• Informacje na temat:

    potrawy bez soli

Przepisy na temat: potrawy bez soli
  • Potrawy na cały tydzień

    Pyszne i zdrowe dania obiadowe. Przygotujesz je bez trudu!

  • Zaczynamy od produktu, którego bez soli chyba prawie nikt sobie nie wyobraża – pieczywa. Dzisiaj upieczemy angielkę, nazywaną też bułką paryską lub batonem , w zależności od regionu Polski. Przygotujemy nietypową angielkę, bo na kefirze, takim domowym. A o produkcji kefiru w domu i ziarnach kefirowych napiszemy następnym razem. Angielka ta ma pyszną chrupiącą skórkę, jest puszysta i można zajadać ją zarówno z dodatkami wytrawnymi, jak i na słodko.

  • Potrawy na cały tydzień

    ..., paprykę w proszku, majeranek i kminek. Duś bez przykrycia, czasem mieszając.  2. Kiełbasę, boczek, pieczarki pokrój w drobną kostkę, smaż na oleju. Dodaj startą na tarce marchewkę, smaż chwilę. Gdy(...) angielskie. Duś pod przykryciem około 45 minut.  2. Kapustę posiekaj drobno i zalej wrzątkiem. Ugotuj do miękkości z dodatkiem masła, soli, cukru, pieprzu, majeranku, posiekanej drobno cebuli...

  • Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.

  • Smaczne potrawy obiadowe

    ...1. Kurczaka pokrój, przypraw, polej oliwą. Schłodź. Zeszklij posiekaną cebulę, wsyp pokrojoną w kostkę paprykę i czosnek. Dodaj kurczaka, zrumień.  2. Wlej śmietanę, dodaj posiekane pomidory i camembert bez...

  • Bez użycia soli. Koniecznie chciałam połączyć mięso z kurczaka z jabłkiem i udało się. Wyszedł wspaniały dietetyczny gulasz bez użycia soli.

  • Nasze ulubione potrawy o właściwościach oczyszczających

    Korzystając z wiedzy, którą czerpiemy zarówno z medycyny wschodniej, jak i z współczesnej dietetyki, w naszej kuchni powstają proste, szybkie i smaczne potrawy. Mamy też sprawdzone sposoby na to(...) spożywa się od 3 do 5 razy dziennie świeżo ugotowaną kaszę bez dodatków. Opcja dla wytrwałych zakłada nawet 14 dni takiej monodiety. My proponujemy mniej radykalne wyjście - włączenie kaszy...

  • W każdej kuchni coś smażymy:ryby, mięso, warzywa lub pączki. Największą zmorą smażonych potraw jest gorący tłuszcz, który pryska parząc nasze dłonie i brudząc wszystko wkoło. Jest jednak kilka patentów , których zastosowanie zdecydowanie ograniczy ten problem.

  • Ciasteczka bez laktozy

    Nietolerancja laktozy sprawia, że szukamy przepisów na potrawy i desery bez użycia mleka i jego pochodnych. Oto przepis na domowe ciasteczka bez laktozy, które są tak samo pyszne jak tradycyjne i równie łatwe do wykonania. Sekret? Użyjmy dobrego oleju roślinnego i gotowe!

  • Peklowane w soli żółtka to moje niedawne odkrycie, używam ich zamiast parmezanu. Tak przygotowane żółtka wzbogacą smak potraw z makaronu, ryżu, sałatek, warzyw, zup i kanapek.

Artykuły na temat: potrawy bez soli
  • Zdrowe zamienniki soli

    W gotowych daniach dla niemowląt nie znajdziemy soli. I bardzo dobrze. Sól szkodzi rozwijającym się w małym organizmie nerkom.

  • Od wieków w naszym kraju święta wielkanocne obchodzone są w sposób tradycyjny, a przepisy na potrawy, które znajdują się prawie na każdym stole, przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Każda z tych potraw ma swoje symboliczne znaczenie, które warto poznać. Bez wątpienia każde dziecko najbardziej w tych świętach lubi śmigus dyngus i święcenie koszyczka. Ten pierwszy zwyczaj sięga swoimi korzeniami pogaństwa, ale święconka jest już silnie powiązana z religią chrześcijańską. Biorąc pod uwagę,...

  • Sól? Bez niej też jest smacznie

    ...​Nic, co nie jest posolone, ci nie smakuje? Spróbuj systematycznie zmniejszać dawkę soli, a za to więcej używać przypraw i ziół. Po dwóch, góra trzech tygodniach stwierdzisz, że sól nie jest potrzebna.

  • Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym żurem. A skoro jest u nas tak lubiana, warto się czegoś o niej dowiedzieć. Fot.123RF/Picsel Biała kiełbasa wywodzi się z Wielkopolski, gdzie była jedzona już w wieku XVII. W polskiej tradycji jest to kiełbasa surowa lub parzona, niezbyt mocno rozdrobniona, zwykle przygotowywana z wieprzowiny wzbogacanej czasem wołowiną. W sklepach dostępna...

  • Czego domaga się organizm, gdy masz ochotę na konkretne potrawy?

    Nieodparta ochota na zjedzenie czegoś to niekoniecznie znak, że jesteś łasuchem bez krztyny silnej woli.

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego specjalistycznej wiedzy. Poszukując produktów, które swym cennym składem mogłyby wzbogacić nasz codzienny jadłospis, bardzo często zapominamy o przyprawach. To duży błąd, gdyż te niepozorne dodatki do dań zazwyczaj kryją w sobie mnóstwo składników odżywczych, doskonale wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu. Oto kilka dodatków, które z pewnością...

  • Wielkanocna kuchnia! Jakie potrawy przygotowujemy najczęściej?

    ...wyobrażamy sobie Wielkanocy także bez tradycyjnych jajek, aż 77% deklaruje, że są one obowiązkowym elementem jadłospisu. W tym okresie chętnie przygotowujemy także sałatkę jarzynową (24%) oraz(...) kuchni, by wspólnie przygotować potrawy, które dobrze znają w zupełnie nowej odsłonie! Kto powiedział, że barszcz biały musi być zawsze taki sam? Z pomocą Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY...

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Nadmiar soli szkodzi sercu i mózgowi

    Lubisz jeść słone przekąski? Często dosalasz potrawy na swoim talerzu? Uważaj, bo możesz zachorować nie tylko na nadciśnienie, ale i raka żołądka, osteoporozę czy demencję.

  • Wydawać by się mogło, że niewiele jest do powiedzenia w temacie soli. Wszyscy wiemy jak wygląda, znamy jej smak i wiemy, czym grozi przesadzenie z jej ilością. Jednak biała, jodowana sól, którą najczęściej możemy znaleźć w solniczkach to tylko jeden z wielu jej rodzajów. Fot.123RF/Picsel Możemy wyróżnić kilkadziesiąt rodzajów soli. Różnią się od siebie kolorem, smakiem, sposobem pozyskiwania, i co ważne - ceną. Dodatkowo, każda sól nieco inaczej na smak gotowanych przez nas potrawy. Dziś...