• Informacje na temat:

    prawdziwki duszone

Przepisy na temat: prawdziwki duszone
  • Żeberka wędzone, duszone z prawdziwkami

    Przysmaki z domowej wędzarni proponuje Chef Paul.

  • Gołąbki ryżowe

    Składniki: 4 grzyby prawdziwki 2 cebule wywar z rosołu słodka śmietana do sosu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy ząbek czosnku sól pieprz przyprawa warzywna kapusta włoska oliwa z oliwek siekany koperek Sposób przygotowania: Kapustę płuczemy, wkładamy do rondla z zagotowaną wcześniej wodą, zostawiamy na 15

  • Przód i podroby z królika, 30 dag boczku lub podgarla wieprzowego, 20 dag wątroby wieprzowej, 2-3 suszone prawdziwki, 3 jajka, 2 bułki, 7 dag cebuli, 2 liście laurowe, ok. 5 ziaren pieprzu, 2 łyżki oleju, sól, gałka muszkatałowa, masło, tarta bułka...

  • Prawdziwie leśna uczta – sezon na grzyby w kuchni rozpoczęty

    W polskich lasach spotkamy aż kilka tysięcy gatunków grzybów, w tym wiele jadalnych. Dużym zainteresowaniem zbieraczy cieszą się przede wszystkim prawdziwki, maślaki, podgrzybki i kurki. Prawdziwek(...) to smażone, gotowane czy duszone, smakują wybornie. Podczas leśnej wędrówki, sięgając po równie uwielbiane kurki, musimy być ostrożni, aby nie pomylić ich z ich sobowtórem, którym jest lisówka...

  • Pasztet z grzybami i imbirem

    Sposób przygotowania 1. Boczek i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj mięso, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i duś do miękkości (można dodać trochę wody). Pod koniec duszenia dodaj sparzone wątróbki i kajzerki. Dopraw solą i pieprzem. Ostudź.  2. Zmiel przygotowaną masę dwukrotnie przez gęste sito. Dodaj prawdziwki, roztrzepane jajka, imbir i gałkę muszkatołową.  3. Formę do...

  • Sezon na grzyby

    ...1. Podgrzybki mają brązowe kapelusze (pod spodem - żółtawe rurki). Znakomite do zup, sosów, suszenia, marynowania, duszenia. 2. Borowiki (prawdziwki) - ich kapelusze są jaśniejsze niż podgrzybków (także pod spodem). Są aromatyczne, zwarte, dobre do duszenia, suszenia, do farszów, zup, marynowania. 3. Koźlarze (koźlary, kozaki) mają czerwonawe lub jasnobrązowe kapelusze i nakrapiane korzenie...

  • Pyszne gołąbki

    Nie masz pomysłu na obiad? Wykorzystaj nasz przepis i zrób pyszne gołąbki.

  • Wigilijny barszcz Macieja Kuronia

    Ta zupa to podstawa wigilijnego menu

  • Odkurzone polskie menu

    Tradycyjne polskie składniki, jak ziemniaki, grzyby czy słonina mogą być podstawą prawdziwie wyrafinowanych dań. Polska kuchnia pojawia się w nowych odsłonach.

  • Rewolucyjne Halloween

    ...wstążki, 1 kg pomidorów, 1/2 kg dyni, 1 papryka czerwona, 4 prawdziwki (mogą być suszone), 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól morska, 3 ząbki czosnku, 1 gałązka rozmarynu Ugotuj(...) i pokrój. Pokrój prawdziwki i dynię (w kostkę). Na rozgrzaną oliwę wrzuć najpierw grzyby, po chwili zrumień czosnek, a następnie dodaj pomidory, cukier, kawałki papryki i dynię. Duś bez przykrycia 20

Artykuły na temat: prawdziwki duszone
  • Ukraińskie smaki: Deruny  w garnkach

    To placki ziemniaczane układane warstwami w glinianych garnkach i zapiekane ze śmietaną i serem lub grzybami duszonymi w śmietanie.

  • Tradycyjne polskie dania z leśnymi grzybami

    Podgrzybki, borowiki, kurki... Możesz je smażyć, dusić lub zapiekać. Są doskonałe jako samodzielne danie oraz jako dodatek do mięs i warzyw.

  • 800 g prawdziwków lub podgrzybków (świeżych); 2 cebule; płaska łyżka słodkiej papryki w proszku; 100 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki oleju słonecznikowego; pół szklanki kwaśnej śmietany; sól, pieprz.

  • Jesienne risotto z grzybami i z pesto

    dzis zrobilam na obiad, korzystajac z kilku prawdziwkow, ktorymi odbarowali nas wczoraj na podwieczorku przyjaciele.  Robilam je na 2 osoby wiec takie...

  • Na grzyby!

    .... Jesienią po powrocie z grzybów mama przygotowywała grzyby duszone na maśle z cebulką. Królewski rarytas. Najlepsza potrawka grzybowa była z mieszanych grzybów: podgrzybków, koźlaków, maślaków. Z kani smażyliśmy panierowane kotlety. Prawdziwki najczęściej suszyliśmy, żeby były na zimę.  Ale jeżeli uda wam się zebrać większą ilość tych szlachetnych aromatycznych grzybów przygotujcie z nimi...

  • Świąteczny kapelusz

    ...przyrządzić prawdziwki. Należy wziąć na cztery osoby około 60 dag świeżych małych borowików. Obcinamy końcówki, czyścimy kapelusze, kroimy cienko, skrapiamy oliwą extra vergine, cytryną, doprawiamy solą...

  • Zamknij lato w słoikach i... korzystaj zimą!

    ...garnka.  ● Gorącymi powidłami napełnij wyparzone słoiki i zakręć. Grzybobranie Wykorzystaj sezon! Prawdziwki i  kurki warto jeść nie tylko dlatego, że są smaczne. Dla wegan i wegetarian są...

  • Prosto z lasu

    Idź do lasu, nazbieraj grzybów, a potem rozkoszuj się ich smakiem i zapachem.

  • Dojrzałe smaki

    ...ciasta   Smażone prawdziwki   Składniki: 375 świeżych prawdziwków 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy Sól, pieprz pęczek pietruszki 1łyżeczka soku...

  • Afrodyzjaki na talerzu

    ..., szparagi, papryka, rzepa. Podobną moc mają grzyby, zwłaszcza smardze (pojawiają się w lasach, jako pierwsze, wczesną wiosną) i prawdziwki. Ich zalety można połączyć z mocą owoców morza. Owoce morza...