• Informacje na temat:

    por papryka szynka

Przepisy na temat: por papryka szynka
  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    Pieczona szynka to element obowiązkowy bożonarodzeniowego stołu. Jej aromatyczny zapach kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i spotkaniami w rodzinnym gronie. Teraz każdy, kto chce czerpać z kulinarnej, polskiej tradycji w prosty sposób, przygotuje kruchą, pachnącą szynkę prosto z pieca! Jeżeli w świątecznym przejedzeniu nie uda się jej w całości zjeść, z pozostałego upieczonego mięsa...

  • Wiedzieliście, że por zawiera więcej żelaza niż buraki? Warto go jeść na surowo. Polecam moją sałatkę

  • ...4 duże pory, 8 plastrów szynki konserwowej, 8 plastrów sera, 200 ml śmietany, łyżka mąki, sól, pieprz, papryka. Czas przygotowania - ok. 15 minut.

  • Dobre danie.

  • Wytrawne muffiny

    Składniki na 12 sztuk: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 1/2 szklanki oleju 150 ml maślanki 1 łyżeczka suszonego oregano Dodatki: por czerwona papryka cebula dymka 2 małe oscypki 3 łyżki posiekanego szczypiorku 15 dag szynki pieprz Sposób przygotowania: 1. Paprykę, cebulę, szynkę i oscypki pokrój w kostkę...

  • Aromatyczna i soczysta szynka

  • Ulubione dania papieża Benedykta XVI

    ...i dodać do sosu. Makaron odcedzić, dodać do sosu. Dekorować listkami melisy   Spaghetti w sosie curry Składniki na 2 porcje: 1 cebula 6 pieczarek 2 marchewki 1 mały ziemniak 1 papryka(...) po mediolańsku.   Makaron z cukinią i łososiem Składniki na 4 porcje: 300 g filetu z łososia 1 cukinię 1 szalotkę 25 g masła 25 g mąki 250 ml bulionu warzywnego 250 g śmietany...

  • Sprawdzony przepis na "Szynka z porem"

  • Sałatka z czerwoną fasolą

    Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli (np. marki Sandra) 1 puszka kukurydzy (np. marki Sandra) 200 g szynki 200 g żółtego sera 7 ogórków konserwowych 1 por 6 łyżek majonezu szczypta papryki w proszku sól pieprz Sposób przygotowania: Czerwoną fasolę oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Szynkę, ser żółty i ogórki konserwowe kroimy w kostkę, a białą część pora...

  • Zamiast kupować szynkę w sklepie. Przygotuj ją samodzielnie w domu.

Artykuły na temat: por papryka szynka
  • Ulubione mielone

    ...przepiórcze, kapary, korniszony, tuńczyk, czerwona cebula, żółta papryka, zielone oliwki, szynka, ogórek kiszony, kukurydza z puszki. Na końcu dodajemy oliwę z cytryną, ewentualnie pełnoziarnistą musztardę(...) cielęciny, jak i drobiu. Dzięki niej mięso nigdy nie jest suche! Potrzebujemy sporego kawałka schabu środkowego, najlepiej z polędwiczką, niezbyt chudego. Wszelkie obrastające go tłuszczyki są mile...

  • Ciekawa propozycja na świąteczny stół Fot. materiały prasowe Składniki: • sałata lodowa • 30 dag szynki chałki JBB • 5 jajek • 3 łyżki uprażonego sezamu • 5 dag żółtego sera • kilka marynowanych pieczarek • czerwona papryka • trzy łyżki majonezu • dwie łyżki jogurtu naturalnego • 1 łyżeczka chrzanu • sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki. Do misy wrzuć pokrojoną w paski sałatę lodową i pokrojoną w paseczki szynkę, ser...

  • Dieta makrobiotyczna, czyli  ograniczająca białko

    ...łódeczki z cykorii z sałatką z kiszonej kapusty i jabłka, herbata. Obiad Zupa z marchewki, kotlety z kalafiora, pieczona papryka, bakłażan i cebula, herbata miętowa albo krem z buraków, gotowana pierś z kurczaka z sałatką z ananasa i melona, kompot. Podwieczorek Naleśnik z serem i rodzynkami,  herbata albo marchewka, jabłko, jogurt naturalny, woda. Kolacja Tarta z jajem, porem...

  • Podziel się z nami przepisem na swoje popisowe danie z papryką i weź udział w naszym konkursie! Papryka to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów, a sezon na nią właśnie się rozpoczyna. Wykorzystując do warzywo  możesz przygotować zupy, sosy, różnorodne dania główne, sałatki oraz przetwory na zimę. Znasz ciekawą potrawę z papryką? Weź udział w naszym konkursie! Dodaj swój przepis do Smakera i wyślij nam Jak dodać przepis do Smakera? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj -...

  • Cellulit nie lubi lata

    ...natki. 2 łyżki czarnych porzeczek z 1/2 szkl. maślanki lub kefiru. • Dzień 2: Śniadanie: Muesli z 1 szkl. jogurtu naturalnego, 3 łyżek płatków pełnoziarnistych, 2 moreli i 1 łyżki rodzynek. Obiad: 15(...) z 1 szkl. kefiru i 1 szkl. owoców sezonowych (porzeczki, maliny, wiśnie, jagody). Obiad: 1 duży talerz zupy brokułowej, z ziemniakiem, cebulą i selerem, ugotowanej z 10 dag chudego drobiu, obficie...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Co jeść, żeby mieć piękne i zdrowe zęby?

    Jedz też 5 porcji warzyw i owoców dziennie - dostarczają witamin niezbędnych do budowy zdrowych kości i dziąseł. A zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, obecne w rybach morskich, orzechach i olejach(...). Kolacja Tarta z jajkami, porami, szpinakiem, sałatka z pomidorów ze szczypiorkiem, woda albo zapiekanka z brokułami, szynką, papryką, kawa z mlekiem.  

  • Nie jest żadną tajemnicą, że Polacy kochają sałatki. Najbardziej lubiana jest oczywiście klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem. To właśnie ją można by nazwać królową polskich stołów, nie tylko świątecznych. Sałatka z szynką i ananasem podbije podniebienia domowników/Fot.123RF/Picsel Tuż za nią plasują się na podium sałatka gyros i sałatka śledziowa - ta ostatnia podawana w różnych odmianach i wydaniach. Ale czy czasie Wielkanocy tylko na nie jesteśmy skazani? Oczywiście, że nie! Na...

  • Co jeść, gdy mamy przesuszoną skórę?

    ...owsiane, woda. Obiad Zupa warzywna z papryką, ziemniaki, sznycel z kurczaka i buraczki duszone albo krem z dyni, kasza pęczak z porem, pieczarkami i fasolką czerwoną, kompot truskawkowy...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...