• Informacje na temat:

    por ogórki kukurydza

Przepisy na temat: por ogórki kukurydza
  • Sałatka z czerwoną fasolą

    Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli (np. marki Sandra) 1 puszka kukurydzy (np. marki Sandra) 200 g szynki 200 g żółtego sera 7 ogórków konserwowych 1 por 6 łyżek majonezu szczypta papryki w proszku sól pieprz Sposób przygotowania: Czerwoną fasolę oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Szynkę, ser żółty i ogórki konserwowe kroimy w kostkę, a białą część pora...

  • Sałatka egzotyczna - anula

    Ryż, papryka czerwona (świeża), wędzony kurczak, ananas z puszki, kukurydza z puszki, ogórki konserwowe, por, majonez, sól i pieprz do smaku...

  • Składniki: ogórek konserwowy, papryka czerwona (nie z puszki!), por, jabłko, marchew, kukurydza w puszce, pietruszka zielona, majonez.

  • Tort sałatkowy

    Sposób przygotowania 1. Na tortownicy ułóż pierwszą warstwę tostów. Część białego serka wymieszaj z łyżką koperku, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i posiekanym porem. Posmaruj kromki. Ułóż plastry rzodkiewek i ogórka.  2. Przykryj warstwą tostów, posmaruj serkiem wymieszanym z połową łososia i jajkami. Wierzch posmaruj pozostałym serkiem. Udekoruj plastrami rzodkiewki, ogórka, posiekaną...

  • Warzywa z rosołu

    Żal wyrzucić pachnące przyprawami marchewki, pietruszki, seler, por czy kapustę, których nie zjedliśmy z zupą. Można zrobić z nich smaczne dania na ciepło i zimno! Pasta do kanapek Z ugotowanej(...), dodaj pokrojone warzywa (marchewki, pietruszki, seler, por z rosołu), wymieszaj, dopraw i usmaż na patelni na rozgrzanym oleju. W panierce Ugotowane w całości warzywa - zwłaszcza marchewki...

  • Sałatka w koronie z cykorii

    Składniki na 4 porcje: - 6 jajek, - puszka kukurydzy, - 3 ogórki konserwowe, - 25 dag szynki, - 1 por (biała część), - 6 łyżek majonezu, - natka pietruszki, - sól, pieprz, - kilka listków cykorii Przygotowanie: 1. Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram ze skorupek i kroję w kostkę. 2. Pora i natkę pietruszki myję, osuszam, drobno kroję, oprószam solą. 3. Ogórki kroję w drobną...

  • Kolacja na smaczny sen

    Porcja kaszki, kanapka, a może naleśniki? Jeśli nie wiesz, co podać dziecku na wieczorny posiłek, mamy dla ciebie kilka propozycji.

Artykuły na temat: por ogórki kukurydza
  • Pora na rozgrzewkę

    TANIO Koszt porcji: nie więcej niż 4, 50 zł Ze świeżych ogórków Składniki: 0,5 kg ogórków, 1 litr wywaru drobiowego, pęczek koperku, 4 duże ziemniaki, cebula, 1/2 szklanki śmietany 30%, 2 łyżki masła, sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ziemniaki obierz, ugotuj i przeciśnij przez praskę lub przetrzyj przez sitko. Cebulę drobno posiekaj, ogórki obierz i pokrój w kostkę. 2. Na rozgrzanym maśle...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Kolor warzyw i owoców ma znaczenie?

    ..., dynia, kukurydza, ananasy, morele, pomarańcze są bogatym źródłem witamin A i C, wspomagają odporność oraz chronią przed promieniami UV. Ostatnia grupa, do której należą np. cebula, kalafior, czosnek(...) witaminy C, wspomagają układy: moczowy, trawienny oraz oddechowy- wylicza specjalista od psychologii koloru. Z kolei zielone, takie jak np. kapusta, sałata, ogórki, brokuły, winogrona, kiwi i agrest, cechują...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Hiperurykemia zwiększa ryzyko chorób serca

    Zbyt duże stężenie kwasu moczowego kojarzymy zwykle z bólem stawów i dną moczanową. Jednak tylko 20 proc. osób z hiperurykemią zachoruje na dnę. Nadmiar kwasu moczowego sprzyja też nadciśnieniu tętniczemu, insulinooporności, otyłości, a co za tym idzie - zwiększa ryzyko udaru mózgu i zawału mięśnia sercowego.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Co jeść, aby zapobiegać częstym skurczom mięśni?

    Śniadanie Koktajl z banana, jabłka, płatków owsianych, kawa  albo omlet z 2 jaj  z natką, szczypiorkiem, jogurtem, sałatka z pomidora, 2 kromki razowca z oliwą, kawa zbożowa. Drugie śniadanie Dwa ciastka razowe, jabłko, woda albo sałatka z brązowego ryżu  z tuńczykiem, ogórkiem kiszonym i kukurydzą, herbata zielona. Obiad Zupa warzywna z dodatkiem pomidorów, ziemniaki z wody...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Ulubione mielone

    ...cielęciny, jak i drobiu. Dzięki niej mięso nigdy nie jest suche! Potrzebujemy sporego kawałka schabu środkowego, najlepiej z polędwiczką, niezbyt chudego. Wszelkie obrastające go tłuszczyki są mile widziane. Nacieramy mięso grubą solą oraz pieprzem i zostawiamy, a w tym czasie czyścimy marchew, pietruszkę, dwie gałązki selera naciowego, pęczek natki (listki i gałązki), por, dwie cebule i tyleż...

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...