• Informacje na temat:

    prawdziwki duszone w maśle

Przepisy na temat: prawdziwki duszone w maśle
  • Wigilijny barszcz Macieja Kuronia

    ...pokrojoną cebulę dusimy na maśle, dodajemy posiekane grzybki, solimy i doprawiamy do smaku. Możemy dodać łyżkę oleju sojowego. Studzimy. Z mąki, jajka, soli i odrobiny gorącej, przegotowanej wody...

  • Odkurzone polskie menu

    ...i lżejsza. Filet sandacza można przyrządzić w sosie z polskich prawdziwków z dodatkiem oliwy z orzechów laskowych. Z kolei chrupiąca wątróbka świetnie będzie smakowała z duszonymi na maśle śliwkami...

  • Obiad w pół godziny

    .... Porcja zawiera: 415 kcal Propozycja 5. Pstrąg w maśle Składniki na 4 porcje: - 4 sprawione pstrągi, - 2 cytryny, - 1/2 pęczka koperku, - przypraw do ryb, - 1/2 kostki masła, - sól, - czerwony(...): Prawdziwki namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie (ok. 30 minut). Mięso umyć, osuszyć, podzielić na 4 równe porcje. Do głębokiego talerza wlać białka, roztrzepać z solą i pieprzem. Porcje kurczaka...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...maśle. Dodać listek laurowy i goździki, doprawić solą i pieprzem. Wlać sok jabłkowy, gotować 50 minut pod przykryciem. 10 minut przed końcem dolać Sherry. Gotową kapustę jeszcze raz doprawić solą(...) maśle, dodać kapustę. Doprawić solą i pieprzem, zalać bulionem. Dusić ok. 20 minut. Kulki ziemniaczane usmażyć na oleju. Figi pokroić na cząstki, kumkwat na plasterki. Masło roztopić na patelni...

Artykuły na temat: prawdziwki duszone w maśle
  • Tradycyjne polskie dania z leśnymi grzybami

    ...musztardy i octu winnego, 1/4 szkl. oleju, 2 łyżki kwaśnej śmietany. Grzyby starannie oczyść i pokrój je na mniejsze kawałki (jeśli kurki są bardzo małe, oczyszczone zostaw w całości). Na maśle usmaż(...), 2 łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kilka listków sałaty. Cebulę obierz, a następnie dość drobno posiekaj, po czym zeszklij ją na maśle. Dodaj oczyszczone, umyte i osuszone grzyby (jeśli są duże...

  • Na grzyby!

    .... Jesienią po powrocie z grzybów mama przygotowywała grzyby duszone na maśle z cebulką. Królewski rarytas. Najlepsza potrawka grzybowa była z mieszanych grzybów: podgrzybków, koźlaków, maślaków. Z kani smażyliśmy panierowane kotlety. Prawdziwki najczęściej suszyliśmy, żeby były na zimę.  Ale jeżeli uda wam się zebrać większą ilość tych szlachetnych aromatycznych grzybów przygotujcie z nimi...

  • Prosto z lasu

    ..., 2 łyżki masła, sól, pieprz, łyżeczka kurkumy, świeża natka pietruszki do dekoracji. Kurki oczyścić i opłukać. Cebulę posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać kurki. Smażyć razem 2-3 minuty, potem...

  • Kukurydziane żniwa

    ...na maśle podgrzybków, natka pietruszki. Do rondelka wlej wodę i mleko, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, powoli wsypuj kaszę kukurydzianą, mieszaj, żeby nie było grudek. Gotuj ok. 45 minut, aż(...) z duszonymi prawdziwkami i szynka parmeńską Składniki dla 4 osób: 1/2 szklanki błyskawicznej kaszki kukurydzianej, 1/4 szklanki tartego parmezanu plus płatki parmezanu do przybrania, 2 smażone na maśle...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...maśle. Dodać listek laurowy i goździki, doprawić solą i pieprzem. Wlać sok jabłkowy, gotować 50 minut pod przykryciem. 10 minut przed końcem dolać Sherry. Gotową kapustę jeszcze raz doprawić solą(...) maśle, dodać kapustę. Doprawić solą i pieprzem, zalać bulionem. Dusić ok. 20 minut. Kulki ziemniaczane usmażyć na oleju. Figi pokroić na cząstki, kumkwat na plasterki. Masło roztopić na patelni...

  • Przetwory z lasu

    Smażone, duszone, marynowane... Grzyby smakują doskonale jako samodzielne danie. Są też świetnym dodatkiem do innych potraw.