• Informacje na temat:

    potrawy z jajek i łososia

Przepisy na temat: potrawy z jajek i łososia
  • Karnawałowe potrawy

    ....  2. Ogórek, paprykę i marchewkę dodaj do serka, wsyp sól, pieprz, owoce żurawiny. Podłóżną keksówkę wyłóż folią spożywczą tak, by wystawała poza brzegi formy. Ułóż na niej plastry łososia - powinny...

  • Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.

  • Potrawy na cały tydzień

    ...z majonezem, mąką, startym serem, solą i pierzem. Na podpieczony spód wylej sos i na nim układaj brukselkę z cebulą, pokrojone plastry łososia, koper. Zapiekaj 30 minut w temp. 180°C.   Grillowane...

  • Smaczna i sycąca sałatka na przekąskę.

  • Smaczne potrawy na cały tydzień

    ...20 minut w temp. 180°C. Szaszłyk z łososia Sposób przygotowania 1. W rondelku wymieszaj sos Worcester, sos sojowy, cukier trzcinowy, musztardę, ocet ryżowy, ketchup i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj 5 minut. Łososia umyj, osusz i zdejmij skórę. Pokrój w dużą kostkę. Posmaruj wystudzonym sosem i odstaw na godzinę do lodówki. Cukinię i jabłko pokrój w plasterki.  2. Patyczki...

  • Koreczki z jajek przepiórczych, wędzonego łososia z dodatkiem majonezu i koperku, fajne na imprezę albo dodatek do wielkanocnego śniadania :)

  • Chrupiące placki z wędzonym łososiem i jogurtem

    Latem na czele naszego rankingu są potrawy lekkie, z soczystą nutką. Sięgamy po placuszki, sałatki, chłodniki. Jeśli mięso, to szybkie, najlepiej z grilla, bo kto traciłby teraz czas na długie gotowanie...

  • Polecam na imprezkę lub śniadanie. Szybka i bardzo smaczna sałatka.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    Dania z jajek I. Kolorowe jajka z różnymi farszami Za 25 zł: Składniki:  ●14 jajek ●sól ●pieprz ●7 łyżek majonezu; farsz 1: ●2 ogórki kiszone ●1/2 papryki ●2-3 cebulki maryn. ●koperek; farsz 2: ●3 rzodkiewki ●1/2 ogórka ●4 pomidorki koktajl. ●szczypiorek; farsz 3: ●plaster wędz. łososia ●cytryna ●oliwki ●koperek; farsz 4: ●1/3 szkl. kukurydzy z puszki ●ogórek kiszony ●1/2 papryki...

  • W każdej kuchni coś smażymy:ryby, mięso, warzywa lub pączki. Największą zmorą smażonych potraw jest gorący tłuszcz, który pryska parząc nasze dłonie i brudząc wszystko wkoło. Jest jednak kilka patentów , których zastosowanie zdecydowanie ograniczy ten problem.

Artykuły na temat: potrawy z jajek i łososia
  • Sycące potrawy nie tylko dla smyka

    Wbrew powszechnej opinii sycących dań "na rozgrzewkę" nie powinno się utożsamiać z jedzeniem tłustym i ciężkostrawnym. Przeciwnie - najlepiej, by menu na chłodne dni obfitowało w potrawy łatwe do strawienia. Wtedy po ich spożyciu organizm szybko odczuje przypływ energii i przyjemne ciepło rozchodzące się po całym ciele. Taki efekt uzyskasz m.in. serwując maluszkowi i reszcie rodziny zupy, potrawy...

  • Gotowane jajka to pożywne danie, które jest bogate w wiele cennych składników odżywczych. Ich zaletą jest również to, że można je przyrządzać na wiele różnych sposobów, a w zależności od dodatków zyskują zupełnie nowy smak i niepowtarzalny charakter. Wzbogacone o łososia i kapary, stanowić mogą nawet wykwitną przekąskę na przyjęcie czy rodzinną uroczystość. Fot. materiały prasowe Składniki (10 porcji): · 5 jajek · 50 g łososia wędzonego · 1 łyżka jogurtu greckiego · 1 łyżeczka majonezu ·...

  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    Nie chcesz przytyć w czasie świąt? Boisz się, że dietetyczne potrawy są niesmaczne i nie wpasują się w świąteczną atmosferę? Proponujemy przepisy na dania wykwintne, smaczne i niskokaloryczne!

  • Łosoś to bardzo smaczna ryba, jednak w ostatnim czasie zaczął wywoływać wiele kontrowersji. Wiele osób zwraca uwagę, że mięso tej ryby może być skażone metalami ciężkimi. Jak więc kupować łososia, aby mieć pewność, że sobie nie zaszkodzimy? Fot. 123RF/Picsel Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około...

  • Wielkanoc według Roberta Skubisza

    Szef kuchni restauracji Amber Room – Robert Skubisz - zdradza swoje autorskie przepisy na wielkanocne potrawy.

  • Wielkanoc bez pisanek byłaby nieważna. Chcąc żyć w zgodzie z naturą, coraz więcej osób rezygnuje z chemicznych barwników, zastępując je naturalnymi metodami, stosowanymi jeszcze przez nasze prababcie. Fot. 123RF/Picsel Malowanie pisanek to ulubiona, wielkanocna zabawa najmłodszych członków rodziny. Z wielkim sentymentem odnoszą się do niej również dorośli, którzy podczas tego zajęcia na kilka chwil ponownie stają się dziećmi. To fakt, farbowanie jajek ma w sobie coś magicznego. Jednak czasem...

  • Ten wspaniały bób!

    Wystarczy go ugotować w osolonej wodzie i już jest pyszny, ale można z niego przygotować nieco bardziej wyszukane potrawy. Podajemy 5 pomysłów na szybkie i efektowne dania z bobem.

  • Białe do ryb, czerwone do mięsa – tę zasadę zazwyczaj traktujemy jako podstawową przy doborze wina do potrawy. Ale czy jest ona słuszna i jedynie obowiązująca? Fot. 123RF/Picsel - Za podaniem białego wina do białego mięsa i ryb oraz czerwonego wina do czerwonego mięsa idzie pewna logika - tłumaczy Wojciech Cyran, ambasador australijskiej marki wina Jacob's Creek. - Mamy wina lekkie i ciężkie. Białe są lżejsze, czerwone - przez zawartość tanin - są cięższe. Podobna zasada dotyczy potraw....

  • Elżbieta II: Królowa zakochana w czekoladzie

    ...w sosie - stwierdzić, że warzywa doprawione już wcześniej przez kucharza jak należy, dopiero teraz smakują doskonale. Czy ma jakieś pojęcie o tym, jak powstają potrawy? Niewielkie, ale jednak ma(...) dworze. Wtedy wkraczają lokaje i podają potrawy wszystkim jednocześnie. Pracę lokajów synchronizuje... sygnalizacja świetlna. Czerwone światło oznacza "czekać", żółte - "uwaga, przygotować się...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...