• Informacje na temat:

    prawo do gotowania z pasją

Przepisy na temat: prawo do gotowania z pasją
  • Praca Szefa kuchni bez tajemnic

    Obowiązki szefa kuchni zdecydowanie nie ograniczają się do gotowania. Szef jest odpowiedzialny za cały proces przygotowania dania - od zamówienia surowców i ich przyjęcie, przez proces gotowania, na(...) swoimi opiniami, nie ma miejsca na wpadki - zaznacza M. Drewniak. Jak dodaje, w tym zawodzie trzeba łączyć umiejętność zarządzania i egzekwowania zadań z kreatywnym podejściem do gotowania oraz...

  • Buraczki duszone w zalewie, bez wstępnego gotowania. Czas ich przygotowania jest krótszy niż tradycyjnych buraczków, a nie ustępują im w smaku. Mają bardziej zwartą konsystencję, którą można regulować długością duszenia.

  • Coś dla leniwych ;-) Płatki owsiane są bardzo pożywne i zdrowe.

  • Przepis dla diabetyków,znalazłam w jakiejś gazecie,z myślą,że może się przydać.:)

  • Przepis wart wypróbowania: "Azjatycka zupa bez gotowania"

  • łatwizna , pyszna i szybka - zawsze wychodzi

  • Jest to bardzo prosta alternatywa dla wędlin gotowych. Stosunkowo łatwo i szybko się go robi a do tego można wykorzystać różne rodzaje mięs

  • Wspaniałe mięso do kanapek, bez konserwantów i polepszaczy, przygotowane samodzielnie w domu. Bardzo proste w wykonaniu, jednak wymaga sporo czasu.

  • Kuchnia to świat aromatów: pieczonego chleba, szarlotki, zupy grzybowej, świeżych ziół... Niestety nie wszystkie potrawy pięknie pachną. Gotujący się kalafior czy brukselka lub smażona ryba nie wodzą naszych zmysłów na pokuszenie. Możemy jednak ograniczyć przykre zapachy unoszące się w kuchni.

  • Kto z Nas nie kocha włoskiej lasagne???? :) smakuje o każdej porze roku i praktycznie każdemu. Przepis możemy modyfikować w dowolny sposób. W wersji dla dzieci...po prostu na drobnych oczkach ścieramy warzywa, dodajemy pokrojone bez skórki świeże pomidory, a one w sosie pomidorowym, będą pyszne i dostarczą witamin. Kiedyś męczyło mnie wcześniejsze obgotowanie płatów lasagne, a jeśli dodałam surowe...wydawały się lekko niedopieczone... podaję

Artykuły na temat: prawo do gotowania z pasją
  • Ewa Wachowicz: Jak wchodzę na górę, jestem silna

    ...przeciwniczką botoksu. Każdy ma prawo wyboru. Mamy cudowny dar - wolną wolę, która sprawia, że każdy może robić ze swoim ciałem, ze swoją twarzą, co mu się żywnie podoba. Ja wychowałam się na wsi, żyłam blisko...

  • Każdy z nas posiada jakąś pasje. Jedne z nich są pielęgnowane od najmłodszych lat inne zaś rozwijają się pod wpływem jakiegoś wydarzenia. W przypadku autorki bloga 'Wypieki z pasją...' miłość do gotowania rozkwitła dzięki jej synkowi. Wybrałam tego bloga ponieważ zachwycił mnie słodkościami i pomysłami na dania dla dzieci. Jako, że mam siostrzeńca zacieram ręce i czekam z niecierpliwością aż dorośnie na tyle, żebyśmy mogli razem coś upichcić :). Dużym atutem bloga są wspaniałe zdjęcia,...

  • Joanna Jędrzejczyk: Przegrywanie też jest ważne

    ..., pokazaliśmy, że nie zawsze jest łatwo, ale każdy ma prawo by być kim chce. Znaczna część przepisów w książce jest Janka, ale kilka też Joanny. JP: - Sprawdźcie na instagramie #eatlikejoanna, jest tam mnóstwo zdjęć przygotowywanych przez nią potraw. Czasem się nimi inspiruję. JJ: - Ale i tak przygotowania najlepszego omleta chcę się nauczyć od Jana, bo w przyszłości chcę mieć kawiarnię i serwować...

  • Uważa, że gotować należy z pasją, dostosowując przepisy do własnych smaków i upodobań. Prowadzony przez niego serwis internetowy oraz książka „Facet i kuchnia. Smacznie kreatywnie i bez glutenu” ma być ku temu inspiracją. Z Szymonem Kubickim rozmawiamy o kuchni bez glutenu i radości z gotowania. Fot. Jarosław Berdak / ilovenature.pl Miłość do gotowania wyssałeś z mlekiem matki czy raczej dopadła cię w wieku dojrzałym? Szymon Kubicki: - Najchętniej przyjmuję teorię, że z mlekiem matki wyssałem...

  • Dorota Kamińska: Ciekawi mnie,co jest za rogiem

    ...- zbudował mnie, wzmocnił. Miewałam różne życiowe zakręty i bardzo trudne momenty. Czasem wydawało mi się, że już nic dobrego mnie nie spotka, że stoję przy ścianie i ani w lewo, ani w prawo. A jednak...

  • Czas wolny jest wielkim sprzymierzeńcem kuchennych eksperymentów – popołudnie w domowym zaciszu warto przeznaczyć na wspólne gotowanie z rodziną. Fot. materiały prasowe Przygotuj z bliskimi potrawę, na którą zawsze brakowało Ci czasu lub danie z Waszej ulubionej restauracji. Odkryj w sobie pasję do gotowania i przekonaj się, że chwile spędzone w kuchni mogą przynieść Ci wiele radości. Ekspert salonów Agata prezentuje modne w tym sezonie akcesoria kuchenne. Posiłki przygotowane z pasją zawsze...

  • Lenistwo uszczęśliwia

    ..., i to dobrze. Styczeń to czas podejmowania noworocznych postanowień. "Nauczę się biznesowego angielskiego", "Zrobię prawo jazdy", "Zapiszę się na fitness", "Znajdę nową pracę"... To tylko kilka z tych...

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...

  • ​Zabawy i zabawki dostosowane do wieku dziecka, czyli wspieramy rozwój maluszka

    Mata edukacyjna dla niemowlaka, pacynka dla malucha, magnetyczne litery dla trzylatka, rysowanki dla pięciolatka i rower dla dziecka w wieku szkolnym - każdy wiek rządzi się swoimi prawami, dlatego tak istotne jest, by dopasować zabawki do możliwości dziecka.

  • Jeśli myśleliście, że gotowanie sous-vide to sztuka, którą opanowali wyłącznie profesjonalni kucharze, byliście w błędzie. Nasza redakcja przetestowała urządzenia, mające wam to umożliwić. W ostatnich latach kucharze zakochali się w gotowaniu sous-vide. Potrawy przygotowywane w ten sposób goszczą na talerzach najlepszych restauracji świata. Nie powinno więc dziwić, że wielu miłośników dobrego jedzenia zapragnęło odtworzyć ten trend w zaciszu własnej kuchni. Niestety, nie było to łatwe, gdyż...