• Informacje na temat:

    posypki na ciasto

Przepisy na temat: posypki na ciasto
  • Sernik z posypką

    Innowacyjne zastosowanie posypki!

  • Zapraszam Was dzisiaj na pyszne ciasto. Słodkie i kolorowe. Idealne dla dzieci i na świąteczny stół. Miałam wiele otworzonych posypek i nie chciałam żeby się zmarnowały, wiadomo, że jak posypka dostanie wilgoci to już do niczego się nie nadaje, tak więc powstało do ciasto. Z powodzeniem można je upiec na świąteczny stół. U mnie było na podwieczorek i od razu zostało zjedzone, co oznacza, że chyba pyszne było. Mnie smakowało, no może troszkę jak dla mnie za słodkie było, jeśli chcecie mniej...

  • ​Ciasto Cafe z posypką

    ...gładką pastę. Dodaj cynamon i mąkę. Wstaw do lodówki. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Foremkę nasmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Ciasto umieść w formie. Nałóż  posypkę, kawałki jabłek i kawałki marcepanu. Piecz w 180 stopniach przez 40-50 minut. Do dekoracji: połącz syrop klonowy z cukrem i ozdabiaj ciasto, używając rękawa cukierniczego. Kiedy lukier zastygnie, podawaj ciasto. Przepis...

  • jeśli macie "wolne" białko polecam zrobić posypkę do ciasta. Z jednego białka wychodzi mnóstwoooo serduszek, przyznam że mnie pod koniec już sie nie chciało wyciskać

  • Ciasto francuskie z rabarbarem i pistacjową posypką

    Sposób przygotowania 1. Rabarbar obierz, przekrój na pół i przełóż do garnka. Dodaj cukier i zalej wodą. Gotuj, aż zmięknie, odstaw do wystygnięcia.  2. Ciasto francuskie ułóż na blaszce do pieczenia. Przekrój na mniejsze kwadraty. Wokół każdego natnij ramkę o szerokości ok. 2 cm.  3. Każdy kwadrat posmaruj dżemem i ułóż ugotowany rabarbar.  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz...

  • Wypróbowany przepis na "Ciasto z posypką"

  • Polewy, lukry i posypki do dekoracji

    Pikantne spiralki Tabliczkę gorzkiej czekolady połam na kawałeczki. Stop w gorącej kąpieli wodnej. Wymieszaj ze szczyptą chili, mielonego imbiru lub czarnego pieprzu. Oblej nią ciasto albo rozsmaruj(...). Gdy będzie już bardzo twarda, połam ją na drobniutkie kawałeczki (najlepiej w malakserze). Posypuj nimi polane czekoladą ciasto. Kajmakowa kołderka Do rondelka wlej 200 ml tłustego mleka. Dosyp 50 dag...

  • Proste i pyszne ciasto z chrupiącą kokosową warstwą. Polecam jest rewelacyjne :)

  • Pączki z posypką

    Sposób przygotowania 1. Mąkę, cukier, mielone migdały i drożdże wymieszaj. Jajka połącz z letnim mlekiem, dodawaj do masy, wymieszaj. Wlej olej, zapach migdałowy, wsyp sól. Zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw na godzinę przykryte ściereczką Podsyp mąką i rozwałkuj na grubość 1,5 cm. Wykrój szklanką i kieliszkiem kształt pączków z dziurką, przykryj ściereczką.  2. W garnku rozgrzej olej. Smaż...

  • Prosty i szybki sposób na kolorową dekorację do ciast, tortów i babeczek.

Artykuły na temat: posypki na ciasto
  • ​Ciasto-posypka ze śliwkami

    Pokrusz masę marcepanową. W misce umieść: mąkę, jajko, sól, cukier waniliowy, cukier, masło w płatkach i marcepan. Wyrabiaj najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Śliwki wypestkuj. Okrągłą blachę do pizzy (32 cm) wyłóż papierem do pieczenia, nałóż 2/3 ciasta-posypki i mocno dociśnij. Posyp bułką tartą, nałóż śliwki i pozostałą posypkę oraz posyp cukrem brązowym. Piecz...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Posypka do ciasta w trzech wariantach

    ... Jest tak dobra, że wiele osób dosłownie oskubuje z niej ciasto, często nie jedząc reszty. Ale jeśli klasyczna wersja tego przysmaku już cię znużyła, możesz ozdobić ciasto bardziej pomysłowymi(...) podstawowy przepis na posypkę  Robi się ją szybko i każde ciasto smakuje z nią doskonale. Może być bazą dla dalszych eksperymentów kulinarnych Składniki: 300 g mąki 150 g masła 150 g cukru Szczypta...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Amerykańskie donuty z posypką

    ...1. Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Włóż je do oprószonej mąką miski, przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe...

  • Kołocz to regionalny śląski wypiek. Od staropolskiego kołacza odróżnia go prostokątny kształt oraz posypka. Zobacz, jak łatwo przygotować to drożdżowe ciasto w domu. Ciasto drożdżowe115 g mleka 12 g świeżych drożdży335 g mąki typ 50050 g masła 80 g jaj10 g żółtka35 g cukru1,35 g drobnej soli morskiejświeżo starta skórka z 1 pomarańczy białko do smarowania ciastabułka tarta do obsypania ciasta przed nałożeniem nadzienia Zrobić zaczyn drożdżowy z mleka, drożdży i łyżki mąki. Odstawić na 10-15...

  • Szarlotka z cynamonową posypką

    .... Dodajemy do musu jabłkowego razem z brązowym cukrem, mieszamy. Powstałą masę przekładamy na ciasto, wyrównujemy. Przesiewamy 1 i 1/2 szklanki mąki, dodajemy cukier, cynamon i 125 g masła w kawałkach, siekamy nożem. Następnie rękoma wyrabiamy ciasto, by powstała kruszonka. Posypujemy nią wierzch ciasta, delikatnie ugniatając. Pieczemy około 50 minut w 200ºC. 10-15 minut przed końcem przykrywamy...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Sernik z migdałową posypką

    ...ciasto. Rozwałkować je na oprószonej mąką stolnicy na placek o śr. ok. 32 cm. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Spód i brzegi tortownicy wylepić ciastem i gęsto(...) 200°C. Piec 45 minut. Resztę masła stopić. Wymieszać z mlekiem, pozostałym cukrem, płatkami migdałowymi i ostatnim jajkiem. Masą posmarować sernik i piec dalej 15-20 minut. Wystudzone ciasto...

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...