• Informacje na temat:

    potrawy swiateczne lista

Przepisy na temat: potrawy swiateczne lista
  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    Są potrawy, które bez względu na region rządzą na wielkanocnych stołach w całej Polsce. Do nich należy między innymi żurek, biała kiełbasa czy słodkie mazurki. Inne dania są specyficzne dla konkretnego regionu. Co jada się na śniadanie wielkanocne w różnych rejonach Polski?

  • Ciasto pachnące świętami

    .... W zależności od regionu Polski zmieniają się nie tylko zwyczaje, ale także potrawy, które goszczą na stole. Elementem łączącym odmienne tradycje stają się słodkie wypieki . Niezależnie od miejsca(...) pszennej. Lista towarów, na które obowiązywały kartki znacznie wydłużyła się w połowie lat 70. Mimo tego, wielu z nas pamięta tamte święta jako magiczne. Gospodynie domowe, którym udało się...

Artykuły na temat: potrawy swiateczne lista
  • 5 sposobów na to, jak przygotować się na świąteczne wydatki

    ...sklepów, zwłaszcza tych z asortymentem RTV/AGD. Jeżeli więc właśnie takich prezentów szukasz, to 29 listopada zachowaj szczególną czujność.   3. Wcześniej dokładnie zaplanuj wszystkie potrawy...

  • Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym żurem. A skoro jest u nas tak lubiana, warto się czegoś o niej dowiedzieć. Fot.123RF/Picsel Biała kiełbasa wywodzi się z Wielkopolski, gdzie była jedzona już w wieku XVII. W polskiej tradycji jest to kiełbasa surowa lub parzona, niezbyt mocno rozdrobniona, zwykle przygotowywana z wieprzowiny wzbogacanej czasem wołowiną. W sklepach dostępna...

  • Święconki, koronki i... dziedzictwo kultury

    W Wielką Sobotę tradycyjnie świecimy potrawy, które trafiają na świąteczny stół. Koszyczek, wypełniony pisankami i świątecznymi smakołykami, zwykle nakrywamy białą, szydełkową serwetką. Jak się okazuje, koronka to również dziedzictwo kultury.

  • Mazurki i baby – kolorowe, lukrowane, pełne fantazji – stanowią kulinarny symbol Świąt Wielkanocnych. Po okresie wstrzemięźliwości związanej z Wielkim Postem, przychodzi czas na świętowanie. Wyjątkowo słodkie! Oto topowe wielkanocne „klasyki”, bez których nasz świąteczny stół nie mógłby się obejść. Mazurek to charakterystyczne niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem. Uważany za tradycyjnie polski wypiek, trafił do nas prawdopodobnie w XVII wieku z Turcji. Jego symbolika...

  • Zbliżające się Boże Narodzenie widać już na każdym kroku. Ozdobione wystawy sklepów, świąteczne reklamy czy coroczna grudniowa playlista w radiu. Wszystko przypomina, że Święta już niedługo, a co za tym idzie coraz mniej czasu na przygotowania. W natłoku codziennych zajęć wielu z nas pomyśli o nich w ostatniej chwili i gorączkowo będzie poszukiwać prezentów i robić porządki. Na szczęście zawsze...

  • Wielkanoc to święto jaj, szynek, kiełbas i ciast. I choć przy hucznym obchodzeniu świąt Bożego Narodzenia wypada dość blado, to smak wielkanocnych potraw niczym nie ustępują wigilijnym. Ale czy każdy z nas wie jakie tradycyjne dania powinniśmy znaleźć na stole? Właściwie żurek bądź barszcz biały w zależności od miejsca z którego pochodzimy. Przyjęło się, że ten pierwszy jadany jest raczej na południu i zachodzie Polski, zaś drugi w reszcie kraju. Wspólną bazą jest oczywiście zakwas,...

  • Święta last minute

    Zbliżające się Boże Narodzenie widać już na każdym kroku. Ozdobione wystawy sklepów, świąteczne reklamy czy coroczna grudniowa playlista w radiu. Wszystko przypomina, że Święta już niedługo, a co za tym idzie coraz mniej czasu na przygotowania. W natłoku codziennych zajęć wielu z nas pomyśli o nich w ostatniej chwili i gorączkowo będzie poszukiwać prezentów i robić porządki. Na szczęście zawsze...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...

  • Resztki po świętach: już dziś pomyśl o tym, jak je wykorzystać

    ...z resztkami pozostałymi po świętach? Podziel się albo schowaj na później Pasztety, wędliny, duża ilość sałatki warzywnej, kupione zapas pieczywo. Dopiero kiedy przygotujesz potrawy na świąteczny...

  • Poniżej znajdziesz wszystkie substancje słodzące stosowane jako dodatki do żywności i/lub do produkcji słodzików. Jakie właściwości mają stosowane w Polsce słodziki?   Fot. 123RF.COM/PICSEL Słodziki dzielą się na te mniej słodkie od sacharozy (alkohole wielowodorotlenowe) oraz substancje intensywnie słodzące, które są od kilkudziesięciu do kilku tysięcy razy od niej słodsze. Mogą być zarówno całkowicie syntetyczne, jak i półsyntetyczne czy naturalne. Polialkohole mają niską, ale nie zerową...