• Informacje na temat:

    powidła śliwkowe z gruszkami

Przepisy na temat: powidła śliwkowe z gruszkami
  • Wczesna jesień pachnie gruszkami i śliwkami

    ...razu zakręcamy. Przez kilka pierwszych dni słoiki z gruszkami powinny zostać w temperaturze pokojowej, - potem można je przenieść do chłodnej spiżarki. Klasyczne powidła śliwkowe Smak domowych(...) rozmieszać i powidła jeszcze przez 30 minut podsmażyć. Gorące powidła nakładamy do wcześniej przygotowanych słoików i od razu zakręcamy "na gorąco". Pozostawiamy w temperaturze pokojowej do...

  • Tradycyjnie powidła śliwkowe, bez żadnych dodatków. Tylko śliwki i cukier. Warto je mieć w swojej spiżarni.

  • Smakowicie zapieczone

    ...sosem.  Szybkie tarty śliwkowe Sposób przygotowania 1. Rozgrzej piekarnik do 240 st. C. Wyłóż półkę piekarnika papierem do pieczenia.  2. Połówki śliwek pokrój na plastry (każdą na(...).  6. Wymieszaj powidła z wodą i pędzelkiem posmaruj nimi tarty od razu po wyjęciu z piekarnika. Podawaj jeszcze ciepłe. 

  • banalnie prosty przepis na pyszne powidła śliwkowe, robię je w różnych wersjach z dodatkiem rodzynek, wanilii, cynamonu czasem też dosładzam miodem z mniszka.

  • W zimie dobry do naleśników, omletów ,deserów ...

  • Przepis wart wypróbowania: "Powidła śliwkowe"

  • Pyszny smak dzieciństwa :)

  • Aromat końca lata zamknięty w słoiku

  • Powidła śliwkowe z cynamonem

  • Powidła śliwkowe z niewielkim dodatkiem przyprawy do piernika nie tylko pięknie, aromatycznie pachną ale przede wszystkim wybornie smakują Wspaniale komponują się ze świątecznymi piernikami . Są też sprawdzonym sposobem na spód pod serniki.

Artykuły na temat: powidła śliwkowe z gruszkami
  • Wczesna jesień pachnie gruszkami i śliwkami

    ...zakręcamy. Przez kilka pierwszych dni słoiki z gruszkami powinny zostać w temperaturze pokojowej, - potem można je przenieść do chłodnej spiżarki. Klasyczne powidła śliwkowe Smak domowych(...) rozmieszać i powidła jeszcze przez 30 minut podsmażyć. Gorące powidła nakładamy do wcześniej przygotowanych słoików i od razu zakręcamy "na gorąco". Pozostawiamy w temperaturze pokojowej do...

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF/Picsel Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was...

  • Ciastecznik, Daniel Coceancig

    ...energii batonikami muesli, przygotuj własne powidła śliwkowe, a na wynos zabierz zawijańce drożdżowe z rodzynkami.   Zimą wprowadź się w świąteczny nastrój i przygotuj pachnący domek z piernika czy korzenny wieniec z bezy. Później zaskocz gości sorbetem szampańskim, tortem bezowym i widowiskowymi gruszkami w karmelowej glazurze.   Oprócz czterech głównych pór roku Daniel Coceancig wyróżnia także...

  • Wiosną i latem na targach oraz w sklepach pojawiają się dorodne owoce, a wraz z nimi przepyszne polskie przetwory. Znając sekrety naszych mam i babć możemy zachować smak ulubionych owoców pod postacią kolorowych dżemów, powideł oraz marmolad. Co je wyróżnia i sprawia, że są wyjątkowe? Sprawdźcie! Dżem to najlepszy wybór dla miłośników dużych kawałków owoców. Tę konfiturę w miarę możliwości sporządza się z całych owoców lub ich części. Dżemowe wariacje Obrane i wypestkowane należy gotować...

  • Zatrzymaj lato na dłużej... w słoiku

    .... Szybko zagotuj. Przecedź. Dodaj cukier (1:1). Zagotuj. Gorącą galaretkę wlej do słoików i zamknij. Powidła nadają się jako dodatek do mięs, białego sera, ciast, bigosu (śliwkowe). Mają bogaty(...) je przechowywać, ale ich przyrządzenie wymaga staranności i przestrzegania higieny. Na dżemy, powidła czy konfitury nadaje się większość owoców (oprócz arbuzów, bananów i melonów) - jabłka, gruszki...

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi...

  • Nie masz czasu codziennie chodzić na targ po świeże warzywa i owoce? Mamy na to sposób!

    ...powidła śliwkowe będą idealnie smakować, jeśli zrobisz je z lekko już pomarszczonych śliwek (ale nie nadgniłych). Owoców i warzyw przeznaczonych na przetwory nie można przechowywać. Należy je...

  • Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowie, warto więc zastanowić się jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Fot. 123RF/Picsel Kilka słów od dietetykówGruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym...

  • Nie tylko marcepan

    ...wyciąć krążek o średnicy 4 cm, resztę pokroić na 12 kawałków. Ciasta wypiekać jedno po drugim w piekarniku rozgrzanym do temp 200 st. przez 15 minut. Odstawić do ostygnięcia. Powidła śliwkowe...

  • Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowe, warto więc zastanowić się, jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Fot. 123RF/Picsel Gruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym powinniśmy popijać kompoty...