• Informacje na temat:

    potrawy z czerstwego pieczywa

Przepisy na temat: potrawy z czerstwego pieczywa
  • Sekrety śląskiej kuchni: knedle i kotlety z czerstwego pieczywa

    Śląska kuchnia nie kończy się na roladzie z kluskami - udowadniają mieszkańcy Rudy Śląskiej, dzieląc się przepisami w lokalnym konkursie. Najnowsza propozycja to knedle i kotlety z czerstwego pieczywa.

  • W każdym domu zdarza się /przynajmniej od czasu do czasu/ kupić zbyt dużo pieczywa. Bułki i chleb na drugi dzień nie smakują już tak dobrze jak świeże a w kolejnych dniach już nikt po czerstwe pieczywo ręki nie wyciągnie. I co z takim pieczywem zrobić ? Oprócz tradycyjnej bułki tartej możemy wykorzystać czerstwe pieczywo na kilka innych sposobów.

  • Proste potrawy z mięsa mielonego

    Zapiekanki i inne pomysłowe dania, które przyrządzisz szybko i bez trudu. Tylko z łatwo dostępnych składników!

  • Staram się, żeby w kuchni nic się nie marnowało. Gdy została mi bagietka przeszukałam Internet chcąc znaleźć sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Zainteresowały mnie przepisy na knedle, które można zrobić z suchego pieczywa i po przeczytaniu różnych przepisów stworzyłam własną wersję takich knedelków. Wyszły bardzo smaczne dlatego postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem. Knedle podałam z bazyliowym pesto i barszczem czerwonym.

  • Sprawdzone sposoby

    Dobra gospodyni nie marnuje ani kromki chleba, tylko robi z niego takie pyszne potrawy, że rodzina zjada je pełna zachwytu.

  • Wypróbowany przepis na "Ciasto z czerstwego chleba"

  • Kuchnia andaluzyjska

    ...pieczeń jagnięca na miodzie. W jadłospisach restauracji na Costa del Sol można znaleźć również potrawy z innych regionów Hiszpanii, najwięcej z Kraju Basków. Paella, hiszpańskie danie narodowe, wywodzi(...) Sol. Marbella może poszczycić się szczególnie dużym wyborem restauracji, od tanich lokali przy plaży po stylowe restauracje, serwujące wspaniale przyrządzone i podane potrawy. Obok nowej generacji...

  • Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.

  • Ciekawe wykorzystanie kuchennych resztek.

  • Smaczne , tanie i szybkie!

Artykuły na temat: potrawy z czerstwego pieczywa
  • Czerstwe pieczywo? To nie problem

    ...zagęszczania użyj razowego pieczywa. Nie tylko poprawi smak potrawy, ale jest też znacznie zdrowsze od białej mąki. Pokrój chleb na kawałki i dodaj do zupy lub sosu pod koniec gotowania. Z czerstwego(...) z pieczywa z tymi dodatkami.  Upiecz tartę Nie musisz zagniatać spodu do tarty ani kupować gotowego ciasta. Czerstwy chleb świetnie je zastąpi. Wyłóż formę papierem do pieczenia i ułóż na niej kromki...

  • Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

    Z podeschniętego, a nawet całkiem suchego chleba można przygotować oryginalne, smaczne potrawy i zaoszczędzić sporo pieniędzy.

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    Potrawy wigilijne muszą kusić smakiem i aromatem. To zasada żelazna i nie warto od niej odchodzić. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by do niemal "rytualnego" 12-daniowego menu wigilijnego(...) polskie potrawy wigilijne musiały posiadać charakter postny, o tyle dzisiaj najnowsze prawo kościelne pozwoliło na odstępstwo od tej zasady i sprawiło, że obok pasztecików z kapustą i grzybami na stole...

  • Co jeść przy kłopotach  z woreczkiem żółciowym

    ...​Wprowadź lekkostrawne posiłki z ograniczeniem tłuszczu i błonnika. Wyklucz smażone potrawy. Uważaj na tłuste sery i wędliny, majonez, smalec, śmietanę, ale też grube kasze, razowe pieczywo, otręby pszenne, surowe warzywa i owoce.

  • 9 pomysłów na oszczędności w kuchni

    Rezygnując ze zbędnych wydatków i samodzielnie przyrządzając niektóre potrawy, możemy zaoszczędzić nawet 300 zł miesięcznie.

  • Trzustka: Jak ją chronić

    To bardzo wrażliwy narząd i niektóre tradycyjne potrawy mogą ją podrażniać. Trzeba o nią dbać, by po uroczystym obiedzie nie dała się nam we znaki.

  • Nie martw się o zapas

    W grudniu kupujemy najwięcej jedzenia, licząc, że potrawy przygotowane na Boże Narodzenie zostaną na później i przedłużą świąteczny klimat. Jednak statystyki wskazują: marnujemy coraz więcej żywności. Jak uniknąć strat? Wystarczy ja dobrze przechowywać, przekonują eksperci. Skorzystają na tym twój budżet i zdrowie.

  • Co należy jeść, aby nie mieć zgagi?

    Jadłospis powinien być lekkostrawny, dlatego wyklucz potrawy, które zawierają dużo tłuszczu.  Postaw na produkty wysokobiałkowe, jak przetwory mleczne, drób, wołowina i chude ryby. Sięgaj po czerstwe białe pieczywo, gotowane warzywa, piure z ziemniaków, dojrzałe, nie kwaśne owoce bez skóry i pestek, lekkie zupy i sosy, jajka, siemię lniane.  Z menu wykreśl to, co kwaśne i podrażnia, np. cytrusy...

  • Południowy Tyrol: Będziesz tu wracać

    ...się wszystkie tradycyjne dla regionu potrawy. Na przystawkę deska serów i wędlin ze speckiem na czele, bajeczne ravioli, dziczyzna i canederli czyli knedle. Niegdyś danie biedoty, dziś pojawia się w karcie każdej szanującej się kuchni regionu. Powstaje z czerstwego pieczywa wymieszanego z jajkiem, przyprawami i serem. Ich wersji jest tyle, ile gospodyń - bardzo popularne są jeszcze z dodatkiem...

  • Jaka dieta przy wrzodach?

    ...tabletek na nadkwaśność.  Przy nasilonych objawach przez 1-3 dni warto stosować ścisłą dietę, a wtedy potrawy powinny być lekkostrawne, gotowane, dobrze rozdrobnione, nie za zimne i nie za ciepłe, by nie...