• Informacje na temat:

    potrawa z podrobów

Przepisy na temat: potrawa z podrobów
  • Haggis - kaszanka po szkocku

    Haggis to szkocki przysmak - danie przyrządzane z owczych podrobów i dodatków, które zaszywa się i dusi w owczym żołądku. Szkocki Mickiewicz, Robert Burns, napisał nawet wiersz wychwalający potrawę ze szkockiej prowincji.

  • Haggis -  przysmak szkocki czy angielski?

    Haggis - danie z podrobów baranich i owsianki - jest powszechnie uważany za szkocką potrawę narodową. Szkoci bardzo się więc oburzyli, gdy angielska historyk uznała, że haggis pochodzi ... z Anglii.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...pokrojony. Z czego było to nadzienie? - Z wątroby, mięsa, różnych podrobów podsmażonych. Bułka, dużo zielonej pietruchy. Pieczone prosię Sprawione prosię umyć i osuszyć. Natrzeć majerankiem, solą...

  • Kuchnia chorwacka

    ...sałatka ( pomidory, ogórki, papryka, kapusta, biała kapusta, przyprawione oliwą z oliwek oraz octem winnym ). Potrawa, którą można zjeść tylko na wyspach Hvar, Korčula, Brač, to vitalac - danie z podrobów jagnięcych nadzianych w jelito i upieczone na grillu, a jedynie na Visie dostaniemy pizze z sardelami. Tereny położone przy źródłach wody słodkiej znane są z egzotycznych dań z żab i raków...

  • Kuchnia turecka

    .... Potrawa ta bardzo szybko przyjęła się w całej Turcji, a obecnie jest daniem narodowym. Döner kebap podawany jest w małej budce na rogu i w najlepszych restauracjach. Spośród rozlicznych jego odmian(...) smażonych bakłażanów nadziewanych masą z pomidorów, cebuli i czosnku, czasami z dodatkiem baraniny, zalanych zimnym jogurtem. Börek - potrawa, którą jada się na śniadanie lub deser; rodzaj francuskiego ciasta...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ..., czasem dochodząc nawet do 60 - 70 proc. Wraz z karafką i kieliszkami na stół zawita przystawka, taka jak slană - wędzona szynka wieprzowa, tobă - rodzaj salcesonu z podrobów wieprzowych, caltaboşi...

Artykuły na temat: potrawa z podrobów
  • ​Olej rzepakowy jest polski i jest najlepszy

    Na półkach nawet zupełnie małych sklepów pysznią się oleje i oliwki z nasion winogron, oliwek, słonecznika, grapefruita i nie wiadomo, czego jeszcze. A nowoczesne i bywałe w świecie gospodynie w przepisach podawanych przyjaciółkom zarzekają się, że potrawa nie ma prawa się udać, jeśli nie użyje "oliwki z oliwek". Można rzec "cudze chwalicie, swego nie znacie".

  • Setki kulinarnych sztuczek! Przypraw barszcz winem, a rosół - karmelem! Książka dla wszystkich, którzy chcieliby: przyrządzić 20 tradycyjnych polskich potraw zupełnie inaczej niż dotychczas - w wersji francuskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, południowoamerykańskiej... Skosztować kotletów schabowych w miodzie, egzotycznej zupy pomidorowej i szarlotki na francuskim cieście, poznać detale, które decydują o jakości pieczeni, gołąbków i bigosu. Wypróbować setki kulinarnych sztuczek, takich jak...

  • Olej rzepakowy

    Na półkach nawet zupełnie małych sklepów pysznią się oleje i oliwki z nasion winogron, oliwek, słonecznika, grapefruita i nie wiadomo jeszcze czego. A nowoczesne gospodynie w przepisach podawanych przyjaciółkom zarzekają się, że potrawa nie ma prawa się udać, jeśli nie użyje oryginalnej oliwy z oliwek. Można rzec - cudze chwalicie, swego nie znacie!

  • Wyłoniliśmy pięciu szczęśliwców, do których powędrują smaczne zestawy ufundowane przez firmę Podravka. Jakich odpowiedzi udzielili? Zobaczcie sami. Bardzo dziękujemy za liczne zgłoszenia. Wybór zwycięzców nie należał do najprostszych, bo jak tu wybierać między cudownymi wspomnieniami z wakacji... Nie mniej jednak musieliśmy wytypować pięć osób. A oto zwycięzcy: Pani Ewa M. Chciałabym napisać o domowym ajvarze - poczęstowała nas nim na wakacjach gospodyni w chorwackim Omiš'u. Ajvar to...

  • Wątróbka na trzy sposoby

    Spośród podrobów najczęściej na naszym stole gości wątróbka.

  • Zapraszamy do udziału w konkursie. Do wygrania jest 5 smacznych zestawów ufundowanych przez firmę Podravka. Jeśli lubisz owoce morza, ryby lub grillowane mięsa to na pewno miałeś okazję spróbować dań charakterystycznych dla kuchni chorwackiej. Ot chociażby Ćevapčići - w restauracji, w domu, czy na imprezie u znajomego Chorwata... Jeśli zaś byłeś w Chorwacji bez wątpienia przywiozłeś mnóstwo kulinarnych wspomnień, którymi możesz się z nami podzielić. A dzielić się warto bo do wygrania jest 5...

  • Majorka: słoneczna zima na wyciągnięcie ręki

    ...rosołem. El Frito Mallorquin to potrawa, która uchodzi za wizytówkę tutejszej kuchni. To nic innego jak smażone ziemniaki z obowiązkowym dodatkiem podrobów oraz warzyw. Przysmakiem charakterystycznym...

  • Prześlij nam przepis i wygraj jedno z pięciu podwójnych zaproszeń na 3. edycję Festiwalu "Whisky Live Warsaw 2016". Lubisz eksperymentować w kuchni i łączyć z pozoru niepasujące do siebie składniki? Jeśli opowiedziałeś twierdząco, oznacza to, że zjawisko tzw. food paringu nie jest ci obce. Zaproponuj nam przepis, do przygotowania którego użyjesz whisky. Może być to deser, przystawka lub danie główne, ograniczeniem jest tylko twoja wyobraźnia. Za pomocą poniższego formularza prześlij swój...

  • Czym leczą kaca w różnych krajach? Oto 13 sposobów

    .... Rozgrzewa i przywraca siłę do życia - mówią mieszkańcy Meksyku. Grecja Pozostajemy w klimacie podrobów - grecki sposób na kaca to patsas, danie, które bardzo przypomina polskie flaki.  Jest(...) wieprzowych podrobów dodają ocet, sporo czosnku, olej i mleko. Brzmi okropnie, ale podobno czyni cuda. Dania Wśród tłustych zup i pikantnych potraw wyróżnia się sposób, w jaki z przedawkowaniem...

  • Kto by pomyślał, że z dodatkiem szlachetnego trunku jakim jest whisky, można przygotować wiele fantastycznych dań. Zobaczcie zwycięskie przepisy i wypróbujcie je w najbliższym czasie, warto. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas przepisy. Musimy przyznać, że zainspirowaliście nas swoimi pomysłami. Jak się okazuje whisky pasuje nie tylko do mięs, ale także do sosów, ryb i deserów. Mamy zaszczyt przedstawiać zwycięzców. Zaproszenia na 3 edycję festiwalu „Whisky Live Warsaw 2016"...