• Informacje na temat:

    potrawy z czerwonej fasoli

Przepisy na temat: potrawy z czerwonej fasoli
  • Potrawy jednogarnkowe

    Anna Starmach w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała dania jednogarnkowe. Na stole pojawiła się m.in. potrawka z soczewicy i potrawka z czerwonej fa...

  • Smaczna pasta do pieczywa

  • Potrawy na cały tydzień

    ...naprzemiennie ziemniaki, i mięso. Zapiekaj 30 minut w temp. 180 st. C. Pod koniec posyp startym żółtym serem i natką.  Sałatka z czerwonej kapusty Sposób przygotowania 1. Kapustę(...).  Sałatka z fasoli 1. Fasolkę szparagową i fasolę białą ugotuj w osolonej wodzie lub na parze. Czerwoną cebulę pokrój, jajka ugotuj na twardo. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach...

  • Wykonanie tej sałatki zajmuje ok 20 minut, jest tania, smaczna i pożywna. W sam raz na szybką kolację albo śniadanie.

  • Kotlety z białej fasoli - na przekąskę lub na obiad

    Doskonałą alternatywą dla dań mięsnych mogą być potrawy z wysokobiałkowych produktów roślinnych, np. z fasoli. Kotlety z fasoli mogą być propozycją na danie obiadowe. Skomponowane z wielowarzywną surówką dostarczą nam wielu cennych składników odżywczych.

  • Brownie z czerwonej fasoli i bananem z małą ilością cukru. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu

  • Dynia makaronowa i tacos z czarną fasolą

    ...2 łyżki czarnej fasoli, 2 łyżki doprawionej dyni, 2 łyżki pokruszonego albo drobno pokrojonego sera, kilka szczypt cebuli i posyp kolendrą. Jeśli lubisz pikantne potrawy, skrop ostrym sosem. Podawaj(...) soli gruboziarnistej - 16 tortilli o średnicy 15 cm - 400-gramowa puszka czarnej fasoli, odsączonej i dobrze wypłukanej - 115 g pokruszonego białego sera, fety albo sera cotija - ¼ szklanki (35

  • Pyszna, pożywna zupa w 30 min? Da się zrobić ;)

  • Proste przepisy na potrawy wegańskie

    Autorzy książki "Mamo, tato - dlaczego nie jemy zwierząt?" zaprezentowali w kuchni "Dzień Dobry TVN" wegetariańskie przysmaki. Jerzy Rey i Donata Marfiak polecili ze swojego menu burgery roślinne z fasoli, buraków i marchewki, placuszki puri puri oraz smarowidło pietruszkowe. Burger roślinny z fasoli, buraków i marchewki 3 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli 1 szklanka surowej startej...

  • Gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli jest nie tylko smaczne, niezbyt słodkie i dzięki temu relatywnie zdrowe, ale też bezglutenowe. A przy tym smakuje jak najlepsza gorzka czekolada! Nie wierzycie? Sprawdźcie sami! Proporcja na dwie małe keksówki albo jedną dużą.

Artykuły na temat: potrawy z czerwonej fasoli
  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    Potrawy wigilijne muszą kusić smakiem i aromatem. To zasada żelazna i nie warto od niej odchodzić. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by do niemal "rytualnego" 12-daniowego menu wigilijnego(...) pierogów z kapustą i grzybami są w stanie zastąpić serwowane w Wielkopolsce gołąbki z kaszą i orzechami włoskimi. Przyrządza się je z wykorzystaniem czerwonej kapusty, czerstwych bułek, gruszek, cebul...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Sycące potrawy nie tylko dla smyka

    Wbrew powszechnej opinii sycących dań "na rozgrzewkę" nie powinno się utożsamiać z jedzeniem tłustym i ciężkostrawnym. Przeciwnie - najlepiej, by menu na chłodne dni obfitowało w potrawy łatwe do strawienia. Wtedy po ich spożyciu organizm szybko odczuje przypływ energii i przyjemne ciepło rozchodzące się po całym ciele. Taki efekt uzyskasz m.in. serwując maluszkowi i reszcie rodziny zupy, potrawy...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Bajka o jasiu i...

    Fasola często nazywana jest „mięsem wegetarian”. Warto po nią sięgać zwłaszcza jesienią i zimą, gdy gotujemy bardzo sycące potrawy.

  • Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym żurem. A skoro jest u nas tak lubiana, warto się czegoś o niej dowiedzieć. Fot.123RF/Picsel Biała kiełbasa wywodzi się z Wielkopolski, gdzie była jedzona już w wieku XVII. W polskiej tradycji jest to kiełbasa surowa lub parzona, niezbyt mocno rozdrobniona, zwykle przygotowywana z wieprzowiny wzbogacanej czasem wołowiną. W sklepach dostępna...

  • Soczewica – cenna roślina strączkowa

    ...mogą być spożywane przez cukrzyków i osoby z insulinoopornością ze względu na niski indeks glikemiczny. Jest także niskokaloryczna. Nasiona soczewicy czerwonej i zielonej powinny także przyjmować osoby(...) z daniami kuchni Bliskiego Wschodu - są tam składnikiem dodawanym do wielu posiłków. Przykładem klasycznej potrawy z soczewicy jest rozgrzewająca libańska zupa shorba al-adas. Przygotowuje się ją z soczewicy...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Zamienniki jajek

    Myślisz, że nie uda się bez nich upiec ciasta, przyrządzić pasztetu lub mielonych kotletów? Mylisz się! Potrawy bez jaj mogą być pyszne.

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...