• Informacje na temat:

    potrawka z kiełbasa

Przepisy na temat: potrawka z kiełbasa
  • Jednogarnkowe dania z wędliną

    Potrawka z fasolką Sposób przygotowania 1. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój je w dużą kostkę, wycinając twarde środki. Sok pomidorowy podgrzej z sosem sojowym i z bulionem. Dolej(...) kiełbasa węgierska lub zwykła, np. podwawelska (jeśli lubisz, wymieszaj ją wcześniej z łyżeczką pasty ajwar lub keczupu). Podsmaż przez minutę. Do kiełbasy dodaj szalotki i pokrojoną w paseczki...

  • Łatwe i bardzoszybkie w przygotowaniu no i tanie!

  • Szakszuka z cukinią

    Śniadaniowe danie pochodzące z Tunezji. Mówi się, że ilu kucharzy, tyle wersji szakszuki. My proponujemy wariant z cukinią.

  • Szybkie i pyszne

  • Piperade - baskijska "szakszuka"

    Piperade może być podawane jako danie główne lub dodatek. Przygotowywane na bazie duszonej papryki, pomidorów i cebuli stanowi jedno z czołowych dań kuchni baskijskiej.

  • Sycące i smaczne danie na obiad.

  • Jednogarnkowe dania z botwinką i młodą kapustą

    ...zieleniny. Ew. dopraw zupę solą i pieprzem ziołowym.  Potrawka na wędzonce Sposób przygotowania 1. Włoszczyznę oczyść, opłucz. Z łodygi rabarbaru usuń twarde włókna, pokrój na 3 kawałki...

  • pyszne, syte danie jednogarnkowe

  • Przekąska na Sylwestra w mniej niż 15 minut

    ...-20 min. Gdy tarta i kiełbasa zarumienią się, formę z plackiem wyciągamy z piekarnika. Danie porcjujemy po 30-40 min., gdy nieco ostygnie (wcześniej może się kruszyć). Parówki w cieście...

  • Smaczny dodatek na obiad z nowymi ziemniaczkami.

Artykuły na temat: potrawka z kiełbasa
  • Potrawka z fasolki

    Pomysl zaczerpnelam z miesiecznika kulinanrego "Saveurs", O6. 12. i goraco polecam bo to kolejna proscizna, ale taka pyszna... 500 g swiezej fasolki,...

  • W tym roku rezygnujesz z tradycyjnego, majówkowego grilla? Sprawdź, jak przygotować pyszną kiełbasę w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel W przypadku majówki wielu Polaku już od lat ma takie same plany kulinarne: grillowana kiełbasa i ewentualnie nieco innych przysmaków z rusztu. W tym roku może wyglądać to nieco inaczej. Czy jednak w takiej sytuacji musimy rezygnować z ulubionych dań? Nic z tych rzeczy. Alternatywą dla tradycyjnego grilla węglowego może być specjalna patelnia,...

  • Luksus na wyciągnięcie ręki

    Nad Teneryfą, największą z Wysp Kanaryjskich, góruje Pico del Teide, najwyższy szczyt w całej Hiszpanii, który przez cały rok pokryty jest śniegiem. W języku pierwotnych mieszkańców wyspy tiner oznaczało górę, ife - śnieg. Stąd proste tłumaczenie: Teneryfa znaczy biała albo śniegowa góra.

  • Doskonała przekąska na świąteczny stół Składniki: • 8 białych kiełbasek JBB • opakowanie ciasta francuskiego • cebule • majeranek • 1 jajko • masło do podsmażenia • sól, pieprz • 1 łyżka cukru Składniki na sos:• 150 ml słodkiej śmietanki • 3 łyżki chrzanu • sól i biały pieprz Sposób przygotowania: Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto...

  • Z różnych świata stron

    ...żeberka. Obok umieścić całe główki czosnku przekrojone poziomo na pół. Wstawić do piekarnika (180°C) i piec około 40 minut. Chińska potrawka z jajkiem Składniki na 4-6 porcji: 2 szklanki ryżu, 40

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Niech mama już idzie

    Ta więź nie jest oczywista. Bo z synową lub zięciem można być w zgodzie tylko... pod warunkiem. Warunki teściowej? Żeby młodzi nie byli pazerni: „mamo, daj”, „mamo, kup”. Żeby nie traktowali jak darmowej niani. Żeby rozumieli, że dzisiaj kobieta 60 plus ma swoje sprawy i nie musi się poświęcać. A w zamian? Trzeba pomagać bezinteresownie. Nie wtrącać się. Zaakceptować, że dziś małżeństwo wygląda inaczej niż za moich czasów. To trudne. Współczesne teściowe opowiadają o życiu na czynnym wulkanie.

  • Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym żurem. A skoro jest u nas tak lubiana, warto się czegoś o niej dowiedzieć. Fot.123RF/Picsel Biała kiełbasa wywodzi się z Wielkopolski, gdzie była jedzona już w wieku XVII. W polskiej tradycji jest to kiełbasa surowa lub parzona, niezbyt mocno rozdrobniona, zwykle przygotowywana z wieprzowiny wzbogacanej czasem wołowiną. W sklepach dostępna...

  • Cypr od kuchni

    ...loukanika (wędzona kiełbasa, której smak zależy od regionu, w którym została wyprodukowana; zazwyczaj dodaje się do niej dużo kolendry) oraz różnego rodzaju klopsiki mięsne (doprawione kolendrą i cynamonem...

  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w skrócie "MOM". MOM bywa nazywany także "mięsem odzyskanym...

Wideo na temat: potrawka z kiełbasa
  • Jak zrobić leczo z cukinii

    Leczo z cukinii to wyjątkowa propozycja na letnie, gorące dania, które będą nie tylko zdrowe, ale i pożywne! Cukinia, niezwykle tanie warzywo i bardzo łatwo dostępne w sezonie letnim, świetnie nadaje się do zrobienia przepysznej potrawki, która zachwyci wszystkich! Delikatne, mocno pomidorowe leczo, ze sporym dodatkiem drobno pokrojonej kiełbaski - to kapitalna propozycja dla wszystkich! Poznajcie nasz prosty sposób na leczo z cukinii z kiełbasą!