• Informacje na temat:

    pory w cieście

Przepisy na temat: pory w cieście
  • Owoce w cieście naleśnikowym

    Jesień to niezwykle bogata i kolorowa pora roku, która kryje w sobie moc kulinarnych możliwości. Skarby sezonu, czyli jesienne owoce kuszą swoim dojrzałym smakiem, a przygotowane z nimi desery smakują naprawdę wyjątkowo. Jabłka i gruszki w cieście naleśnikowym to propozycja na niebanalny deser, który warto skosztować już dziś!

  • Białe kiełbaski w cieście

    Smakują wspaniale zimową porą

  • Pory w cieście francuskim

    ..., - 100 g. sera Gouda, - 1 żółtko, - 2 łyżki mleka, - maka do podsypywania Przygotowanie: Ciasto zostawić na posypanej mąką stolnicy do rozmrożenia. Pory umyć i pokroić w cienkie krążki. Ananasa pokroić na małe kawałeczki. Olej rozgrzać na patelni. Pory przesmażyć przez 8 minut. Doprawić solą i pieprzem. Wmieszać pokrojonego ananasa i pozostawić do ostygnięcia. Ser zetrzeć na grubej tarce...

  • ...w 200 st. C. Na cieście rozłożyć pory, piec 30 minut. Półtorej szklanki śmietany wymieszać z serem żółtym i 2 jajkami. Mieszaniną polać ciasto na 10 minut przed końcem pieczenia. Czy dobrze gotujesz(...) zagnieść ciasto, wstawić do lodówki. Nadzienie: Pory umyć, oczyścić, odciąć ciemnozielone liście, pokroić w krążki o grubości 1 cm. Boczek pokroić w drobną kostkę, przysmażyć na patelni, dodać pory...

  • Knedle ze śliwkami

    Jesień jest najlepszą porą na takie dania. Świeże śliwki najlepiej smakują zamknięte w ciepłym cieście z mąki i ziemniaków.

  • Wiosenne quiche z cukinią, fetą i szynką

    Quiche to świetny pomysł zarówno na lunch, jak i na obiad czy pyszną kolację dla całej rodziny. W przypadku tej słonej zapiekanki na kruchym cieście nie ma jednego podstawowego przepisu – można ją przygotować z dowolnych składników. Dziś proponujemy smakowite quiche w wiosennym wydaniu: z cukinią, fetą i szynką. Sprawdź, jak prosto je wykonać!

  • Pieczeń z mięsa mielonego w cieście francuskim (gotowym)

    ...), posmarować masłem. Mięso mielone uformować w wałek o długości ok 45 cm, ułożyć na cieście i zawinąć. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Marchewki i pora...

  • Noworoczny obiad pachnący cytrusami

    ...minut. Wyjmij i odstaw, aby ostygły.  4. Rozłóż spody na półmisku. Plastry łososia pokrój w paski. Zwijaj je w ruloniki i układaj po jednym na cieście. Obok umieść po łyżeczce twarożku. Na każdej...

  • Kiedy każdy posiłek to nie lada wysiłek

    ...o odpowiednią temperaturę mrożenia i nie pozwolą, by kotleciki okryły się szronem. A wykorzystywaliście kiedyś warzywa do wypieku słodkich deserów? Nie myślimy tu o popularnym cieście marchewkowym...

Artykuły na temat: pory w cieście
  • Łosoś w cieście

    .... Wystudź. 2. Na cieście francuskim rozłóż połowę łososia a następnie szpinak. Przykryj pozostałym łososiem. Zwiń nadmiar ciasta zawijając pod spód. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do(...) zielone pesto lub podsmażone na maśle pory. Zamiast serka mascarpone do szpinaku można dodać pokruszony ser feta.

  • Tarta z porem i serem

    Przygotowanie Wymieszaj składniki na ciasto i zagnieć je. Następnie zawiń w folię i wstaw na 4-5 godzin do lodówki (możesz na noc).  Pory pokrój w krążki. Rozgrzej masło na patelni i wrzuć pory, posól. Duś ok. 10 min. Wymieszaj jajka ze śmietaną, doprawiając solą i pieprzem. Do masy śmietanowo - jajecznej dodaj pory.  Schłodzone ciasto rozwałkuj i włóż do formy do tarty wysmarowanej masłem...

  • Warzywa w cieście francuskim

    ...1. Pora oczyścić, pokroić w plasterki lub półplasterki. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim pieczarki i pory. Zdjąć z ognia. Ziemniaki obrać, zetrzeć je na tarce i przełożyć do miski. Dodać podsmażone pieczarki z porem, mąkę ziemniaczaną, wbić 1 jajko. Dodać suszony rozmaryn, nieco soli i świeżo zmielonego pieprzu. Dobrze wymieszać...

  • Pora na pora

    ..., podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania sosu. Doprawiamy gałką muszkatołową. Foremkę na tartę wylepiamy kruchym (słonym!) ciastem. Podpiekamy w piekarniku. Wyjmujemy, na cieście rozkładamy pory(...)Najlepsze pory kupisz od lipca do połowy lutego. Delikatniejsze w smaku są części białe, zielone - bardziej aromatyczne. Warto jest pora! Obniża poziom złego cholesterolu, dobrze wpływa na układ...

  • Bolognese w cieście

    Gotowe ciasto francuskie daje wiele możliwości przygotowywania szybkich dań, od paluszków serowych, aż po mini pizze. Oto jedna z propozycji wykorzystania tego ciasta.

  • Pora na dania z pora

    Łagodniejsze niż cebula są pory najczęściej duszone. Bywają też składnikiem zapiekanek mięsnych (z mięsa mielonego lub siekanego). Surowe, młode pory ożywią smak surówek.

  • Krucha tarta z gorgonzolą

    ..., obciążamy ziarnami fasoli i pieczemy przez 15 minut w 180°C. Wyjmujemy z piekarnika.  3. Pory myjemy, obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Podsmażamy chwilę na łyżce masła, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do przestygnięcia.  4. Jajka roztrzepujemy, po czym łączymy ze śmietaną oraz mlekiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  5. Na podpieczonym cieście...

  • Grzybowe smakołyki

    Leśny pasztet w cieście Przygotowanie: 70 minut. Porcja: 400 kcal. Koszt porcji (bez grzybów): ok. 3 zł. Przepis dla 8 osób. Składniki: • kilogram grzybów • paczka mrożonego ciasta francuskiego (40-50 dag) • 6 łyżek bułki tartej • 3 łyżki śmietany • 2 jajka • 2 cebule • ząbek czosnku • 4 łyżki oleju • pół łyżeczki tymianku • sól, pieprz • mąka do podsypania ciasta Ciasto francuskie pozostaw...

  • Przechytrzyć efekt jo-jo

    ...prawach rzadkich gości. Nie musisz odmawiać sobie pizzy już do końca życia, ale delektuj się nią tylko raz w tygodniu, zjadając zaledwie jeden kawałek. Najlepiej na cienkim cieście. Każda dieta(...) znów dostaje więcej pożywienia - do tej pory radził sobie na mniejszej dawce kalorii. Powolutku zaczynamy więc znowu spożywać produkty, które nas przedtem tuczyły, ale w zaplanowany, rozsądny sposób...

  • Południowy Tyrol: Będziesz tu wracać

    ...uroczej gospody. Po drodze zaliczamy jeden z piękniejszych zachodów słońca, jakie do tej pory widzieliśmy. W momencie, w którym zapadł zmierzch, skały Dolomitów pokryły się różowymi i czerwonymi(...) końcowi, rzucił zaklęcie na swoje róże - kwiaty miały przestać kwitnąć za dnia i w nocy, by już nigdy nie cieszyły niczyich oczu. Król zapomniał jednak o zmierzchu, dlatego od tej pory jasne za dnia...