• Informacje na temat:

    pory jako danie obiadowe

Przepisy na temat: pory jako danie obiadowe
  • Cukinia z farszem tuńczykowym

    Cukinia to prawdziwy warzywny kameleon: nadaje się do sosów, zapiekanek, potraw z makaronu, a nawet do ciast czy jako surowiec na placki. Jeśli do tej pory nie przyszło wam do głowy, by skomponować cukinię z rybą, pora to wypróbować. Aby przygotować danie dla czterech osób, potrzebujemy: 4 cukinie, 100 g ryżu, 200 g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebulę, kilka gałązek natki...

  • Moja propozycja na bezmięsny dzień. Danie jest łatwe do wykonania, stosunkowo tanie, szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. Podawać na ciepło tuż po przygotowaniu.

  • Pomysł na obiad, czyli pyszne pulpety drobiowe z duszonymi warzywami i żółtym serem!

    Alternatywny pomysł na pyszne danie, które z pewności zachwyci najbardziej wymagających gości!

  • łatwe,szybkie,zdrowe,nie tuczące

  • Letnie, kulinarne inspiracje

    ...ukoronowanie sezonowości! Pęczak ze szparagami i botwinką jest doskonałym źródłem witamin, głównie z grupy B, a także żelaza, cynku i potasu. To danie obiadowe szczególnie polecam kobietom w ciąży(...) z wędzonym pstrągiem i gęstym jogurtem to idealny pomysł na drugie śniadanie dla naszych maluchów. Są one nie tylko idealnym źródłem energii, ale również dostarczą im niezbędnych kwasów tłuszczowych...

  • Kiedyś na samo słowo szpinak dostawałem drgawek. Przed oczami stawała mi kolonijna stołówka i niesmaczna, zielona breja nakładana chochlą na talerz… Aż skosztowałem dania, które Wam dzisiaj prezentuję. To zupełnie zmieniło moje podejście do szpinaku. Choć trafia się czasem (nawet w restauracjach) fatalnie przyrządzony szpinak. Natomiast ta wersja szpinaku (a właściwie powinno się to określać mianem masy szpinakowej), którą prezentuję poniżej świetnie nadaje się również jako nadzienie do...

  • Przygotowanie: Ugotować brukselkę, ale nie rozgotować, wystudzić. Większe główki poprzekrawać na pół. Cebulkę pokroić w plasterki i udusić na oliwie. Por pokroić na plasterki, starannie wypłukać i osączyć. Dodać czerwoną fasolę z puszki, kiełki słonecznika, pestki dyni, wszystko razem wymieszać, doprawić ziołami, solą i pieprzem. Taka sałatka może być podawana zarówno jako samodzielne danie...

  • ziemniaczki z koperkiem i kotlecik drobiowy w panierce z kokosem

  • Najlepsze menu na wakacyjne duchoty i upały

    ...powinno być oparte głównie na produktach z pierwszych dwóch kategorii. Jak zatem skomponować wakacyjne posiłki według tych zasad? Lekko, orzeźwiająco, ale treściwie Daniem, które daje duże pole manewru jest sałatka - nie dość, że możemy w nią wkomponować kilka produktów wyziębiających i wychładzających, to jeszcze idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, szybki lunch w pracy czy na...

  • Pyszna sałatka, Idealna do kanapek i do obiadu

Artykuły na temat: pory jako danie obiadowe
  • Smaczne propozycje dań dla osób z kamicą żółciową

    ...nadmiernej zawartości cukru, poddane obróbce termicznej, podawane w postaci gotowanej, rozdrobnionej (puree, zupy, przeciery, soki). Lekkostrawne śniadanie na bazie chudego sera białego i sycącego(...) dolegliwości. Zawierają one największe stężenie likopenu spośród wszystkich warzyw i owoców. Jest on silnym przeciwutleniaczem, który zapobiega wielu chorobom. Śniadanie Twarożek z bananem i suszoną...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w studenckiej kuchni i na spotkaniu towarzyskim - w postaci sałatek, z sosami, warzywami, mięsem lub owocami morza. Makaron poprawia humor, zawiera aminokwas wpływający na poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Najzdrowszy jest ten z pszenicy durum (twardy) lub razowy, gotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny. To mit, że makaron...

  • Odporność zaczyna się w kuchni – jakie potrawy pomogą wzmocnić organizm?

    ...wiadomo, zawierają one wapń, potas, żelazo, lecytynę oraz cenny aminokwas - tryptofan. Przygotowując danie obiadowe na bazie kaszy jaglanej warto dodać do niej wspomniane już wcześniej warzywa. Jeśli(...) je zarówno jako dodatki do potraw, jak i składniki bazowe potraw, np. zupy cebulowej z serem gruyère. Znacznie więcej pysznych propozycji z warzywami cebulowymi znajduje się na Cookidoo...

  • „Trzy pory dnia. Kulinarne fascynacje Krzysztofa Tyszkiewicza” to zbiór sentymentalnych opowieści i rozmów Beaty i Krzysztofa Tyszkiewiczów, których tematem przewodnim są ich ulubione potrawy i smaki. Książka ukaże się 6 listopada nakładem Wydawnictwa G+J Książki.   Książka Krzysztofa Tyszkiewicza nosi tytuł „Trzy pory dnia", ponieważ jedzenie to czynność, którą ludzie wykonują co najmniej trzy razy dziennie przez całe życie. Autor przedstawia swoje ulubione dania, a z każdym z nich łączy...

  • Jakich zachowań unikać podczas zagranicznych podróży?

    ...zamówienie dodatku, czyli na przykład ketchupu, może zostać odebrane przez kucharza jako bardzo nietaktowne zachowanie. Przebywając we włoskiej restauracji nie powinno się również posypywać parmezanem(...) i delektowanie się każdym kęsem. Żeby uniknąć krzywych spojrzeń przechodniów, nie należy w pośpiechu biec przez miasto pochłaniając w pośpiechu drugie śniadanie. Natomiast podczas spożywania posiłku...

  • Nowa książka Iny Rybarczyk dostępna w księgarniach już od 14.11! W swojej drugiej książce autorka znanego bloga kulinarnego True Taste Hunters zaprasza swoich wielbicieli, a także tych, którzy jeszcze jej nie znają, ale też lubią gotować i zdrowo się odżywiać, w następną podróż kulinarną. Tym razem skupia się na porach roku i proponuje wyśmienite dania przyrządzane z sezonowych owoców i warzyw. Słodkie truskawki, kwaskowaty rabarbar, soczyste sierpniowe pomidory czy jesienna dynia są...

  • Kasza gryczana - królowa kasz

    ...stanowić zarówno danie obiadowe, jak i gotowy farsz do gołąbków, zrazów itp. Kasze gryczane Fit`s firmy Konpack są bardzo łatwe w przygotowaniu, ponieważ są pakowane w wygodne woreczki. Jedna(...)Chociaż walory smakowe oraz właściwości prozdrowotne kaszy gryczanej bez wątpienia wynoszą ją ponad inne rodzaje zbóż, to bardzo rzadko myślimy o niej jako o alternatywie dla tradycyjnych składników...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...

  • Dobieramy menu weselne

    ..., szeregując je według kolejności użycia. Nieco oddzielnie stoi szklanka (bądź kieliszek), przeznaczona na schłodzoną wodę mineralną. Jeśli do przystawki podamy wódkę, kieliszek ten znajdzie się jako(...), kładziemy sztućce do deseru. Dobór dań. Jak nie popełnić kulinarnego faux pas? Ustalenie menu rozpoczynamy od dania głównego, którym jest najczęściej danie mięsne. Od tego zależą inne elementy...

  • Ryż z jabłkami, pizza, kopytka, zupa ogórkowa, a nawet jajecznica! My już wiemy, jakie dania wprawiają Was w dobry nastrój. Bardzo dziękujemy za wszystkie przesłane do nas zgłoszenia. Zaskoczyliście nas pomysłowością i liczbą nadesłanych odpowiedzi. Wybór zwycięzców nie był łatwy. Musieliśmy wybrać jedynie 20 spośród prawie 400 zgłoszeń. Po kilku godzinach czytania i wymiany zdań udało nam się wyłonić zwycięzców. A oto oni: Pani Magdalena S.: Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem. Wystarczy...