• Informacje na temat:

    potrawa z kapusty kiszonej i ziemniakow

Przepisy na temat: potrawa z kapusty kiszonej i ziemniakow
  • Składniki na 6 porcji: - 1 kg kapusty kiszonej, - 1/2 kg mięsa wieprzowego, (szynki, żeberek itp.), - 1 kg ziemniaków, - 2 cebule, olej, - sól, pieprz, jałowiec, kminek. Przyrządzanie: Kapustę poszatkować. Podlać wodą i łyżką oleju. Posypać jałowcem oraz kminkiem. Ugotować na miękko. Mięso pokroić na plastry, cebulę w piórka. Mięso podsmażyć na patelni razem z cebulą. Posypać solą...

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    ...i wstawić do pieca. By potrawa miała głęboki smak, a mięso było soczyste, należy wybrać odpowiednią szynkę. Doskonałą jakość gwarantuje zakup od dużego, sprawdzonego producenta. Szynka Świąteczna...

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    ...jego miano. Dzisiejszy barszcz różni się znacznie od wówczas przygotowywanego dania. Zamiast wywaru z rośliny używa się ekstraktu z kości z dodatkiem soku z kiszonej kapusty. Mąkę dodaje się potem(...)? Warto wtedy użyć ostrzejszej wędliny czy kiełbasy albo wzbogacić żurek o chrzan lub czosnek. Dzięki temu potrawa nabierze wyrazistego, lekko pikantnego smaku. Co z kolorem? Z łatwością zabielisz zupę...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    Księżowskie gospodynie przechowały sekret polskiej kuchni - uczciwego, serdecznego gotowania. Łukasz Modelski, badacz kulinarnych zagadek przeszłości, namówił je do zwierzeń. I do tego, by podzieliły się przepisami. Tak powstała książka "Kuchnia na plebanii".

  • Kuchnia chorwacka

    ...sałatka ( pomidory, ogórki, papryka, kapusta, biała kapusta, przyprawione oliwą z oliwek oraz octem winnym ). Potrawa, którą można zjeść tylko na wyspach Hvar, Korčula, Brač, to vitalac - danie...

  • Kuchnia żywiołów w praktyce

    ...sposobem uwolnienia się od nadmiernego łaknienia słodyczy jest rozgrzanie śledziony ciepłymi, gotowanymi potrawami. Nie bój się tłuszczu! Kuchnia żywiołów rozwiewa również mit dotyczący...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...dodaje się baraninę). Można je spotkać przyrządzone podobnie jak w Polsce - w liściu kapusty, ale kiszonej, albo też na sposób bałkański - w liściu winorośli. Oba rodzaje dusi się w sosie pomidorowym. Dla(...) również natrafić na salatę de varză murată - surówkę z kiszonej kapusty. Na deser Rumuni polecają papanaşi - wielkie pączki ze słodkim serem, polane kwaśną śmietaną i konfiturami, naleśniki z konfiturami...

  • Obiad w pół godziny

    ...pieprz, - 35 dag kiszonej kapusty, - 1/2 cebuli, - cukier, czarny pieprz, - 2 łyżki oliwy, - sok z cytryny Przygotowanie: Ryby opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny. Od środka posól, oprósz(...). 20 minut. W tym czasie kapustę poszatkuj (jeśli jest mocno ukwaszona, przepłucz). Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, przelej wrzątkiem, osącz i dodaj do kapusty, dołóż pokrojoną w paseczki paprykę...

Artykuły na temat: potrawa z kapusty kiszonej i ziemniakow
  • Tradycja ma się dobrze

    ...: 7 godzin Stopień trudności: 1 Składniki: 250 g żółtego grochu w połówkach, moczonego ok. 6 godzin, 1 kg kiszonej kapusty, 1 liść laurowy, 1 i 1/2 łyżeczki nasion kminku, 1 łyżeczka suszonego cząbru(...)Barszcz wigilijny Czas przygotowania: 2 godziny Stopień trudności: 2 Wywar warzywny: 3,5 l wody, 4 marchwie, 1 cebula, 2 pory, 1/4 selera korzeniowego, 2 pietruszki, 1/5 główki kapusty średniej...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Jak ugotować pyszny bigos?

    ...kapuśniaczek? Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki ugotuj osobno i dodaj do gotowej już zupy. W kwaśnym wywarze się nie ugotują. Jeśli do bigosu używasz kapusty kiszonej, wypłucz ją w dużej ilości wody. Gdy tego nie zrobisz, potrawa będzie zbyt kwaśna. Robisz bigos z kapusty kiszonej oraz słodkiej? Gotowanie rozpocznij od kapusty słodkiej (ok. 1 godz.). Bigos to wyjątkowe danie, które łączy w sobie...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    ..., krupnik  i zupa-nic Inną tradycyjną, jednak w przeciwieństwie do czosnianki bardzo znaną góralską zupą, jest kwaśnica. To zupa z kiszonej kapusty z dużą ilością soku oraz mięsa, spożywana zwykle(...)Rosół - potrawa narodowa Królową zup, najczęściej podawaną jako pierwsze danie w naszych domach i należącą do najzdrowszych jest oczywiście rosół. Zupa niezagęszczana, najczęściej z drobiu lub...

  • Młoda kapusta jest rarytasem, na który warto czekać cały rok. Aby ją odpowiednio uhonorować, należy zaopatrzyć się w najlepsze przepisy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, ciepłe dni. Młoda kapusta - smaczna, ale czy zdrowa? Kapusta powszechnie jest uznawana za warzywo ciężkostrawne, a tym samym niezbyt zdrowe. Warto jednak...

  • Czym leczą kaca w różnych krajach? Oto 13 sposobów

    ...z różnych rodzajów mięsa i mieszanki warzyw - kapusty, kukurydzy, fasoli i papryki. Pikantna i gęsta potrawa wywodzi się z kuchni hiszpańskiej, ale jest szczególnie popularna w Ameryce Południowej i Azji(...)? Wszystkim, co kwaśne: wodą spod ogórków kiszonych, żurkiem, bigosem z kwaśnej kapusty. Nie brakuje też amatorów domowego rosołu, gulaszu, kiełbasy z grilla i innych tłustych dań. Wiele osób zaczyna...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Fuczki, mace braj i uszy słonia: Jajko niejedno ma imię

    - Lubię ten moment, w którym zapominamy, że coś mamy zrobić, napisać, wysłać, odebrać telefon. Jesteśmy tu i teraz, jest stół, jest jedzenie i to jest najważniejsze - mówi Katarzyna Pilitowska, która wraz z córką Zofią opowiada nam o ich książce "Jajko". Czy też Dżadżko.

  • Kapusta kiszona już od setek lat jest obecna w polskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Wieki temu kiszona kapusta stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed...