej oraz przeciwutleniaczy. Dodatkowo kwas octowy zabija nasze czerwone krwinki - przestrzega Baron i kiszonki radzi robić samemu. Podaje...

  • Sok i zakwas z czerwonych buraków jest zalecany w leczeniu niedokrwistości, osłabieniu, anemii i w rekonwalescencji po chorobach. Zakwas z buraków naturalnie wzmacnia odporność organizmu, wszystkie te właściwości kwasu buraczanego przemawiają za jego właściwościami prozdrowotnymi

  • Pyszna sałatka z kuchni kresowej.

  • Zakwas z buraków

  • Czasami zostają nam buraki jak gotujemy barszcz czerwony, szkoda wyrzucić, przecież można zrobić pyszną sałatkę ;)

  • Z racji moich ostatnich problemów zdrowotnych, musiałam przekonać się do zakwasu z buraków, jak i do soku z tego warzywa. Po kilku razach stwierdzam bez ogródek, iż nawet zaczęło mi to trochę smakować ;)

  • Doskonała do obiadu :)

  • Najlepszy domowy zakwas buraczany, który nadaje się zarówno do picia ( jest bardzo zdrowy ) jak również do barszczu.

Artykuły na temat: proces kwaszenia buraków
  • Kwaszone soki warzywne - prozdrowotna bomba

    Soki z warzyw kwaszonych np. z buraków, marchwi, selera, pietruszki, kapusty czy brokułów są znacznie zdrowsze od tych konwencjonalnych. Zwalczają wolne rodniki w organizmie, zapobiegają nowotworom, opóźniają starzenie.

  • Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego. W końcu są smaczne i bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom...

  • Nie rezygnuj z porcji witamin i składników mineralnych zimą!

    ...w domowych warunkach, jak i w przemyśle), proces pasteryzacji, a także dzięki wykorzystaniu odpowiednich opakowań. Mrożenie Mrożenie należy do jednej z najpopularniejszych, a zarazem najlepszych metod(...) utraty nieodpornych na wysokie temperatury witamin. - Podczas tego procesu zachowywana jest większość składników mineralnych oraz antyoksydantów. W przypadku pomidorów pasteryzacja korzystnie wpływa...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Abecadło dobrej formy

    ..., pozyskiwanego z buraków, jest bardzo zdrowy. Uzyskiwany z kory brzozy, fachowo nazywany jest ksylitolem. Zawiera stosunkowo mało kalorii - ok. 240 kcal w 100 g, czyli 2-krotnie mniej niż zwykły cukier(...) na słońce w sumie ok. 20 proc. powierzchni ciała), bez stosowania filtrów UV. Ekstrakt z jeżówki Ziółko to jest znane z tego, że pobudza organizm do wielu dobroczynnych procesów. Powoduje m.in., że...

  • Wszyscy chcielibyśmy żyć jak najdłużej. W znacznej mierze odpowiadają za to nasze geny, jednak naukowcy uważają, iż dieta nie pozostaje bez wpływu na długość naszego życia. W ostatnim czasie udało im się wyodrębnić substancję odpowiedzialną spowolnienie procesu starzenia. W jakich produktach ją znajdziemy? Fot. 123RF Wydłuża życie komórek naszego ciała, obniża ryzyko zachorowania na groźne choroby oraz zmniejsza ilość wolnych rodników w organizmie. O czym mowa? O spermidynie - wyjątkowym...

  • Owoce i warzywa od A do Z

    .... Szczególnie godnym polecenia jest kwas buraczany, kiszony z dodatkiem czosnku, który potęguje dobroczynne działanie buraków. 8. Cebula dostarcza substancji mających zdolność obniżania ciśnienia krwi i poziom cholesterolu, chroniąc organizm przed zakrzepami, chorobami serca oraz nowotworami. Zawarta w cebuli siarka hamuje rozwój astmy i reakcje uczuleniowe, a selen spowalnia procesy starzenia. Znane...

  • Czy wy także uważacie, że burak to dosyć nudne warzywo, którego nie da się przygotować w interesujący sposób? Pozwólcie, że nasi użytkownicy wyprowadzą was z błędu. Fot. 123RF/Picsel Do naszego jadłospisu buraki powinniśmy włączyć zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Zawarte w burakach substancje odżywcze doskonale wzmacniają odporność naszego organizmu, pomogą pozbyć się uciążliwego kaszlu oraz złagodzą przebieg...

  • Smaczne przetwory domowe

    ...w jakimś miejscu dotknięte rdzą - takie najlepiej odstawić. Klasyczne pokrywki twist metalowe co prawda świetnie sprawdzają się w procesie pasteryzacji, ale ich wewnętrzna plastikowa powłoka nie(...) pomidorów trwa nawet czasem do końca września. Poza tym dokonujemy kwaszenia ogórków, suszymy lub solimy liście selera naciowego, liście pietruszki, kopru. W sierpniu dojrzewają niektóre późne odmiany...

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...