• Informacje na temat:

    potrawy z ryżu i pieczarek

Przepisy na temat: potrawy z ryżu i pieczarek
  • Potrawy na bazie ryżu

    ...brytfanny i podlej bulionem. Piecz około 40 minut, w temperaturze 180 st. C.  4. Podawaj z sosem, np. z duszonymi pieczarkami.  Sałatka z czerwonego ryżu 1. Ryż przełóż do miski. Papryki...

  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    Nie chcesz przytyć w czasie świąt? Boisz się, że dietetyczne potrawy są niesmaczne i nie wpasują się w świąteczną atmosferę? Proponujemy przepisy na dania wykwintne, smaczne i niskokaloryczne!

  • Sycące potrawy nie tylko dla smyka

    Wbrew powszechnej opinii sycących dań "na rozgrzewkę" nie powinno się utożsamiać z jedzeniem tłustym i ciężkostrawnym. Przeciwnie - najlepiej, by menu na chłodne dni obfitowało w potrawy łatwe do strawienia. Wtedy po ich spożyciu organizm szybko odczuje przypływ energii i przyjemne ciepło rozchodzące się po całym ciele. Taki efekt uzyskasz m.in. serwując maluszkowi i reszcie rodziny zupy, potrawy...

  • Sałatka ryżowa

    Curry to jedna z najzdrowszych przypraw. Wchodząca w jej skład kurkuma działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Nie zapominajmy o tej przyprawie w robiąc codzienne potrawy.

  • Wegetariańskie gołąbki

    .... Do przygotowania potrawy potrzebujemy: średniej wielkości kapustę białą lub włoską, 25 dag pieczarek, półtorej szklanki kaszy jaglanej, cebulę, dwa ząbki czosnku, dwa liście laurowe, mały przecier(...) pomidorowy i gotujemy jeszcze przez 15 minut na bardzo małym ogniu. Podajemy polane sosem. Inne wersje wegetariańskich gołąbków możemy przyrządzić także z kaszy gryczanej z pieczarkami, z ryżu, zielonej...

  • Faszerowane patisony, czyli zapomniane warzywo na obiad

    Do przygotowania potrawy potrzebujemy: 6 średnich patisonów, 250 g mięsa mielonego (może być wieprzowe), 100 g już ugotowanego ryżu, pięć niedużych pieczarek, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 cebuli, 1 jajko, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 100 g sera żółtego (opcjonalnie), kilka gałązek natki pietruszki, odrobinę oleju. Z patisonów odcinamy "czapeczki" i łyżeczką wydrążamy środki. Mięso podsmażamy...

Artykuły na temat: potrawy z ryżu i pieczarek
  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    Nie chcesz przytyć w czasie świąt? Boisz się, że dietetyczne potrawy są niesmaczne i nie wpasują się w świąteczną atmosferę? Proponujemy przepisy na dania wykwintne, smaczne i niskokaloryczne!

  • Ryż w różnej postaci bardzo często gości na naszych talerzach, a jego spożycie w naszym kraju nieustannie rośnie. Warto więc wiedzieć, że możemy wykorzystać nie tylko jego ziarna, ale nawet wodę, w której były gotowane. Fot. 123RF/Picsel Jakiś czas temu pisaliśmy o nietypowych zastosowaniach wody z gotowania ziemniaków. Okazało się, że temat ten bardzo was zainteresował, dlatego postanowiliśmy zbadać go nieco głębiej. Jakie jeszcze produkty, które zazwyczaj uznajemy za odpadki, możemy...

  • Sycące potrawy nie tylko dla smyka

    Wbrew powszechnej opinii sycących dań "na rozgrzewkę" nie powinno się utożsamiać z jedzeniem tłustym i ciężkostrawnym. Przeciwnie - najlepiej, by menu na chłodne dni obfitowało w potrawy łatwe do strawienia. Wtedy po ich spożyciu organizm szybko odczuje przypływ energii i przyjemne ciepło rozchodzące się po całym ciele. Taki efekt uzyskasz m.in. serwując maluszkowi i reszcie rodziny zupy, potrawy...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...

  • Piekielny kurczak

    Znudziły ci się smażone kotlety z piersi kurczaka i potrawka? Przygotuj z kurczaka dania na ostro. Potrawy wyjdą nawet początkującej gospodyni, a zachwyt gości murowany!

  • Gotowanie sypkich produktów w woreczkach jest ogromnym ułatwieniem dla wielu gospodyń. Jednak specjaliści do spraw żywienia alarmują, że w ten sposób możemy sobie zaszkodzić. Dlaczego powinniśmy uważać na tego typu produkty? Fot. 123RF W dzisiejszych czasach większość z nas chce odżywiać się możliwie najbardziej zdrowo i ekologicznie. Dbamy o to, aby do naszego pożywienia nie trafiały niepożądane związki chemiczne ani substancje, które mogłyby negatywnie wpływać na nasz organizm. Jednak...

  • Cukinie faszerowane

    Cukinia jest bardzo zdrowym, letnim warzywem, które na szczęście coraz bardziej jest doceniane. Można z niej wyczarować naprawdę istne cuda, zaskoczyć gości niebanalnością podania potrawy, i jej smakiem.

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Płaski brzuch bez glutenu

    ...warzywne Składniki: 1/2 szklanki ryżu , 1/2 czerwonej papryki, mała cukinia, cebula, kilka pieczarek, szklanka bulionu warzywnego, oliwa, sól, pieprz Ryż podsmaż na oliwie, po czym zalej bulionem i duś pod przykryciem 20 minut. Oddzielnie podsmaż pokrojone drobno warzywa i pieczarki. Dodaj do ryżu na 5 minut przed końcem duszenia. Przypraw, na talerzu posyp natką pietruszki. Naleśniki gryczane...

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...