• Informacje na temat:

    potrawy z kalafiora i brokuła

Przepisy na temat: potrawy z kalafiora i brokuła
  • Słynne potrawy kuchni śląskiej

    ...kalafiora i brokułu oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość solimy. Dokładamy oczyszczoną i pokrojoną fasolkę oraz wyłuskany groszek (lub osączony z zalewy). Gotujemy jeszcze 30 min. na niedużym...

  • Propozycja koletów w innym wydaniu, brokół z kalafiorem i mozzarellą zachwyci najbardziej wybredne gusta.

  • Zapiekanka ziemniaczana z brokułami

    Zapiekanki to idealne potrawy na obiad czy ciepłą kolację. Jeśli dodamy do nich np. brokuły, dostarczymy organizmowi nie tylko witaminy, ale też sporo cennego błonnika. Łatwa w przygotowaniu zapiekanka ziemniaczano-brokułowa ucieszy domowników.

  • zupka krem, nie możemy się oprzeć:)

  • Warzywne zapiekanki

    Delikatne młode jarzynki z dobrze dobranymi dodatkami oraz przyprawami to niezawodny patent na wyśmienite i pełne witamin potrawy.

  • Lekka przekąska lub dodatek do obiadu. Sałatka świetnie sprawdzi się również, jako drugie śniadanie do zabrania do pracy lub szkoły.

  • Kwiaty: Nie tylko piękne, ale i... smaczne

    Stokrotkami lub bratkami można nie tylko dekorować potrawy. Kwiaty te gwarantują również doznania... kulinarne.

  • Przepyszna i sycąca zapiekanka :)

  • 10 pomysłów na szybki obiad

    ...kalafiora, - 1/2 małego brokuła, - pęczek młodych marchewek, - 6 jajek, - sól, pieprz, - 2 łyżki masła, - olej do smażenia, - 1 łyżka siekanego szczypioru Przygotowanie: Kalafiora i brokuła podzielić na mniejsze różyczki, marchewki obrać. Kalafiora, brokuła marchewkę ugotować w osolonej wodzie. Masło rozgrzać na patelni, dodać ugotowane warzywa, doprawić solą i pieprzem i chwilę przesmażyć...

  • Proste w przygotowaniu i smaczne

Artykuły na temat: potrawy z kalafiora i brokuła
  • Zdrowy brokuł

    Ten zielony kuzyn kalafiora i kapusty ma mnóstwo witamin i mało kalorii. Potrawy z tym warzywem zadowolą niejednego smakosza.

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Dlaczego warto jeść kalafiory?

    Sulforafan – substancja zawarta zarówno w kalafiorach jak i brokułach, może zapobiegać niektórym nowotworom, a co więcej – hamować rozwój istniejących już komórek rakowych. Substancja ta utrudnia ich(...) jesienno-zimowym, kiedy to spada odporność organizmu. 100 g kalafiora zapewnia całkowite zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C, która chroni przed atakiem wirusów. Warzywo zawiera też żelazo...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Sezon na grillowanie

    ...z grillowanymi warzywami. Niektóre mamy uprzedzały, że ich pociechy brokuła ani kalafiora nie zjedzą, ale okazywało, że jak najbardziej! Błyszczące sreberko przypominało skarb, nie musieliśmy więc zachęcać(...) znajomymi, a tylko 6 proc., żeby wyłącznie się najeść. W dodatku potrawy z grilla uważamy za zdrowsze od smażonych. Nie przypiekamy ich na tłuszczu, zawierają więc mniej kalorii. Niestety, możemy też...

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Dieta dla osób z kamicą

    Najważniejsze jest wyeliminowanie produktów zaostrzających objawy. Na tej liście znajdują się potrawy ciężkostrawne, tłuste, wzdymające, cukier i słodycze. 1. Ryby - 3 razy w tygodniu Zastąp nimi dania mięsne, zawierające dużo tłuszczu. Zrezygnuj z kiełbas i gotowych wędlin. Spożywaj chudy drób (pieczony w folii) i nietłusty nabiał. 2. Jakie pieczywo? Odstaw ciężkostrawne świeże pieczywo...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...

  • Powstrzymaj łuszczycę

    ...unikaj Objawy łuszczycy najczęściej nasilają: czekolada i inne słodycze, alkohol, kawa, tłuste, smażone potrawy, sery żółte i pleśniowe, żywność wysoko przetworzona z takimi dodatkami, jak konserwanty...

  • Wrzody, nadciśnienie, cukrzyca, otyłość, a nawet nowotwory - przed tymi wszystkimi schorzeniami może uchronić nas jedno, niepozorne warzywo, które na szczęście w naszym kraju staje się coraz bardziej popularne. Fot. 123RF/Picsel Smaczne i zdrowe brokuły przywędrowały do nas z rejonu Morza Śródziemnego. Mieszkańcy tamtych krajów doceniają je od tysięcy lat, jednak Polacy poznali je dopiero w XVIII wieku. Początkowo były tylko egzotyczną nowinką, z rzadka goszczącą na naszych stołach, jednak...