• Informacje na temat:

    potrawy na ognisko

Przepisy na temat: potrawy na ognisko
  • Pora na tatara

    ...konsument samodzielnie mieszał mięso z dodatkami i przyprawami. Nazwa potrawy wzięła się od jednego z plemion mongolskich, Tatarów, które w XIII w. najechało ziemie Europy Środkowo-Wschodniej, a którego...

  • Ilość składników regulujemy według ilości potrawy, jaką chcemy otrzymać lub upodobań ( ja wolę więcej jarzyn). Przygotowanie: Obrane ziemniaki, marchew i cebulę kroimy w plastry, zieloną pietruszkę(...) letnia: to samo pieczemy w specjalnym metalowym garnku (można już kupić w sklepach) na ognisku (koniecznie rozpalić ognisko z drzewa owocowego). W tej wersji należy wszystkie składniki przykryć pergaminem...

  • Sos żurawinowy - Maciej Kuroń

    Goździki, jałowiec i pieprz tłuczemy na drobną miazgę. Wrzucamy do rondelka, zalewamy winem, dodajemy cukier i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy 5 min, przecedzamy przez sito wlewamy brandy i wraz z pozostałymi składnikami dodajemy do owoców. Dusimy od 2 do 4 godzin, studzimy i wykładamy do salaterki lub słoików. Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska"

  • Stek z piersi drobiowej - Maciej Kuroń

    Czosnek i imbir drobno siekamy. Pierś z kurczaka nacieramy mieszanką sosu sojowego, oleju i przypraw i pozostawiamy na co najmniej pół godziny. Pieczemy na grillu około 5 minut z każdej strony. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem. Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska" Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie! Czy...

  • Wieprzowina po meksykańsku - Maciej Kuroń

    ...z różnokolorowej fasoli. Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska" Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie! Czy dobrze...

  • Sokoliki z grilla - Maciej Kuroń

    Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska" Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie! Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

  • Chutney ananasowo-imbirowy - Maciej Kuroń

    ...ostudzenia lub przekładamy do wyparzonych słoiczków. Słoiczki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska" Znasz lepszy...

  • Kaszanka z jabłkiem - Maciej Kuroń

    ...przygotowywać słynne śląskie krupnioki, z tym że zgodnie z tradycją wystarczy je grillować z cebulką. Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska"

  • Żeberka - Maciej Kuroń

    ...pozostałą bejcą. Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska" Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas...

  • Stek ze strusia - Maciej Kuroń

    Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska" Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!" . Najlepsze przepisy nagradzamy...

Artykuły na temat: potrawy na ognisko
  • Zimowe ognisko

    Kulig zwieńczony ogniskiem to dla wielu z nas wielkie marzenie z dzieciństwa. Może czas na jego realizację? Potrawy przygotowywane przy ognisku mogą być zdrowe, o ile będziemy przestrzegać dwóch podstawowych zasad.

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Potrawy z żołędzi wracają do łask

    Dębowe żołędzie, powszechnie stosowane przed wiekami w gastronomii na Półwyspie Iberyjskim, wracają do łask. Ich popularność wspiera moda na potrawy na bazie produktów ekologicznych.

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego specjalistycznej wiedzy. Poszukując produktów, które swym cennym składem mogłyby wzbogacić nasz codzienny jadłospis, bardzo często zapominamy o przyprawach. To duży błąd, gdyż te niepozorne dodatki do dań zazwyczaj kryją w sobie mnóstwo składników odżywczych, doskonale wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu. Oto kilka dodatków, które z pewnością...

  • ..."Grill. Potrawy z rusztu i ogniska" - mistrz kuchni Maciej Kuroń, nadworny kucharz Rzeczpospolitej, autor fundamentalnej i arcyciekawej "Kuchni polskiej. Kuchni Rzeczypospolitej Wielu Narodów" postanowił tym razem opowiedzieć czytelnikom o potrawach z grilla i rusztu. I trzeba przyznać, że zrobił to jak zwykle ciekawie i smacznie.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...

  • Dziesiątka Pucharów. Dziś rozbudzisz w sobie pasje kulinarne. Uda Ci się wyczarować cudowne i smaczne potrawy. Swoimi przysmakami zachwycisz rodzinę i...

  • Dobra wiadomość dla osób lubiących pikantne jedzenie: te najostrzejsze przysmaki wspomagają nas w walce z nadprogramowymi kilogramami. Oprócz nich istnieją także inne produkty, które sprawiają, że spalamy kalorie w nich zawarte jeszcze w czasie ich jedzenia i trawienia. Fot. 123RF/Picsel Co zrobić, aby jedzenie było sprzymierzeńcem w walce z niechcianymi kilogramami?   Termogenik z warzywniaka Termogeniki to środki, które pobudzają organizm do tego, aby produkował ciepło i tym samym spalał...

  • Dziesiątka Pucharów. Dziś rozbudzisz w sobie pasje kulinarne. Uda Ci się wyczarować cudowne i smaczne potrawy. Swoimi przysmakami zachwycisz rodzinę i...

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...