• Informacje na temat:

    potrawy na woreczek żółciowy

Przepisy na temat: potrawy na woreczek żółciowy
  • Kuchenne lekarstwa

    ...przeziębienie lub grypę, dobrze jest mieć pod ręką pieprz . Jest to przyprawa, która doskonale rozgrzewa. Czasami wydaje się, że po spożyciu potrawy posypanej pieprzem, roznieca się w naszym żołądku ogień. to(...) potrawy. Należy go dodawać do mięs, soczewicy i sera. Pieprz czarny pomaga wyleczyć obrzęki, zapalenia skóry, pokrzywkę. Trzeba tylko posmarować zmienione chorobowo miejsca pieprzem utartym z odrobiną...

Artykuły na temat: potrawy na woreczek żółciowy
  • Co jeść przy kłopotach  z woreczkiem żółciowym

    ...​Wprowadź lekkostrawne posiłki z ograniczeniem tłuszczu i błonnika. Wyklucz smażone potrawy. Uważaj na tłuste sery i wędliny, majonez, smalec, śmietanę, ale też grube kasze, razowe pieczywo, otręby pszenne, surowe warzywa i owoce.

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Koniec kłopotów z woreczkiem żółciowym

    Jeśli cierpisz na niestrawność i kolki, poproś lekarza rodzinnego o skierowanie na USG. Badanie wykaże, czy ich przyczyną jest chory woreczek żółciowy. Zioła i leki: poprawią trawienie i złagodzą(...)Kiedy narzekamy, że boli nas wątroba, zwykle chodzi o dolegliwości związane z pęcherzykiem żółciowym, nazywanym potocznie woreczkiem. Jest to narząd, który magazynuje wyprodukowaną w wątrobie żółć...

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego specjalistycznej wiedzy. Poszukując produktów, które swym cennym składem mogłyby wzbogacić nasz codzienny jadłospis, bardzo często zapominamy o przyprawach. To duży błąd, gdyż te niepozorne dodatki do dań zazwyczaj kryją w sobie mnóstwo składników odżywczych, doskonale wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu. Oto kilka dodatków, które z pewnością...

  • Co jeść po usunięciu woreczka żółciowego?

    ...żółciowych do dwunastnicy może nie wystarczać do strawienia tłustego posiłku. Dlatego jedz potrawy gotowane w wodzie lub na parze. Po dwóch miesiącach po operacji - włącz także potrawy pieczone w folii (np(...) - owsiane i pszenne. Zaleca się zaczynać od jednej łyżki na dzień i zwiększać porcje co kilka dni o jedną łyżkę, dochodząc do 4-6 łyżek dziennie. Zmniejsza to powstawanie złogów w drogach żółciowych...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...

  • Fakty i mity na temat ostrego jedzenia

    Istnieje wiele mitów dotyczących nadmiernego spożywania ostrych potraw. Jedno jest pewne, nie zawsze są one szkodliwe dla organizmu. W niektórych przypadkach takie potrawy wręcz pomagają mu(...) każdy może jeść ostre przyprawy do woli. Przede wszystkim muszą na siebie uważać osoby z wrzodami żołądka i wyciętym woreczkiem żółciowym.

  • Dobra wiadomość dla osób lubiących pikantne jedzenie: te najostrzejsze przysmaki wspomagają nas w walce z nadprogramowymi kilogramami. Oprócz nich istnieją także inne produkty, które sprawiają, że spalamy kalorie w nich zawarte jeszcze w czasie ich jedzenia i trawienia. Fot. 123RF/Picsel Co zrobić, aby jedzenie było sprzymierzeńcem w walce z niechcianymi kilogramami?   Termogenik z warzywniaka Termogeniki to środki, które pobudzają organizm do tego, aby produkował ciepło i tym samym spalał...

  • Napary i okłady przeciw bolesnym skurczom jelit

    ...​Skurcze jelit dopadają nas, gdy jemy w biegu, nieregularnie, za dużo albo zbyt "ciężko". Tłuste, smażone potrawy to prosta droga do bolesnych dolegliwości.

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...