• Informacje na temat:

    potrawy z groszku i marchewki i kapusty

Przepisy na temat: potrawy z groszku i marchewki i kapusty
  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    Sycące i smaczne potrawy, które przygotujesz bez trudu!

  • Trochę nam tego i owego w lodówce pozostało. A, że na maksa wykorzystujemy produkty, więc wszystko było jasne. Młoda kapusta i groszek to idealne połączenie.

  • 10 pomysłów na szybki obiad

    ...z klopsikami Składniki na 4 porcje: - 15 dag długoziarnistego ryżu, - 1 główka kapusty pekińskiej, - 3-4 marchewki, - 1 cebula, - 1 ząbek czosnku, - 2 łyżki oleju, - 30 dg mieszanego mielonego mięsa(...) oczyścić ze zwiędłych liści, opłukać, pokroić na kawałki. Marchewki oskrobać, umyć, pokroić w zapałkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Mielone mięso obficie doprawić solą i pieprzem. Na...

  • W zasadzie dopiero rozpoczyna się sezon na świeże warzywa, choć te w sklepach już całkiem przypominają ich smak i zapach. Niekiedy ludziom wydaje się, że jak pójdą do osiedlowego warzywniaka, kupią coś zupełnie zdrowego i niesamowitego. Niestety, większość i tak zaopatruje się w dyskontach lub innych tego typu sklepach, zawyżając ceny, przyklejając nalepkę „bio”…najlepsza ta nalepka na wszystkich tego typu produktach :P bio to, bio tamto…jasne…Wracając do naszej zupy. Lekka, smaczna i...

  • Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.

  • W każdej kuchni coś smażymy:ryby, mięso, warzywa lub pączki. Największą zmorą smażonych potraw jest gorący tłuszcz, który pryska parząc nasze dłonie i brudząc wszystko wkoło. Jest jednak kilka patentów , których zastosowanie zdecydowanie ograniczy ten problem.

  • Sycąca, małokaloryczna

  • Surówka z młodej kapusty, marchewki i gruszki

  • Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

  • Przepis na szybką surówkę na bazie kapusty pekińskiej. Takie surówki mają to do siebie, że można je zrobić praktycznie ze wszystkiego ;) Oto moja kombinacja smakowa. Stanowi idealny dodatek do jesiennych i zimowych obiadów.

Artykuły na temat: potrawy z groszku i marchewki i kapusty
  • Dwa w jednym

    Co jest na antypodach fast foodu? Jednogarnkowce. Przyrządza się je łatwo, ale żeby osiągnąć kulinarny sukces, potrzebny jest czas. Dużo czasu. Warzone powoli w tym samym garze doprawione ziołami mięso i jarzyny zyskują bogactwo smaku, którego nie osiągnie się w żaden inny sposób. Pyszne i sycące potrawy jednogarnkowe zastąpią obiad z dwóch dań, więc karm się nimi, gdy chłodno.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...

  • Ekspresowe dania na święta. Sprawdzone pomysły

    ...w kostkę, a następnie łączymy z pokrojonym, ugotowanym jajkiem, puszką zielonego groszku, szynką i małym słoiczkiem majonezu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę możemy podawać z dodatkiem(...) jedynie od czasu do skontrolować, czy kiełbasa równomiernie się rumieni. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste. Na początek będziemy potrzebować pół kilograma kiszonej kapusty, jedną cebulę...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z marchewki. Fot. 123RF/Picsel Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Czy wiedzieliście, że znanych jest ponad 60 odmian tej rośliny, a wykorzystuje się ją w niemal każdym zakątku naszego globu? Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk i jak się okazuje, wcale się nie myliły. Jednak to nie wszystko. Wielokrotnie...

  • Pyszne, rozgrzewające dania na zimowe dni!

    Krajanka Warzywna WINIARY - to doskonale znany z domowej kuchni smak przecieru z pomidorów i marchewki, wzbogacony kompozycją aromatycznych przypraw i innych składników. Dzięki Krajankom już nie(...) powitamy ich ciepłym posiłkiem. Idealną propozycją na takie dni będzie pyszny i rozgrzewający kapuśniak z kiszonej kapusty, dzięki któremu w naszej kuchni zagości aromatyczny zapach. Pachnie nie tylko...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Jak zaradzić jelitówce?

    ..., próbujmy jeść lekkostrawne potrawy. Dieta. Przygotujmy sobie ugotowany ryż lub kaszę mannę na wodzie z dodatkiem soli i zjedzmy je z pieczonym jabłkiem lub rozgniecionym bananem. Takie danie nie tylko(...) kolejnych dni jedzmy gotowane warzywa, np. purée z marchewki i buraczków. Warto zacząć jeść kasze, np. jęczmienną, jaglaną, potem gryczaną oraz białe pieczywo (czerstwe). Poradnik krok po kroku...

  • Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam! Fot. 123RF/Picsel Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego...

  • Makaron to nie tylko spaghetti

    .... C i zapiekaj około 20 minut. Azjatycki specjał Składniki: • paczka chińskiego żółtego makaronu (ewentualnie zwykły makaron spaghetti) • 25 dag paluszków krabowych • 10 dag kapusty pekińskiej • czerwona papryka • duży por • 2 marchewki • 2 łyżki oleju • jajko • sól, mielony czarny pieprz • 50 ml sosu sojowego (ciemnego lub jasnego) • natka pietruszki do dekoracji. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...