• Informacje na temat:

    potrawa z boczkiem wedzonym

Przepisy na temat: potrawa z boczkiem wedzonym
  • Przygotowanie Przed włożeniem śliwki w udko trzeba wyjąć kości z udka. Po wyjęciu kości smarujemy przyprawą kucharek i odstawiamy na ok 30 minut. Wkładamy śliwki 1 lub 2 - zależy to od wielkości. Potem owijamy je boczkiem i wkładamy dwie wykałaczki po bokach. Boczek musi być wędzony!Smacznego! Przyślij nam przepis na twoją ulubioną potrawę...

  • Kaloryczne danie dla ciężko pracujących.

  • Wołowina po burgundzku z makaronem fale

    W sobotę przypada Światowy Dzień Makaronu. Już teraz można zastanowić się, jaką potrawą ze zbożowym przysmakiem ukoronować to święto. Piotr Ceranowicz, podsuwa pomysł na wołowinę po burgundzku z makaronem fale.

  • Proste i smaczne danie na przekąskę.

  • Kapusta nadziewana

    Warto zaskoczyć rodzinę i zamiast tradycyjnego dania z kapusty przygotować taki pyszny „torcik”. Potrawa jest nieco pracochłonna, ale zadowolone miny domowników wynagradzają cały trud.

  • Danie proste, smaczne i niedrogie.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    Każdą potrawę, którą chcesz podać na święta, możesz przyrządzić drożej lub taniej. Wszystko zależy od użytych składników, na przykład rodzaju mięsa czy dodatków.

  • Bardzo smaczne i sycące danie obiadowe.

  • Małopolska strząska

    Strząska to wyjątkowa potrawa. Przygotowuje się ją tylko w jednej małopolskiej wsi - w Siedliszowicach. Ze wspomnień najstarszych mieszkańców wsi wynika, że potrawa znana była już w latach 20. XX wieku. Pierwszy spisany przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu jednej z tutejszych gospodyń. Bazą tej potrawy są wędliny (boczek i kiełbasa), jajka, starty chrzan i przyprawy, które zalewa się octową...

  • Jest to bardzo proste danie jednogarnkowe rodem z Holandii! Bardzo dobre na jesienno-zimowe obiady! Trzeba też dodać, że mega sycące!!!

Artykuły na temat: potrawa z boczkiem wedzonym
  • Smaki z kociołka

    Gulasz to prosta potrawa, którą można przygotować na wiele sposobów. Różnorodne dodatki sprawią, że będziesz się cieszyć zawsze nowym daniem...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Nawyki, które szkodzą zdrowiu

    Mnóstwo rzeczy robimy bez zastanowienia. Tymczasem wiele z takich codziennych drobiazgów może się okazać potężnymi wrogami naszego zdrowia! Jajecznica z boczkiem lub szynką to świetny pomysł na śniadanie? Błąd! Jajecznica - tak, ale boczek lub szynka - nie! Do wędlin dodawane są konserwanty, m.in. sól peklująca. Zapobiega ona tworzeniu się jadu kiełbasianego, sprawia, że mięso zachowuje...

  • Setki kulinarnych sztuczek! Przypraw barszcz winem, a rosół - karmelem! Książka dla wszystkich, którzy chcieliby: przyrządzić 20 tradycyjnych polskich potraw zupełnie inaczej niż dotychczas - w wersji francuskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, południowoamerykańskiej... Skosztować kotletów schabowych w miodzie, egzotycznej zupy pomidorowej i szarlotki na francuskim cieście, poznać detale, które decydują o jakości pieczeni, gołąbków i bigosu. Wypróbować setki kulinarnych sztuczek, takich jak...

  • Ewa Wachowicz zdradza sposób na domową wędlinę ze słoika

    W 343. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zaprasza nas na niezwykłą jajecznicę - nie dość, że smażoną na słoninie, to przyrządzoną na ognisku.

  • Wyłoniliśmy pięciu szczęśliwców, do których powędrują smaczne zestawy ufundowane przez firmę Podravka. Jakich odpowiedzi udzielili? Zobaczcie sami. Bardzo dziękujemy za liczne zgłoszenia. Wybór zwycięzców nie należał do najprostszych, bo jak tu wybierać między cudownymi wspomnieniami z wakacji... Nie mniej jednak musieliśmy wytypować pięć osób. A oto zwycięzcy: Pani Ewa M. Chciałabym napisać o domowym ajvarze - poczęstowała nas nim na wakacjach gospodyni w chorwackim Omiš'u. Ajvar to...

  • Obiad w 20 minut

    ...przez praskę czosnek, wymieszaj. Papryki pokrój w kostkę. Papryczkę chili drobno posiekaj (jeśli nie chcesz żeby potrawa była bardzo ostra, usuń z niej pestki). Sparzone pomidory obierz ze skórki...

  • Zapraszamy do udziału w konkursie. Do wygrania jest 5 smacznych zestawów ufundowanych przez firmę Podravka. Jeśli lubisz owoce morza, ryby lub grillowane mięsa to na pewno miałeś okazję spróbować dań charakterystycznych dla kuchni chorwackiej. Ot chociażby Ćevapčići - w restauracji, w domu, czy na imprezie u znajomego Chorwata... Jeśli zaś byłeś w Chorwacji bez wątpienia przywiozłeś mnóstwo kulinarnych wspomnień, którymi możesz się z nami podzielić. A dzielić się warto bo do wygrania jest 5...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Rosół - potrawa narodowa Królową zup, najczęściej podawaną jako pierwsze danie w naszych domach i należącą do najzdrowszych jest oczywiście rosół. Zupa niezagęszczana, najczęściej z drobiu lub(...), wędzonym boczkiem. m wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym. Wywar postały po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy zostaje odpowiednio doprawiony i smakuje doskonale. Czarna i czosnkowa polewka...

  • Zastanawiacie się jak przygotować w domowych warunkach ser ricotta? Oto przepis na pyszny pudding z serem i wędzonym łososiem. Domowa ricotta 2 litry mleka sok z 1 cytryny szczypta soli morskiej   Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C. Dodać sok z cytryny. Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się...