• Informacje na temat:

    porzeczka czarna dzem

Przepisy na temat: porzeczka czarna dzem
  • Piernik z dżemem

    Ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole! Choć już sam w sobie smakuje wybornie, to zyskuje, gdy dodatkowo przełożymy go dżemem.

  • Rogaliki z dżemem

    Mięciutkie, słodkie – po prostu pycha.

  • ​Wafelki

    W czasach mojego dzieciństwa robiono je chyba w każdym domu. Wielkie tafle suchych wafli przekładano nadzieniem, najczęściej z roztopionego masła, kakao i mleka w proszku, a czasem tylko dżemem (najlepiej z czarnej porzeczki). Z okrągłych wafli robiło się bardziej wykwintny pischinger z dodatkiem roztopionej czekolady i pokruszonych orzechów. Moja propozycja wafelków to czekoladowy krem na bazie ciecierzycy i dżem z czarnej porzeczki - pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor książki...

  • Smak późnego lata

    Choć zbliża się ono ku końcowi – jego smak może towarzyszyć nam przez cały rok. Lato, bo to o nim mowa, pełne jest ulotnych, owocowych chwil. Można raczyć się ich smakiem w okresie letnim jak i zachować go – w postaci np. dżemów – na zimowe dni. Smak późnego lata to także szereg zalet dla ciała. Jakie owoce i dlaczego powinny zagościć w tym okresie w kuchni?

  • Rodzynkowiec - przysłała Agnieszka

    na masę budyniową: 2 i ½ szklanki mleka, 4 łyżki cukru kryształu, 2 budynie czekoladowe, 1 kostka margaryny; na masę czekoladową: 40 dag rodzynek, 1 czekolada mleczna, 1 czekolada gorzka, ½ kostki masła; dżem z czarnej porzeczki

  • Jak zagęścić przetwory bez żelfiksów, dużej ilości cukru, długiego gotowania

    Owocowy sezon już prawie w pełni. Gdy będziemy robić przetwory, warto skorzystać ze sprytnych sposobów, które nam to ułatwią.

  • Piernik świąteczny dla bezglutenowców

    Przygotowanie świątecznych potraw dla osób na diecie wymaga szczególnej staranności. Możemy przygotować piernik bezglutenowy, z masy migdałowej i z daktylami. Aromatyczny, wilgotny i pyszny.

  • ​Czekoladowo-kawowy sernik na zimno

    Z pyszną porzeczkową galaretką.

  • Przetwory dla malucha, które zrobisz sama

    Początek jesieni to świetny czas na przetwory. Teraz przygotowane, zimą będą smaczną przekąską, która uodporni twoje dziecko przed infekcjami!

  • Lato zamknięte w słoiku

    Lato w pełni. Zmęczeni długą zimą i zdecydowanie za krótką wiosną z niecierpliwością czekamy na pierwsze świeże owoce i warzywa. Korzystamy z dobrodziejstw natury na całego wiedząc, że lato nie potrwa wiecznie i znów przyjdzie nam niecierpliwie wypatrywać wiosny.

Artykuły na temat: porzeczka czarna dzem
  • Bułeczki z dżemem

    Idealne na drugie śniadanie.

  • Pięć powodów, dla których warto jeść czerwone porzeczki

    Soki, lody, ciasta, torty, kremy, tartaletki, dżemy, galaretki, koktajle, a nawet dressing sałatkowy oraz glazura do mięsnej pieczeni – aż tyle jest w stanie zdziałać niewielka i zupełnie niepozorna czerwona porzeczka. A żeby było jeszcze ciekawej, jej kulinarne możliwości to zaledwie początek długiej listy zalet, jakie w sobie kryje. Co jeszcze, poza plejadą nieznanych dotąd kompozycji smakowych...

  • Dania z grilla. Pieczarki z serem camembert i porzeczkami

    Któż z nas nie lubi grillowanych pieczarek, zwłaszcza, gdy w powietrzu unosi się ich apetyczny aromat. Dietetyk Alicja Kalińska prezentuje oryginalny sposób na ich przygotowanie.

  • Sposoby na udane przetwory

    Do sporządzenia konfitur najlepsze są: wiśnie, truskawki, poziomki, agrest, maliny, czarna porzeczka, śliwki i morele. Na 1 kg owoców stosuje się 1 kg cukru. Owoce po myciu trzeba bardzo dobrze osuszyć. Nawet wilgotne będą rozcieńczały syrop cukrowy. By syrop był dobry, gotuj 1 kg cukru z 1/2 l wody. Jest gotowy, gdy się ciągnie. Owoce z syropem smaży się kilka minut. Pozostawia do ostygnięcia...

  • Pleśń na jedzeniu

    Biały meszek lub niebieska, zielona czy czarna włochata narośl na jedzeniu oznacza, że zostało ono zaatakowane przez pleśń. Powstaje ona z zarodników grzybów. W dogodnych warunkach błyskawicznie rozrastają się one na wszystkie strony, tworząc grzybnię - widzimy ją jako kolorowe wykwity zwane pleśnią. Dobre warunki rozwoju stwarzają jej produkty bogate w białka i cukry. Sprzyja jej też wilgotne...

  • Porzeczkowe wypieki

    Czerwona, biała czy czarna porzeczka plus ciasto kruche, biszkoptowe albo jogurtowe to słodko-kwaśny przebój tego lata.

  • Co jeść, żeby dłużej czuć się młodym?

    Antocyjany to naturalne barwniki roślinne, które m.in. przeciwdziałają starzeniu się organizmu, chronią wzrok, wzmacniają naczynia krwionośne i przyspieszają regenerację komórek.

  • Co jeść, gdy waga wzrosła przez hormony

    Napady wilczego apetytu lub ciągły głód często wynikają z zaburzeń hormonalnych. Zmiany w jadłospisie pomogą nad tym zapanować i sprawią, że przestaniemy tyć.

  • Aroniowa pielęgnacja

    ​Z powodu cierpkiego smaku w Polsce należy do mało cenionych owoców - a szkoda!

  • Antyoksydanty wprost z ogrodu

    Dlaczego świeże owoce są najcenniejsze?

Zdjęcia na temat: porzeczka czarna dzem
  • Dżem niskosłodzony czarna porzeczka
Wideo na temat: porzeczka czarna dzem
  • Zmysłowe smaki: Ciasto "Pani Walewska"

    Wielkimi krokami nadchodzi czas przyjęć komunijnych. Szukamy wtedy przepisów na smakołyki, które przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a do tego będą lekkie jak przystało na wiosenne specjały. Takim deserem na pewno jest ciasto znane jako "Pani Walewska" lub "Pychotka". Pyszne kruche ciasto, słodka beza, krem, a dla przełamania słodyczy - dżem z czarnej porzeczki. Poznajcie niezawodny przepis na "Panią Walewską"! Ciasto „Pani Walewska” – dokładny przepis znajdziesz tutaj....