• Informacje na temat:

    potrawy z kapusty pekinskiej

Przepisy na temat: potrawy z kapusty pekinskiej
  • Kapusta pekińska

    Warzywo wystarczy umyć, poszatkować, zmieszać z utartym jabłkiem i/lub marchewką, doprawić do smaku odrobiną soli i soku z cytryny. Na koniec należy dodać oliwę i wymieszać, aby składniki potrawy mogły się przegryźć. Taka surówka będzie nie tylko wyjątkowo smacznym, ale też zdrowym dodatkiem do obiadu dla smyka.

  • Ramen – egzotyczny i sycący przysmak na jesienną chandrę

    Azjatyckie smaki najczęściej przenikają do naszego codziennego menu pod postacią dań kuchni fusion. Główną jej zasadą jest komponowanie ze sobą smaków i technik kulinarnych z najbardziej egzotycznych krańców świata, co pozwala uzyskać zupełnie nowe potrawy. Otwierając się na nowe aromaty warto zakosztować także oryginalnych specjałów pochodzących z Dalekiego Wschodu. Idealną propozycją na...

  • ...kapusta pekińska - poszarpać i posolić 25 dag sera żółtego - potrzeć na tarce na dużych oczkach 15 dag szynki - pokroić w paski 1 ogórek zielony - pokroić w średnią kostkę 1 ser feta - połamać na górę potrawy 2 pomidory - pokroić w półksiężyce 20 szt oliwek zielonych - przekroić na pół SOS MAJONEZOWO-CHRZANOWY 1/2 szkl. mleka 8 łyżek majonezu 6 łyżeczek chrzanu Wszystko wymieszać i polać potrawę...

  • Ryż na szybko z klopsikami

    Składniki na 4 porcje: - 15 dag długoziarnistego ryżu, - 1 główka kapusty pekińskiej, - 3-4 marchewki, - 1 cebula, - 1 ząbek czosnku, - 2 łyżki oleju, - 30 dg mieszanego mielonego mięsa, sól(...), pozostały ze smażenia mięsa, dodać pozostały olej. Smażyć kilka minut, dodać kapustę, marchew i orzeszki (ew. można je wcześniej grubo posiekać). Smażyć 3 minuty. Do gotowej potrawy ponownie włożyć mięso...

  • 10 pomysłów na szybki obiad

    ...z klopsikami Składniki na 4 porcje: - 15 dag długoziarnistego ryżu, - 1 główka kapusty pekińskiej, - 3-4 marchewki, - 1 cebula, - 1 ząbek czosnku, - 2 łyżki oleju, - 30 dg mieszanego mielonego mięsa(...), pozostały ze smażenia mięsa, dodać pozostały olej. Smażyć kilka minut, dodać kapustę, marchew i orzeszki (ew. można je wcześniej grubo posiekać). Smażyć 3 minuty. Do gotowej potrawy ponownie włożyć...

Artykuły na temat: potrawy z kapusty pekinskiej
  • Atmosferę przy stole tworzą ludzie

    ...- Dzieci, i zresztą nie tylko one, „jedzą oczami”. Nieestetyczny wygląd potrawy może sprawić, że nam się odechciewa jedzenia, a co dopiero dziecku. Dlatego warto poświęcić chwilę i niewielkim nakładem pracy przygotować coś innego niż zwykle - opowiada Paulina Jakubczak, autorka bloga kulinarnego Na Okruszku.

  • Wyrusz w kulinarną podróż  z nową linią zup Kuchnia Świata WINIARY!

    Każda pani domu zastanawia się czasem, czym jeszcze może zaskoczyć swoich bliskich. Sprawdzone potrawy świetnie nadają się na co dzień, ale często chcemy przełamać rutynę tradycyjnego menu. Nie zawsze jednak wiemy jak to zrobić, a przecież pomysłów na odświeżenie naszego jadłospisu jest mnóstwo! Sezon na wycieczki w pełni, pozwól więc zabrać się w kulinarną podróż dookoła świata z nową linią zup...

  • Pitta - "kieszeń chlebowa"

    Pitta - kulinarne wspomnienie wakacji za granicą jest już do kupienia w Polsce. Można z niej przyrządzić ulubione potrawy, albo wymyślić całkiem nowe.

  • Piekielny kurczak

    Znudziły ci się smażone kotlety z piersi kurczaka i potrawka? Przygotuj z kurczaka dania na ostro. Potrawy wyjdą nawet początkującej gospodyni, a zachwyt gości murowany!

  • Zdrowa surówka

    Bardzo łatwo można zrobić z niej pożywną surówkę. Wystarczy umyć warzywo, poszatkować, zmieszać z utartym jabłkiem lub marchewką i skropić cytryną. Dobrze na koniec dodać oliwę i wymieszać, aby składniki potrawy mogły się przegryźć. Taką surówkę można zrobić maluszkowi, który ukończył pierwszy rok życia. W kapuście pekińskiej znajdziemy beta-karoten, żelazo  a także  witaminy m.in: A, B1

  • ​Jednym z sekretów młodzieńczego wyglądu Koreanek jest jedzenie kimchi

    .... W niektórych wariacjach na temat tej potrawy pojawiają się imbir, orzechy, krewetki lub jabłka. Brzmi pysznie? Owszem, ale walory smakowe to nie jedyna korzyść, jakiej dostarczy nam zajadanie się tym(...). Zamiast więc eksperymentować z kolejnymi kosmetycznymi nowościami, wzbogaćmy najpierw dietę o potrawy, które mają moc upiększania. Kimchi nie tylko zapewni nam wyjątkowe doznania smakowe i urozmaici...

  • Nadciśnienie? Spróbuj diety DASH!

    ...z chlebem (też jest solony), pokrywają dzienne zapotrzebowanie na sól. I na dobrą sprawę po takich kanapkach wszystkie pozostałe potrawy powinnaś zjeść... bez niej. Górna dzienna granica jej spożycia to 3/4 łyżeczki. Co można jeść na tej diecie? Naukowcy nie precyzują, jakie to mają być potrawy, ale podają ogólne wytyczne. Skupiają się na liczbie porcji poszczególnych grup pokarmów. I tak: powinnaś...

  • Jak wzmocnić swoje kości?

    ...razowy i czosnek.  Staraj się łączyć potrawy bogate w magnez z tymi, które zawierają dużo witaminy B6. To ułatwia wchłanianie się magnezu. Wit. B6 znajdziesz w bananach, indyku, kurczaku oraz...

  • Od dziś nie jem mięsa

    ...w tej kwestii. Przyrządzając potrawy ze strączków, warto pamiętać o przyprawach, które redukują ich wzdymające działanie, szczególnie o kminku, koprze i kuminie. >>>Jak uniknąć anemii - dowiesz(...) w towarzystwie białka i wit. C. Zmniejsza je picie kawy, herbaty i kakao w trakcie posiłku i bezpośrednio po nim. Do obiadu, np. kotleta z fasoli, dobrze zjeść choćby surówkę z kiszonej kapusty czy...

  • Kolendra

    Działa tonizująco na żołądek, wspomaga trawienie i chroni przed nowotworami jelita grubego. Naprawdę warto ją jeść! Natka kolendry fantastycznie aromatyzuje grillowane ryby, owoce morze, mięsa z patelni, sałatki. Przechowuj ją w lodówce, zawiniętą w wilgotną ściereczkę. Ponieważ jej żywot jest bardzo krótki, najlepiej zużyć ją jak najszybciej. Jeżeli dodajesz listki kolendry do potrawy gorącej...