• Informacje na temat:

    potrawy z słoniną

Przepisy na temat: potrawy z słoniną
  • Potrawy na cały tydzień

    Zaskoczą was smakiem!

  • Wypróbowany przepis na "Szynka szpikowana słoniną"

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    Każdą potrawę, którą chcesz podać na święta, możesz przyrządzić drożej lub taniej. Wszystko zależy od użytych składników, na przykład rodzaju mięsa czy dodatków.

  • Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.

  • Jakie mięsa kupować na grilla?

    Od lat utarło się, że sezon grillowy rozpoczyna się w pierwszych dniach maja. Mięso pieczone na ruszcie kojarzy nam się z piękną pogodą i odpoczynkiem od codziennych spraw. Ale żeby potrawy z grilla były naprawdę pyszne, mięso trzeba kupować trochę inne niż do codziennego gotowania.

  • W każdej kuchni coś smażymy:ryby, mięso, warzywa lub pączki. Największą zmorą smażonych potraw jest gorący tłuszcz, który pryska parząc nasze dłonie i brudząc wszystko wkoło. Jest jednak kilka patentów , których zastosowanie zdecydowanie ograniczy ten problem.

  • Słodkie tradycje, czyli co wiemy o tłustym czwartku

    ..., w który dostarczamy sobie zapasu energii na zbliżający się post. Także w starożytności jedząc kaloryczne potrawy świętowano odejście zimy i przywitanie wiosny. Już w tamtych czasach na stołach pojawiały się pączki, jednak w nieco innej formie. Przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną, miały raczej charakter wytrawny, aniżeli słodki, a sposób ich podania stał się symbolem obfitości...

  • Są zabójczo pyszne :) Delikatne ciasto nadziewane białym serem, bryndzą, cebulką i wędzoną słoniną! Smak dzieciństwa :)

  • Kuchnia chorwacka

    Znaczny wpływ na typowe dla części kontynentalnej menu mieli sąsiedzi: Węgrzy czy Austriacy oraz napadający te tereny Turcy, natomiast na potrawy uznawane za tradycyjne dla części nadmorskiej - Grecy(...) oraz potrawy z makaronem i mięsem z dodaniem uprawianych tu trufli. W regionie śródlądowym ( obszar Gorskiego Kotaru i Liki ) jedzenie przyrządza się zazwyczaj na otwartym ogniu. Spożywa się tam...

  • Chciałam się z Wami podzielić przepisem na potrawę, na której właściwie się wychowałam. Jest to zacierka. Polewka z rwanymi kluskami i ziemniakami, okraszona topioną słoninką z zarumienioną cebulą i kleksem śmietany. To potrawa prosto z podlubelskiej wsi :)

Artykuły na temat: potrawy z słoniną
  • Co zrobić, aby patelnia długo ci służyła

    Chcesz, aby przygotowywane na niej potrawy rumieniły się równo, nie przypalały się i nie przywierały? Na początku użytkowania odpowiednio ją przygotuj.

  • Co jeść, by wspomóc pracę chorej wątroby

    Lubi lekkostrawne jedzenie i gotowane potrawy. Wszystko świeże i mało przetworzone. Nie służą jej tłuszcze zwierzęce i alkohol.

  • Fasolowy kociołek

    Można przygotować szybszą wersję tej potrawy: kiełbasę i mięso pokrój i ugotuj, a na koniec dodaj fasolę z puszki. Ale fasola długo duszona jest o wiele lepsza!

  • Imprezowy początek lata pod Tatrami

    Początek lata w słowackich Tatrach przywita turystów nie tylko piękną pogodą, ale także niecodziennymi imprezami. Każdy, kto pod koniec czerwca i na początku lipca odwiedzi malowniczy Liptów i Wysokie Tatry, będzie miał okazję podziwiać widowiskowe wyścigi tragarzy górskich, zakosztować najsłynniejszej potrawy słowackiej w najlepszym wykonaniu, wziąć udział w niesamowitym pikniku rowerowym lub...

  • Smacznych świąt

    Jeśli tradycyjne potrawy wigilijne nieco się znudziły, proponujemy drobną odmianę. I nie liczymy kalorii!

  • Zupa gulaszowa (bogracz)

    W garnku roztop smalec lub pokrojoną drobno słoninę. Podsmaż 5-10 minut. Posiekaj cebulę i dodaj ją do mięsa. Pokrój w kostkę paprykę i obrane ze skórki pomidory oraz marchewkę i pietruszkę. Warzywa dorzuć do mięsa. Dodaj kminek i paprykę. Jeśli lubisz bardziej wyraziste potrawy, użyj ostrej papryki. Podlej trochę wody, tak by zakryć wszystkie składniki. Potrawa musi mieć konsystencję gęstej...

  • Szczupła po 40-tce

    Ogranicz sól Nadmiar soli (sodu) podnosi ciśnienie krwi! Zatrzymuje też nadmiar wody w organizmie. Nie dosalaj więc potrawy, zanim jej nie spróbujesz. Pamiętaj też, że mnóstwo gotowych produktów zawiera sól (rekordziści to: sery żółte, wędliny, pasztety). Zalecenie : Doprawiaj potrawy ziołami o wyrazistym smaku - bazylią, tymiankiem, cząbrem, rzeżuchą i czosnkiem. Zamiast kupować wędliny...

  • Bieszczady

    ...inaczej pierogi, okraszone oczywiście szperką, czyli podsmażona słoniną. Ciekawostką są też bieszczadzkie gołąbki, które przyrządzane są z dodatkiem posiekanej kapusty. Strudzonym wędrowcom po całym(...) zupa zwie się maczanką. Wiele jest miejsc, które przyrządzają bieszczadzkie potrawy na bazie dawnych przepisów, wystarczy poszukać jakiejś karczmy, która serwuje regionalne dania. Taka karczma...

  • Menu na obniżenie cholesterolu

    ...nasilają syntezę cholesterolu wątrobie. Trzeba także zrezygnować z koncentratów spożywczych np.: zup w proszku. Ogranicz sól. Chodzi nie tylko o to, by mniej solić potrawy, ale także unikać...

  • W czeskiej kuchni

    ...wyłącznie jako dodatek do ich wyśmienitego piwa, takiego jak np. dostępny w Polsce Pilsner Urquell. W typowym czeskim pubie w menu królują takie potrawy jak knedliky wśród których prym wiodą(...): Oczyszczone mięso szpikujemy słoniną, solimy, pieprzymy, sypiemy pokrojoną cebulą oraz poszatkowaną włoszczyzną, skrapiamy sokiem z cytryny i polewany rozpuszczonym masłem. Pozostawiamy na 1 dzień...