• Informacje na temat:

    potrawy ze słonym serem

Przepisy na temat: potrawy ze słonym serem
  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    ...! "Ślimak, ślimak pokaż rogi, dam Ci sera na pierogi"- jak słusznie rzecze stare, polskie porzekadło klasycznym dodatkiem do potrawy jest twaróg. Ten biały jegomość zapewnia pierogom ruskim, serowym(...) naprawdę nadziewać je możesz praktycznie wszystkim - ogranicza Cię jedynie wyobraźnia! Pierogi rewelacyjnie dogadają się zarówno ze słodkim, jak i słonym nadzieniem. Słodyczy dodadzą rozmaite owoce...

  • Pyszne babeczki.

  • Quiche lorraine

    Quiche lorraine to słona zapiekanka z wytrawnym nadzieniem, zalana jajeczno-śmietanową masą. Quiche można podać na lunch, obiad czy gorącą kolację. Do przygotowania potrawy potrzebujemy na ciasto: 250 g mąki pszennej, 125 g masła, 3 żółtka, 5 łyżek zimnej wody, szczyptę soli. Zaś na nadzienie przygotujmy: 150 g wędzonego chudego boczku lub bekonu, 4 jajka, szklankę śmietany 22 proc., pół szklanki...

  • Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.

  • Niekonwencjonalne łączenie składników daje potrawom nowy smak

    Natalia Huzarewicz. Kucharze radzą, by potrawy, które dotychczas były przyprawiane na ostro, wypróbować w wersji słodkiej i odwrotnie. Jako przykład podają kurczaka w sosie waniliowym czy sałatkę...

  • Słodko słony karmel z daktyli i masła orzechowego, połączony z kaszą jaglaną tworzy ciasto idealne!

  • Jak komponować kawę z posiłkami?

    .... Wszystkie atrybuty powinny tworzyć harmonię. Warto wiedzieć, że smak słony potęguje odczucie słodyczy, goryczy i kwaskowatości. Zatem o ile połączenie słonej potrawy z kawą o posmaku karmelowym da(...) o soczystej teksturze nie zaproponujemy do ciężkiej pikantnej potrawy lub kremowego, gęstego ciasta. Zwykle kierujemy się podobną intensywnością wszystkich atrybutów, szukając synergii. Nowych doświadczeń...

  • Czasami zostają białka i wtedy moim zdaniem najlepiej wykorzystać je do przygotowania bezy. Możemy ją podać ze świeżymi owocami, kremem na bazie serka mascarpone czy sosem karmelowym. Dzisiaj zdecydowałam się na bezę właśnie z sosem karmelowym z odrobiną soli. Do pełni szczęścia brakowało mi już tylko owoców, tak dla zrównoważenia smaków słodko-słodkich. Gruszki w syropie sprawdziły się doskonale.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...z krewetek i ryb, np. miecznika. A nawet z samych warzyw, jak: pomidor, cukinia, papryka, ogórek, bakłażan. Tej potrawy najczęściej możemy spróbować w Grecji centralnej. Głębia smaku Polacy(...), z makaronem w kształcie ryżu o nazwie orso (obydwa składniki dusi się razem). Oprócz ośmiornicy w greckiej kuchni ogromnie popularne są potrawy z kalmarów i małży. Te ostatnie jada się najczęściej ugotowane...

  • Smaczny pomysł na "Słone muffiny"

Artykuły na temat: potrawy ze słonym serem
  • Czego domaga się organizm, gdy masz ochotę na konkretne potrawy?

    Nieodparta ochota na zjedzenie czegoś to niekoniecznie znak, że jesteś łasuchem bez krztyny silnej woli.

  • NOWE SMAKI! NOWE POMYSLY!Dla miłośników eksperymentowania w kuchni, wielbicieli nowinek ze świata, mnóstwo ciekawych i prostych w wykonaniu pomysłów. Okazuje się, że Francuzi też jedzą klopsy, ale w sosie z dodatkiem wina, mielone kotlety Włochów są przyrządzane z parmezanem, a na Ukrainie do pierogów z mięsem dodaje się cząber. W zmienionej postaci znane są też bigos lub gołąbki. Warto wybrać się na wycieczkę po kuchniach świata i zjeść to samo w całkiem nowej postaci. Od kotlecików...

  • Kosztuje słono

    ...1. Często solimy jedzenie, zanim sprawdzimy, czy smak potrawy wymaga wzmocnienia. Potrzeba organizmu czy kwestia przyzwyczajenia? – Niestety, zazwyczaj robimy to machinalnie – mówi Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej „hälsa”. Poza tym sól jest uzależniająca, co udowodnili naukowcy z uniwersytetu w Melbourne. Jedna grupa myszy była na diecie z ograniczoną ilością soli, druga miała jej pod...

  • Zabieramy Was w kulinarną podróż po Półwyspie Apenińskim - krainie, gdzie znajdziemy najlepsze makarony, pomidory oraz wina. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia włoska przeszła przemianę w średniowieczu, kiedy to zrezygnowano z jadania tak dużej ilości mięsa, na rzecz zdrowych ryb i warzyw. Świat, o potrawach z Półwyspu Apenińskiego, usłyszał w XVI wieku za czasów Katarzyny Medici, której kucharze zasłynęli na salonach francuskich, pozwalając tym samym na to by uczeń przerósł mistrza. Na przełomie XIX...

  • Kosztuje słono

    ...1. Często solimy jedzenie, zanim sprawdzimy, czy smak potrawy wymaga wzmocnienia. Potrzeba organizmu czy kwestia przyzwyczajenia? - Niestety, zazwyczaj robimy to machinalnie - mówi Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej "hälsa". Poza tym sól jest uzależniająca, co udowodnili naukowcy z uniwersytetu w Melbourne. Jedna grupa myszy była na diecie z ograniczoną ilością soli, druga miała jej pod...

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...

  • Nadmiar soli szkodzi sercu i mózgowi

    Lubisz jeść słone przekąski? Często dosalasz potrawy na swoim talerzu? Uważaj, bo możesz zachorować nie tylko na nadciśnienie, ale i raka żołądka, osteoporozę czy demencję.

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Pożegnanie z solą

    Aż 58 proc. Polaków dosala potrawy, często jeszcze przed ich spróbowaniem. Skutek? Trzykrotnie przekraczamy zalecane normy.

  • Białe do ryb, czerwone do mięsa – tę zasadę zazwyczaj traktujemy jako podstawową przy doborze wina do potrawy. Ale czy jest ona słuszna i jedynie obowiązująca? Fot. 123RF/Picsel - Za podaniem białego wina do białego mięsa i ryb oraz czerwonego wina do czerwonego mięsa idzie pewna logika - tłumaczy Wojciech Cyran, ambasador australijskiej marki wina Jacob's Creek. - Mamy wina lekkie i ciężkie. Białe są lżejsze, czerwone - przez zawartość tanin - są cięższe. Podobna zasada dotyczy potraw....

Zdjęcia na temat: potrawy ze słonym serem