• Informacje na temat:

    potrawy jednogarnkowe z mięsa mielonego

Przepisy na temat: potrawy jednogarnkowe z mięsa mielonego
  • Pomysły na wyjątkowy obiad

    Te potrawy wyglądają bardzo apetycznie, a smakują rewelacyjnie. Spróbujecie?

  • Frytki wojenne i stamppot

    ...rozgniata się za pomocą metalowego tłuczka na niejednorodną masę. - Stamppot to popularne danie jednogarnkowe - to potłuczone ziemniaki pomieszane z różnymi warzywami, całość podaje się z kawałkiem mięsa(...), gdy Holendrzy gotowali posiłki w jednym garnku. Do potrawy serwuje się wędzoną kiełbasę rookworst, mocno usmażony boczek pokrojony w kostkę lub holenderski kotlet mielony gehaktbal. Potrawa od...

Artykuły na temat: potrawy jednogarnkowe z mięsa mielonego
  • Jak przygotować czerwone mięso

    Lekarze i dietetycy są pewni: powinniśmy jeść mniej mięsa, zwłaszcza czerwonego. Nie musisz całkowicie z niego rezygnować. Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, dlatego trzeba je odpowiednio przyrządzić, aby było zdrowsze.

  • Mięso mielone gości zwykle na naszych talerzach pod postacią nieśmiertelnych kotletów. A gdyby tak pożegnać kulinarną nudę i wykorzystać ten produkt w nieco inny sposób? Oto nasze propozycje. Fot. 123RF/Picsel Mięso mielone, podobnie jak ciasto francuskie, ma niemal nieograniczoną liczbę zastosowań w kuchni. Z jego pomocą przygotujecie nie tylko klasyczne kotlety, ale również ciekawe zupy, sycące sosy, zapiekanki oraz wiele zaskakujących przekąsek, które doskonale sprawdzą się na przyjęciach....

  • Dwa w jednym

    Co jest na antypodach fast foodu? Jednogarnkowce. Przyrządza się je łatwo, ale żeby osiągnąć kulinarny sukces, potrzebny jest czas. Dużo czasu. Warzone powoli w tym samym garze doprawione ziołami mięso i jarzyny zyskują bogactwo smaku, którego nie osiągnie się w żaden inny sposób. Pyszne i sycące potrawy jednogarnkowe zastąpią obiad z dwóch dań, więc karm się nimi, gdy chłodno.

  • Dania jednogarnkowe sprawdzą się w każdej kuchni, zarówno w tej, gdzie królują jedynie rośliny, jak i w tej, gdzie kucharzami są zagorzali mięsożercy. Wystarczy kilka dobrej jakości składników, aby szybko przygotować smaczny obiad dla całej rodziny. Dania jednogarnkowe przygotowujemy najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Są bowiem pożywne, sycące i doskonale rozgrzewają. Ponad to nie wymagają od nas dużego nakładu pracy, dlatego są idealnym rozwiązaniem dla zabieganych osób. Jak widać...

  • Soczewica – cenna roślina strączkowa

    ...z daniami kuchni Bliskiego Wschodu - są tam składnikiem dodawanym do wielu posiłków. Przykładem klasycznej potrawy z soczewicy jest rozgrzewająca libańska zupa shorba al-adas. Przygotowuje się ją z soczewicy(...) pierogów, warzyw faszerowanych lub potraw jednogarnkowych. Doskonale sprawdzi się jako zamiennik mięsa np. w angielskiej zapiekance pasterskiej w wersji wegańskiej. W połączeniu z batatami, groszkiem...

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Kuroniowie: Smaki rodzinne z historią w tle

    ...gotowanie jak na sposób wyrażania uczuć. Mam wrażenie, że tacie łatwiej było wyrazić miłość lub sympatię właśnie za pomocą ugotowanej potrawy niż słowami. Takie podejście do jedzenia i gotowania(...) spieszę się - w przeciwieństwie do tego co jest w pracy, gdzie jednak bardzo liczy się czas. W domu jedzenie się celebruje. Często rozmawiamy o tym, co będziemy jedli i planujemy to. Jednak same potrawy nie...

  • Dania jednogarnkowe to tajna broń każdego kucharza. Dzięki nim bez wysiłku wyczarujemy smaczny obiad dla całej rodziny, dlatego też zawsze warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów. Fot. 123RF/Picsel Dania jednogarnkowe przygotowujemy najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Są bowiem pożywne, sycące i doskonale rozgrzewają. Ponadto nie wymagają od nas dużego nakładu pracy, co czyni z nich idealną propozycję dla osób zabieganych. Naszym zdaniem, miseczka smakowitej potrawki jest...

  • Z jednego garnka

    Dania jednogarnkowe zawdzięczamy Niemcom. Oni to wymyślili eintopf (ein - jeden i topf - garnek), czyli bardzo gęstą, ale czystą (niezaciąganą) zupę jarzynową ugotowaną najczęściej na mięsie wołowym (które już miękkie wyjmujemy, kroimy na kawałki i ponownie wrzucamy do garnka). Przygotowanie takiego dania wymaga czasu, bo zupa gotuje się powoli. Gdy do potrawy dodamy więcej mięsa, otrzymamy...

  • Mięso mielone jest częstym składnikiem naszych dań, ponieważ można wyczarować z niego niesamowite potrawy. Ich smak zależy od jakości mięsa, a w tym przypadku producenci nie zawsze postępują uczciwie. Fot. 123RF/Picsel Dla wielu kucharzy, mięso mielone jest sprawdzonym "planem awaryjnym", po który sięga się zawsze, gdy brakuje pomysłu na obiad. Jednak, aby przygotowana przez nas potrawa była smaczna, potrzebujemy dobrej jakości składników. Tymczasem okazuje się, że kupienie mięsa mielonego,...