• Informacje na temat:

    potrawy z grzybów mrożonych

Przepisy na temat: potrawy z grzybów mrożonych
  • Piegowate pierogi z kapustą i grzybami, albo żółte ze śliwką i grzybami

    ...przepisy na rodzime potrawy w nowoczesnej odsłonie. Wśród jej propozycji nie mogło zabraknąć pierogów, obowiązkowego dania w świątecznym menu. I tak Bosacka proponuje: pierogi z kaczką i sosem żurawinowym(...) - smacznych grzybów i cebuli" - wylicza. Co ciekawe, Bosacka pierogi lepi ze swoimi pociechami. "Dzieci łatwiej zagonić do kuchni, jeśli coś się dzieje. Moje dzieci - nawet niespełna 4-letni Franek...

  • Zupa grzybowa najlepiej smakuje mi jesienią i zimą, po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smakuje. Taką zupę podaję na Wigilię, ale wtedy bulion zastępuję wodą.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...●500 ml gotowego zakwasu na żurek (żytniego) ●2 łyżki susz. grzybów ●włoszczyzna ● ząbek czosnku ● 25 dag ziemniaków ● 4 małe kiełbaski ● 5 dag słoniny ●ew. sól Sposób przygotowania: Grzyby namocz(...) zupę polej dodatkowo tłuszczem i skwarkami wytopionymi ze słoniny. Za 14 zł: Składniki:  ● 40 dag mąki żytniej ●skórka z kromki razowca ●20 dag wędzonki ●2 łyżki susz. grzybów ● ząbek czosnku ● 25

  • Grzybobranie ma samo zalety: dotleniamy organizm spacerując na świeżym powietrzu, podziwiamy cuda natury i zbieramy pyszne grzyby /zakładając oczywiście, że się na grzybach znamy/. Wracamy z udanego grzybobrania szczęśliwi i zadowoleni i pojawia się pytanie: co zrobić z grzybami ? Najprawdopodobniej część zjemy od razu: usmażone z cebulką, w śmietanie lub w zupie grzybowej. Pozostałe możemy zamrozić, zapasteryzować /w zalewie octowej, po kaszubsku, itp/ albo wysuszyć. I choć suszenie grzybów...

  • Staropolskie hity

    Potrawy przygotowane według dawnych receptur obfitowały w wyszukane dodatki i przyprawy. Ich smak warto docenić także dziś.

  • Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.

  • Grzyby - smak jesieni

    Borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki… Jesienny stół pachnie świeżymi grzybami. To tradycyjny polski przysmak, który w kuchni znajduje wiele zastosowań. Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia świeżych grzybów doskonale nadają się one również do suszenia, marynowania, mrożenia, a nawet kiszenia. Dzięki temu ich smakiem możemy się cieszyć przez cały rok. Połączone z innymi, wysokiej jakości...

  • W każdej kuchni coś smażymy:ryby, mięso, warzywa lub pączki. Największą zmorą smażonych potraw jest gorący tłuszcz, który pryska parząc nasze dłonie i brudząc wszystko wkoło. Jest jednak kilka patentów , których zastosowanie zdecydowanie ograniczy ten problem.

  • Jak grzyby, to po deszczu

    ...deserowego (sherry oloroso, porto lub madery), 2 ząbki czosnku, gruba sól morska, pieprz utłuczony w moździerzu Grzybów lepiej nie myć, jeśli nie są bardzo zapiaszczone. Odetnij ogonki (możesz je(...) (krojonymi łopatką do sera), pieprzem, i solą. Udekoruj potrawę rozmarynem. Jeśli pokroisz kapelusze w paski i usmażysz je na dużej patelni, uzyskasz chrupiącą wersję potrawy. Straż podgrzybkowa...

  • Dzisiaj przepis na szybką zapiekankę makaronową, która ma stosunkowo niewiele kalorii (ok. 430kcal w porcji), jest sycąca (dużo błonnika), wegetariańska, dodatek ziół prowansalskich nie tylko wzbogaca smak i zapach, ale również ułatwia trawienie, jest smaczna, kolorowa i zdrowa więc zachęcam do jej przygotowania. Przepis na 3 porcje

Artykuły na temat: potrawy z grzybów mrożonych
  • Pieróg obfitości

    Szukasz pomysłu na wigilijne potrawy? Spróbuj pierogów z soczewicą, gryką lub lekko obgotowaną białą kapustą.

  • Dwa w jednym

    Co jest na antypodach fast foodu? Jednogarnkowce. Przyrządza się je łatwo, ale żeby osiągnąć kulinarny sukces, potrzebny jest czas. Dużo czasu. Warzone powoli w tym samym garze doprawione ziołami mięso i jarzyny zyskują bogactwo smaku, którego nie osiągnie się w żaden inny sposób. Pyszne i sycące potrawy jednogarnkowe zastąpią obiad z dwóch dań, więc karm się nimi, gdy chłodno.

  • Nie martw się o zapas

    W grudniu kupujemy najwięcej jedzenia, licząc, że potrawy przygotowane na Boże Narodzenie zostaną na później i przedłużą świąteczny klimat. Jednak statystyki wskazują: marnujemy coraz więcej żywności. Jak uniknąć strat? Wystarczy ja dobrze przechowywać, przekonują eksperci. Skorzystają na tym twój budżet i zdrowie.

  • Fasolka z czterech stron świata

    Wystarczy wybrać odpowiednie produkty umożliwiające szybkie przygotowanie i poszukać inspiracji w kuchniach różnych narodów! Fasolka w sosie pomidorowym jest sprzedawana niemal na całym świecie, ale potrawy, jakie można z niej wyczarować bardzo się od siebie różnią!  Fasolka po chińsku 30 g grzybów Mu-Err (uszak bzowy) 200 g mrożonych plastrów korzenia lotosu 1 szalotka 2 chili...

  • Tajemnica pysznego lasagne

    ...: 200 g płatów makaronu lasagne, 50 g masła, 50 g mąki, 500 ml mleka, sól i pieprz mielony, 1 cebula, 2 gałązki selera naciowego, 2 łyżki oleju, 500 g mieszanki grzybów mrożonych lub, w sezonie, świeżych(...) masłem i bardzo obficie polewać beszamelem kolejne warstwy potrawy. Sosu musi być tak dużo, żeby makaron swobodnie się w nim ugotował. Jednak ten sposób zajmie nam więcej czasu. Lasagne z pomidorową...

  • Choroby układu krążenia: Sposób na zdrowe jedzenie

    ...wykluczyć lub ograniczyć produkty i potrawy bogate w cholesterol, przede wszystkim podroby, jajka, a w szczególności ich żółtka oraz śmietankę i tłuszcze zwierzęce. Powinny się w niej znaleźć przede(...) alkohol oraz napoje bogate w kofeinę (szczególnie w przypadku osób z nadciśnieniem tętniczym). Zaleca się, aby potrawy i pokarmy były lekkostrawne i przygotowywane w określony sposób tj. gotowane...

  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    ...polską, niech gotuje tak, jak mu dyktują jego smak i potrzeby. W mojej książce umieściłam potrawy z różnych stron świata, bo przewijają się w moim jadłospisie przez cały rok. Lubię smaki polskie...

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    Pascal Brodnicki - przyp. red.) i teściowie są Francuzami, dlatego na stole muszą znaleźć się francuskie potrawy, a zwłaszcza owoce morza - ostrygi, krewetki atlantyckie. Ale są też polskie pierogi(...) sernik, barszcz w kartonie i mrożone pierogi. Z pewnością to oszczędza sporo pracy. Ale ja wszystkie potrawy przygotowuję od podstaw. Z dwóch powodów. Po pierwsze, półprodukty często mają kiepski skład...

  • Dieta lekkostrawna

    ...z mlekiem; soki owocowe i warzywne niekonserwowane; kompoty przecierane z owoców świeżych lub mrożonych; napary z rumianku, mięty, kwiatu lipy. Zabronione : mąka żytnia i niskiego przemiału; pieczywo niedopieczone, świeże, żytnie na zakwasie, razowe; ciasta; smażone naleśniki; pyzy; kopytka; grzanki; groszek ptysiowy; paszteciki; ciasta francuskie; potrawy z kasz smażone lub zapiekane; zupy na...

  • Jak przygotować święta i nie zwariować

    .... Po ustaleniu wigilijnego menu, zastanów się, które potrawy jesteś w stanie przygotować wcześniej i zamrozić, dzięki temu zminimalizujesz nawał pracy przed samymi świętami i nie zostaniesz udręczoną...

Zdjęcia na temat: potrawy z grzybów mrożonych