• Informacje na temat:

    pr na pyszny piernik

Przepisy na temat: pr na pyszny piernik
  • Piernik świąteczny dla bezglutenowców

    Przygotowanie świątecznych potraw dla osób na diecie wymaga szczególnej staranności. Możemy przygotować piernik bezglutenowy, z masy migdałowej i z daktylami. Aromatyczny, wilgotny i pyszny.

  • Piernik z miodem

    Składniki 2,5 szklanki maki 12,5 dag masła 3 jajka  szklanka miodu, najlepszy będzie ciemny, np. wielokwiatowy lub gryczany szczypta mielonego pieprzu opakowanie przyprawy do piernika(...) rozpuść w garnku, zostaw do wystudzenia. Mąkę z sodą przesiej do miski. Miód podgrzej w rondlu, wymieszaj z przyprawą do piernika, wlej do mąki, wymieszaj na gładką masę. Wlej masło, dodawaj po 1 jajku...

  • Ciastka orzechowe z nutką piernika

    Składniki: po 15 dag mąki tortowej i mielonych orzechów włoskich 10 dag masła jajko 13 dag cukru pudru łyżka przyprawy do pierników sól łyżeczka proszku do pieczenia orzechy Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z orzechami i proszkiem. Dodaj miękkie masło, cukier puder, jajko, szczyptę soli i przyprawę do pierników. Posiekaj nożem, zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, przykryj...

  • Ciasta dyniowe

    ...z białek. Całość delikatnie wymieszaj.  2. Masę przełóż na podpieczony spód, piecz 60 minut w temp. 180°C. Dekoruj uprażonymi orzechami i pestkami dyni.  Piernik z rodzynkami i morelami Sposób przygotowania 1. Rodzynki namocz. Wymieszaj obie mąki, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, dynię, mleko, olej, sok marchewkowy.  2. Do ciasta dodaj odciśnięte rodzynki i posiekaną...

  • Pierniczkowe całuski

    Sposób przygotowania 1. Miód zagotować z przyprawą korzenną do piernika, dokładnie wymieszać i wrzący dodać do mąki. Przy użyciu noża posiekać do połączenia się składników. Odstawić do przestygnięcia.  2. Do wystudzonej masy dodać cukier, smalec, sodę i jaja. Całość wyrobić na jednolitą konsystencję, rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 cm i foremką wykrawać niewielkie kółeczka.  3. Gotowe...

  • Miodowniki pełne orzechów

    ...drugim. Przykryj ostatnim plackiem, dociśnij. Posmaruj polewą, posyp posiekanymi orzechami.   Piernik z dżemem figowym Sposób przygotowania 1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodawaj po jednym żółtku i porcji miodu. Mąkę przesiej z kakao, sodą oraz przyprawą do pierników. Porcjami wsypuj do ucieranej masy. Dołóż śmietanę...

  • Z czekoladowym nadzieniem

    Obydwie czekolady posiekać, stopić, podgrzewając na małym płomieniu, cały czas mieszając. Przestudzić. W tym czasie jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w grubą kostkę. Jajka ubić z solą, cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Porcjami wsypać do ubitych jajek. Dodać kawałki jabłek. Delikatnie wymieszać ciasto...

  • 10 łatwych przepisów na jabłka!

    ...w sałatkach z mięsem lub rybami. Dobrze komponują się np. w sałatce śledziowej Pyszne ciasto To, że z jabłek robimy szarlotkę, wiemy wszyscy. Ale świetny jest także wzbogacony nimi piernik, murzynek...

  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    ...oraz malinami Piernik jabłkowo-gruszkowy nadzienie: 2 gruszki, 2 jabłka, po 1/2 szkl. wody i białego wina, szkl. cukru; ciasto: 1/4 kostki masła, 1/2 szkl. cukru, 3/4 łyżeczki sody oczyszcz(...) - powinien być suchy) - Piernik jabłkowo-gruszkowy podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, ozdobiony np. lukrem lub posypany płatkami migdałowymi Ciasto drożdżowe z gruszkami 3-4 gruszki...

Artykuły na temat: pr na pyszny piernik
  • Piernik sułtański

    Pyszny, ale wymaga trochę czasu.

  • Piernik to ciasto, które najlepiej smakuje gdy trochę poleży. A co gdy zapomnimy przygotować go z wyprzedzeniem? Z pomocą przychodzi Beata Śniechowska i zdradza nam przepis na piernik, który można zjeść od razu po upieczeniu. Smacznego!     110 g masła40 ml oleju300 g płynnego miodu80 g cukru trzcinowego3 jajka350 g mąki tortowej (pszennej)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 łyżki przyprawy piernikowej skórka otarta z 1 pomarańczy Do dekoracji 2-3 łyżki...

  • Przepyszny piernik na specjalne okazje.

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Piernik wigilijny

    Tani, pyszny piernik który zawsze się udaje.

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale nie ułatwiają nam przygotowań do Bożego Narodzenia. Często zostawiamy pieczenie na ostatnią chwilę. Niepotrzebnie, bo można zacząć już miesiąc wcześniej. Piernik długodojrzewający daje nam taką możliwość. Robi...

  • Wreszcie nadszedł ten wyjątkowy czas w roku! W kawiarniach COSTA COFFEE jest już dostępne nowe, sezonowe menu. Tej zimy bariści zaserwują trzy wyśmienite, zimowe propozycje – o smaku karmelu, toffi oraz piernika. Zrób sobie przerwę podczas przedświątecznych zakupów i odpocznij przy kubku aromatycznej kawy w COSTA COFFEE.

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Mięsa w aromatycznym sosie

    Świąteczna pieczona kaczka, gęś lub wieprzowina zyska na smaku, jeśli zostanie podana z pysznym sosem. Przygotuj go na bazie bakalii, owoców lub ziół.

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Piernik długodojrzewający, bo o nim mowa, kiedyś był przygotowywany przez nasze babcie kilka tygodni wcześniej. W chłodnym miejscu leżakował w kamionce przykryty ściereczką nawet przez dwa miesiące.Dzisiaj, przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale...