• Informacje na temat:

    potrawa z resztek ciasta

Artykuły na temat: potrawa z resztek ciasta
  • Domowa pizza

    Najsławniejsza włoska potrawa, której przodkiem był nasączany oliwą placek z mąki i wody. Swój ostateczny kształt osiągnęła pizza w wieku XIX za sprawą zasilenia ją serem mozzarella.

  • Kuchenne triki – wypróbuj je

    ..., aby nie wykipiały. Połóż na brzegu garnka drewnianą łyżkę i dopiero na nią pokrywkę. Potrawa nie ucieknie z naczynia, ponieważ pęcherze unoszące się podczas gotowania będą pękały w zetknięciu z drewnem(...), szybciej mięknie przyrządzana na małym. Frytki z piekarnika Smażenie frytek jest pracochłonne, a sama potrawa niezbyt zdrowa. Przygotuj je więc z mniejszą ilością tłuszczu. Pokrojone w słupki...

  • Sprzęty i pomysły, które pomogą nie marnować jedzenia

    ...roboty konfitury. Kreatywne gotowanie Jak jeszcze możemy ograniczyć wyrzucanie żywności? Zamiast beztrosko pozbywać się resztek z obiadu, pomyślmy nad tym, w jaki sposób można je jeszcze(...) problemu przerobić na kluski śląskie i schować do zamrażarki. Jeśli do pieczenia ciasta zużyliśmy kilka żółtek, nie wyrzucajmy białek. Możemy schować je do zamrażarki i za jakiś czas przygotować z nich...

  • Schudnij bez diety

    ...sukcesach celebrytów zapadają nam w pamięci, ale informacje o skutkach ubocznych diet - zdecydowanie rzadziej. Nie skreślaj, tylko zjedz w lżejszej wersji Jeśli potrawa, którą lubimy, nie mieści się w ramach zbilansowanej diety, wystarczy okrasić ją zdrowymi dodatkami. Kochasz pizzę? Zmień kilka jej składników, np. do ciasta dodaj trochę mąki razowej, zamiast boczkiem obłóż chudą szynką i zmniejsz...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    .... Niedzielne ciasta? - No cóż, jeśli chodzi o pieczenie i ciasta, raczej nie jestem ekspertem. Bardzo lubię robić zupy, mięso, warzywa - pieczenie to trochę co innego. Są dwa rodzaje kucharzy: tacy(...). I ciasta - babki rumowe... Bawi się pani w archeologię przepisów kulinarnych? Szuka jakichś historycznych korzeni tego, co pani gotuje? - Nie mam wielkiej wiedzy o historii kuchni - ani polskiej...