• Informacje na temat:

    potrawy z białej kiełbasy surowej

Przepisy na temat: potrawy z białej kiełbasy surowej
  • Pomysły na wykorzystanie białej kiełbasy

    Żaden Polak nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez białej kiełbasy. Jest obowiązkowym składnikiem staropolskiego żurku, często pojawia się na naszym stole również w towarzystwie cebuli. Jak jeszcze możemy ją przyrządzić?

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...śmietaną i już nie gotuj (można jeszcze dorzucić szczyptę suszonego majeranku). III. Biały barszcz w chlebie Za 27zł: Składniki: ●4 pętka białej kiełbasy ●4 małe chlebki ●1,5 szkl(...):  ●2 pętka białej kiełbasy ●4 małe chlebki ● 1,5 szkl. zakwasu na barszcz ●3 ziemniaki ●z.czosnku ●2 listki laurowe ●ziele ang., majeranek, sól, pieprz ●śmietana do zup ●olej ●3 jajka ugotowane na twardo...

  • Chrzanisz? To wyjdzie ci na zdrowie!

    ..., żurek, biała kiełbasa, majonez i ciasta, robią swoje. Aby ucztowanie świąteczne nam nie zaszkodziło, warto więc zachować umiar przy stole. Warto też zadbać o to, żeby spożywane potrawy i produkty(...) zwykłej kiełbasy. Ale kiedy porównuje się etykiety białych i zwykłych kiełbas, to okazuje się, że te pierwsze najczęściej wypadają gorzej pod względem składu. Okazuje się, że białe kiełbasy z reguły...

Artykuły na temat: potrawy z białej kiełbasy surowej
  • Wielkanoc pachnie rzeżuchą

    .... Potrawy lekko zamrożone, wszystko podane na zimno, idealnie schłodzone. Wszystko lądowało na stole w całości: ciasta, szynki, kiełbasy, na których szczycie królował pęk przepięknych liści borówek(...)Na stole królowały tradycyjne potrawy:  baby, mazurki, szynka, żur, pasztety i mięsa w galarecie. Nic nie pasuje lepiej do świeżego, wiosennego mięsa niż ćwikła. Nic nie łączy się piękniej ze świeżym...

  • Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym żurem. A skoro jest u nas tak lubiana, warto się czegoś o niej dowiedzieć. Fot.123RF/Picsel Biała kiełbasa wywodzi się z Wielkopolski, gdzie była jedzona już w wieku XVII. W polskiej tradycji jest to kiełbasa surowa lub parzona, niezbyt mocno rozdrobniona, zwykle przygotowywana z wieprzowiny wzbogacanej czasem wołowiną. W sklepach dostępna...

  • Wszystkich miłośników regionalnych i tradycyjnych wyrobów ziemi małopolskiej i ościennej zapraszamy na cykliczne Święto Kiełbasy Lisieckiej organizowane we współpracy z gminami Liszki, Czernichów oraz Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego i Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Impreza odbędzie się w dniach 24 -25 września na terenie ośrodka Kryspinów. Dlaczego warto się tam zjawić? Dlatego, że będzie można obejrzeć produkty z różnych regionów, poznać ich receptury i oczywiście...

  • Dobra wiadomość dla osób lubiących pikantne jedzenie: te najostrzejsze przysmaki wspomagają nas w walce z nadprogramowymi kilogramami. Oprócz nich istnieją także inne produkty, które sprawiają, że spalamy kalorie w nich zawarte jeszcze w czasie ich jedzenia i trawienia. Fot. 123RF/Picsel Co zrobić, aby jedzenie było sprzymierzeńcem w walce z niechcianymi kilogramami?   Termogenik z warzywniaka Termogeniki to środki, które pobudzają organizm do tego, aby produkował ciepło i tym samym spalał...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...

  • Piąty półfinał konkursu BlogerChef gościł 10-11 maja br. przewodniczący jury Mirek Drewniak w swoim królestwie – eleganckiej restauracji „Dworek” w Bielsku-Białej. Blogerzy przygotowywali dania w stylu azjatyckim zarówno w sobotę, podczas konkursowych eliminacji, jak i w piątek podczas warsztatów kulinarnych.   Znamy już komplet finalistówDo grona finalistów konkursu BlogerChef dołączyła Małgosia Jaszczyk, autorka bloga tapasdecolo-res.blogspot.com oraz deseru kokosowego z mango, pistacjami i...

  • Wielkanoc to święto jaj, szynek, kiełbas i ciast. I choć przy hucznym obchodzeniu świąt Bożego Narodzenia wypada dość blado, to smak wielkanocnych potraw niczym nie ustępują wigilijnym. Ale czy każdy z nas wie jakie tradycyjne dania powinniśmy znaleźć na stole? Właściwie żurek bądź barszcz biały w zależności od miejsca z którego pochodzimy. Przyjęło się, że ten pierwszy jadany jest raczej na południu i zachodzie Polski, zaś drugi w reszcie kraju. Wspólną bazą jest oczywiście zakwas,...

  • Od wieków w naszym kraju święta wielkanocne obchodzone są w sposób tradycyjny, a przepisy na potrawy, które znajdują się prawie na każdym stole, przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Każda z tych potraw ma swoje symboliczne znaczenie, które warto poznać. Bez wątpienia każde dziecko najbardziej w tych świętach lubi śmigus dyngus i święcenie koszyczka. Ten pierwszy zwyczaj sięga swoimi korzeniami pogaństwa, ale święconka jest już silnie powiązana z religią chrześcijańską. Biorąc pod uwagę,...

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Znakomity pomysł na przygotowanie surowego ciasta, oblanego polewą lustrzaną. Ciasto surowe2 szklanki mąki (ok. 250 g)1 szklanka brązowego cukru (ok. 220 g)225 g lekko rozpuszczonego masła2 łyżki mleka1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego1 łyżeczka soli Różowe monoporcje45 g białej czekolady45 g suszonej żurawiny Różowa polewa lustrzana10 g żelatyny w proszkuwoda do zalania żelatyny (ma ją przykryć)150 g malin75 ml wody100 g cukru100 g słodzonego skondensowanego mleka 100 g...