• Informacje na temat:

    postny barszcz z grzybami

Przepisy na temat: postny barszcz z grzybami
  • Postny barszcz z domowymi uszkami

    Bez tego dania większość z nas nie wyobraża sobie Wigilii. Zdradzamy, jak przygotować postny barszcz z uszkami, który będzie zachwycał smakiem.

  • Uszka do barszczu, czyli nie taki diabeł straszny...

    Inspiracji do przygotowania uszek z grzybami, podawanych do czerwonego, postnego barszczu, PAP Life poszukał w książce Magdy Trojanowskiej "Slow life z widokiem na Śnieżkę". Do przygotowania uszek(...). Kiedy wypłyną, gotujemy jeszcze chwilkę i wykładamy na talerz. Zalewamy gorącym barszczem czerwonym (najlepiej taki zrobionym z kiszonych buraków) i serwujemy. (PAP Life) autorka: Dorota Kieras...

  • Na bulionie grzybowym, zakwasie i czerwonym winie

  • Postny barszcz

    Postny barszcz z dodatkiem grzybów...

  • Wypróbowany przepis na "Postny kulebiak"

  • Francuskie paszteciki

    Proste paszteciki z gotowego ciasta francuskiego. Nietypowy kształt i fantastyczny smak sprawią, że będą świątecznym hitem. Można jeść je z barszczem lub jako osamodzielną przekąskę.

  • Sprawdzony przepis na "Postny kulebiak"

  • Jak odchudzić święta?

    ...z warzywami kapustnymi i grzybami mogą obciążyć nasz żołądek. Kto potrafi odmówić sobie pierogów babci z kapustą i grzybami czy świątecznego makowca z rodzynkami? Trudno o wyrzeczenia przy wigilijnym stole(...) słodzika mającego połowę mniej kalorii niż cukier. Ksylitolem możemy dosłodzić także barszcz czerwony, jeśli lubimy jego słodkawy smak. Ksylitol możemy też wykorzystać jako zamiennik cukru w różnych...

  • Zdrowa i smaczna zupa na wielki piątek.

Artykuły na temat: postny barszcz z grzybami
  • Zupa grzybowa z chrupiącym makaronem

    Ta zupa jest bardzo wyrazista dzięki wyjątkowemu aromatowi leśnych grzybów. Niektórzy wolą zupę grzybową zamiast barszczu na Wigilię. Jest lekka, więc znakomita jako danie postne.

  • Środa Popielcowa rozpoczyna czterdziestodniowy okres Wielkiego Postu. Zgodnie z tradycją, w tym dniu obowiązuje ścisły post. Co to oznacza? Fot. 123RF/Picsel Jak możemy przeczytać w Kodeksie Prawa Kanoniczego w Środę Popielcową obowiązuje ścisły post. Oznacza to, że każdy praktykujący katolik powinien w tym dniu powstrzymać się od spożywania dań mięsnych. Co więcej, duchowni wskazują, iż w Środę Popielcową powinno się zjeść tylko trzy posiłki, z czego tylko jeden do syta. Zasady te obowiązują...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Rosół, barszcz biały, barszcz czerwony, ale i „zupa – nic” to prawdziwe polskie, tradycyjne kulinarne bogactwo.

  • W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz. Barszcz czerwony na INTERIA.TV. Składniki na ok. 4 l barszczu: 3 kg podłużnych buraków 1 korzeń selera 3 marchewki 3 korzenie pietruszki 3 cebule 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta) 5 suszonych prawdziwków 4 - 6 wędzonych węgierek 4 - 5 ząbków czosnku 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liski laurowe 0,5 l zakwasu z buraków 1 łyżeczka...

  • Polski świąteczny stół! Jakie potrawy przygotowujemy najczęściej?

    Święta Bożego narodzenia tuż, tuż, a pozostało jeszcze tyle do zrobienia - porządki, prezenty, dekoracje… a przede wszystkim przygotowanie wigilijnych potraw. To one stanowią o wyjątkowym charakterze tego magicznego wieczoru. Na uroczystą wigilijną kolację podajemy zwykle prawdziwie tradycyjne dania – zgodnie z polskim zwyczajem serwujemy potrawy postne, takie jak ryby czy kapustę z grzybami...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem tradycji...

  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić...

  • Wspomniał o nim sam Mikołaj Rej, kojarzy się z polskim wigilijnym stołem a jego słodko-kwaśny smak znają niemal wszyscy. O czym mowa? Oczywiście o jednym z najważniejszych dań, które od lat gości w bożonarodzeniowych kartach menu - barszczu z uszkami. Fot. 123RF/Picsel Możemy w ciągu roku - raz na jakiś czas - raczyć się zupą na bazie buraków, ale jesteśmy pewni, że jej smak nigdy nie będzie tak wykwintny, jak w Wigilię. Tradycja przygotowywania barszczu jest bardzo długa - nasi przodkowie...

  • Wegańska wigilia i Boże Narodzenie

    ...pierogi (i uszka z grzybami do barszczu) bazuje na trzech składnikach: potrzeba do niego mąki, ciepłej wody i odrobiny soli. Żadnych jajek - nie musisz więc w żaden sposób zmieniać podstawowego przepisu(...) o tym oczywiście jej postny charakter, za sprawą którego podczas wieczerzy wigilijnej nie pojawiają się produkty mięsne (oczywiście poza tymi rybnymi). Inne produkty pochodzenia zwierzęcego też pojawiają...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem...