• Informacje na temat:

    potrawy z grzybów gąski

Przepisy na temat: potrawy z grzybów gąski
  • Nie zbieraj grzybów, jeśli się na nich nie znasz

    Zatrucie grzybami nadal stanowi istotną część wszystkich zatruć pokarmowych w Polsce, jednak dzięki rosnącej świadomości z każdym rokiem obserwuje się coraz mniej przypadków spożycia trujących gatunków grzybów. Niestety wzrasta liczba zatruć rozmyślnych, których celem jest wprowadzenie się w stan odurzenia.

  • Pyszna zupa z jesiennych grzybów, u mnie typowo z gąsek.Niepowtarzalny, łagodny , lekko pikantny smak.

  • Grzybobranie ma samo zalety: dotleniamy organizm spacerując na świeżym powietrzu, podziwiamy cuda natury i zbieramy pyszne grzyby /zakładając oczywiście, że się na grzybach znamy/. Wracamy z udanego grzybobrania szczęśliwi i zadowoleni i pojawia się pytanie: co zrobić z grzybami ? Najprawdopodobniej część zjemy od razu: usmażone z cebulką, w śmietanie lub w zupie grzybowej. Pozostałe możemy zamrozić, zapasteryzować /w zalewie octowej, po kaszubsku, itp/ albo wysuszyć. I choć suszenie grzybów...

  • Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.

  • W każdej kuchni coś smażymy:ryby, mięso, warzywa lub pączki. Największą zmorą smażonych potraw jest gorący tłuszcz, który pryska parząc nasze dłonie i brudząc wszystko wkoło. Jest jednak kilka patentów , których zastosowanie zdecydowanie ograniczy ten problem.

  • Sezon grzybowy już w pełni, więc proponuję zrobić domową sól z dodatkiem suszonych grzybów, dzięki niej potrawy nabiorą głębi. Taka sól świetnie komponuje się z daniami z kapusty, podkreśla smak potraw grzybowych oraz może być oryginalnym dodatkiem panierki np. do schabowego.

  • Przepis wart wypróbowania: "Zupa z gąskami"

  • Kiedy sezon grzybowy już dawno za nami, ratujmy się suszonymi grzybami:). Potrawy z ich dodatkiem są bardzo aromatyczne i zazwyczaj ekspresowe do zrobienia, jak dzisiejsze polędwiczki. Najlepiej smakują z gniecionymi ziemniakami.

  • Kiedy sezon grzybowy już dawno za nami, ratujmy się suszonymi grzybami:). Potrawy z ich dodatkiem są bardzo aromatyczne i zazwyczaj ekspresowe do zrobienia, jak dzisiejsze polędwiczki. Najlepiej smakują z gniecionymi ziemniakami.

  • Pyszne jesienne danie, które z powodzeniem może zastąpić kotlety mięsne. Ten prosty przepis ma prawie sto lat! Więcej starych oryginalnych przepisów na blogu Pularda. Stół sprzed wieków.

Artykuły na temat: potrawy z grzybów gąski
  • Smakują i trują, czyli... o grzybach

    ...wolno wyrzucać wtedy resztek potrawy! A jeśli wymiotowaliśmy, zachować trzeba wymiociny - powinny zostać przekazane do badania w laboratorium szpitalnym lub Sanepidu. A przede wszystkim należy jak(...) że ma to sens w pierwszej godzinie od zjedzenia grzybów. Później płukanie żołądka nie usunie już toksyn, pozwoli jedynie na uzyskanie popłuczyn pomocnych do identyfikacji grzyba. Przy podejrzeniu...

  • Grzyby. Zdrowe czy nie? Na co uważać?

    ...podejrzanej potrawy, a przynajmniej jak najdokładniej podać okoliczności zatrucia, w tym ilość spożytych grzybów (to ważne zwłaszcza przy zatruciu muchomorem sromotnikowym u dzieci), i kontakt do(...) działają przeciwcukrzycowo, przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Na co podczas zbierania grzybów trzeba uważać? Grzyby to bogate źródło minerałów i pierwiastków...

  • Bezpieczna uczta grzybowa

    ..., oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek. Solić po usmażeniu: posolone wcześniej wydzielają dużo soku, który utrudnia smażenie. Potrawy z grzybów najlepiej zjeść w dniu, w którym były przygotowane(...) kapelusza blaszki (gołąbki, rydze, gąski, pieczarki, kanie), jeśli są niedogotowane, mogą wywołać biegunki, wymioty, bóle brzucha. Olszówek nie należy zbierać. Co prawda długie gotowanie sprawia, że...