• Informacje na temat:

    powidła ze sliwek

Przepisy na temat: powidła ze sliwek
  • Powidła śliwkowe

    Powidła śliwkowe możemy przygotować na dwa sposoby - pisze Patrycja Machałek, autorka książki "Przetwory z pomysłem".

  • Śliwkowe powidła nie potrzebują cukru

    Sezon na śliwki trwa, pora przystąpić do smażenia powideł. Takich prawdziwych, bez polepszaczy i bez dodatków smakowych. Robimy je sami, najlepiej bez dodatku cukru. Najbardziej słodkie węgierki są brzydkie, pomarszczone. Na powidła nadają się idealnie, smakują jak miód.

  • Powidła, dżemy, konfitury

    Co zrobić by były jak najlepsze dla całej rodziny? Przede wszystkim należy wybierać dobrej jakości dojrzałe owoce, te z upraw ekologicznych. Jak zrobić pyszne powidła ze śliwek? Owoce myjemy(...) słodzącej uzależniona jest od tego, czy robimy powidła, dżemy czy też konfitury. Masę owocową wkładamy do wyparzonych słoików i zamykamy szczelnie zakrętkami (najlepiej nowymi, gdyż te z zeszłego roku...

  • Powidła śliwkowe z czekoladą i rumem

    Pyszne powidła z czekoladową nutą. Dodatek rumu sprawia, że smakują jeszcze bardziej wyjątkowo.

  • Powidła śliwkowe bardziej potrzebują czasu niż cukru

    Sezon na śliwki trwa, pora przystąpić do smażenia powideł. Takich prawdziwych, bez polepszaczy i bez dodatków smakowych. Robimy je sami, najlepiej bez dodatku cukru. Najbardziej słodkie węgierki są brzydkie, pomarszczone. Na powidła nadają się idealnie, smakują jak miód.

  • Powidła śliwkowe

    ...koniec dodaj sok z cytryny, imbir, estragon i cynamon. Spróbuj i jeśli chcesz, dodaj cukier. Ponownie podgrzej, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Powidła są gotowe, gdy spadają płatami z łyżki. Masę...

  • Powidła śliwkowe po staropolsku

    W pałacach i dworach latem i jesienią robiono różne przetwory.

  • Powidła na chlebku z ziemniakami

    Śliwkowe powidła, to lokalny przysmak kujawsko - pomorski. Ale nie tylko. Powidła zostały wpisane do rejestru, jako "regionalny produkt tradycyjny", co daje im większą możliwość podbijania innych rynków. Jak kosztować powidła? Rzecz jasna na chlebku z ziemniakami, kolejnego miejscowego przysmaku.

  • Śliwki - domowe powidła krok po kroku

    Jakie śliwki? Powidła możesz usmażyć właściwie ze wszystkich rodzajów ciemnych śliwek, ale najlepiej udają się ze śliwek węgierek. By osiągnąć najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne powidła(...) wcześniej pestki. Dzięki nim powidła będą miały lekko migdałowy smak i aromat. Jeśli lubisz eksperymentować, do powideł możesz dodać (zamiast albo oprócz cynamonu i goździków) także czekoladę, laskę...

  • Powidła śliwkowe

    Świetny dodatek do tostów, kanapek, naleśników

Artykuły na temat: powidła ze sliwek
  • Powidła czekośliwka

    ..., wstawiając do nagrzanego do 100°C piekarnika na 15-20 minut. Pokrywki od słoików wygotuj oddzielnie. Gorące powidła przełóż do gorących słoików (dzięki temu nie pękną) i zakręć. Postaw na ok. 30 minut do góry dnem, by uszło z nich pozostałe powietrze. Gdy wystygną, wstaw do lodówki. Powidła możesz też pasteryzować w piekarniku przez 30 min w temp. 120-130°C.

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF/Picsel Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was...

  • To o powidłach musisz wiedzieć

    Z jakich owoców robi się powidła? Najczęściej ze śliwek węgierek. Ale ja przygotowuję je również z żółtych mirabelek, moreli lub wiśni.

  • Najczęściej robimy z nich powidła, ale nie warto ograniczać się wyłącznie do jednego przepisu. W końcu sezon na śliwki należy odpowiednio wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Śliwki to nie tylko smaczne, ale też wyjątkowo zdrowe owoce. O tej porze roku nie brakuje ich w sklepach ani na straganach. Jeśli jednak chcemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto przygotować z nich różnorodne przetwory. W tym wypadku możliwości są niemal nieograniczone: począwszy od klasycznych powideł, poprzez...

  • Powidła czas zacząć!

    No więc powtarzam wam: spieszcie się, bo plony węgierkowe nie są powalające i raczej nie ma sensu czekać na to, że ceny jakoś drastycznie spadną. Najlepszy sposób na powidła jaki znam, to(...) do piekarnika, nastawiam temperaturę na 220°C i piekę nieprzerwanie przez 3-4 godziny. Parę razy w międzyczasie trzeba powidła zamieszać. Następnego dnia dodaję 10-15 łyżek cukru, w zależności...

  • Wiosną i latem na targach oraz w sklepach pojawiają się dorodne owoce, a wraz z nimi przepyszne polskie przetwory. Znając sekrety naszych mam i babć możemy zachować smak ulubionych owoców pod postacią kolorowych dżemów, powideł oraz marmolad. Co je wyróżnia i sprawia, że są wyjątkowe? Sprawdźcie! Dżem to najlepszy wybór dla miłośników dużych kawałków owoców. Tę konfiturę w miarę możliwości sporządza się z całych owoców lub ich części. Dżemowe wariacje Obrane i wypestkowane należy gotować...

  • Ciasta z powidłami

    Domowe powidła i dżemy mogą w cieście zastąpić sezonowe owoce.

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi...

  • To o śliwkach musisz wiedzieć

    Jaka odmiana jest najlepsza do ciast? Jak ususzyć śliwki, po co namaczać i jak mrozić. Na te pytania odpowiada Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna.

  • Bigos to staropolska potrawa z kapusty z mięsem, która od lat gości na naszych stołach. Fot. 123RF/Picsel By tradycji stało się za dość musi być wzbogacony odpowiednimi dodatkami - suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony smak śliwek i aromat grzybów dodadzą mu iście wykwintnej nuty. Składniki: · 1 kg kapusty kiszonej · 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej · 200 g karkówki, antrykotu lub łopatki wołowej · 150 g boczku wędzonego · 100 g śliwek Kresto · 2 łyżki oleju Rapso · 50 g suszonych...